Is Disneys 'Mulan' eigenlijk een enorme flop?

Zou Disney de cijfers een beetje opplussen?

Mulan zou eigenlijk in de bioscopen moeten draaien. Maar we weten allemaal wat er gebeurd is met het coronavirus en de impact die dit had op bioscopen. Disney besloot op een gegeven moment eieren voor zijn geld te kiezen en bracht de epische film exclusief uit op Disney+.

Dat leek een enorm succes te zijn. De film werd in het openingsweekend in de Verenigde Staten alleen al 1,2 miljoen keer aangeschaft. Dat betekent dat de film daar 36 miljoen dollar verdiende tijdens de eerste paar dagen. Maar is het wel een succes? Daar probeert de site Entertainment Strategy Guy antwoord op te vinden.

Tegenvallende verdienste
De site keek in haar analyse onder meer naar het verval van een andere PVOD-release, Trolls: World Tour en keek onder meer naar de aandacht die er voor Mulan was, vergeleken met bijvoorbeeld Disneys Hamilton. Op basis daarvan schat hij dat de film tussen de 75 miljoen dollar en de 135 miljoen dollar op zal brengen aan de virtuele box office. Dat is dan in de Verenigde Staten en de rest van de wereld komt er ook nog bij kijken.

Ruwweg de helft van de Disney+-abonnees verkeert buiten de Verenigde Staten. Als je dat een op een door zou vertalen, dan komt de film wellicht ergens tussen de 150 en 270 miljoen dollar uit. Dat is genoeg om de productiekosten terug te verdienen (immers gaat elke cent naar Disney terug), maar dan heb je de marketing die vaak even hoog is als het productiebudget nog niet meegerekend.

Voor Disney is Mulan vermoedelijk echter sowieso een succes, ook al is de film al in december voor iedere Disney+-abonnee te zien. Hij trekt veel aandacht, zal ook mensen naar de streamingdienst trekken en is een exclusieve film die je alleen daar kan bekijken. Dat trekt altijd mensen en daar zal men blij mee zijn.

NieuwsFilm

meest populair