Pathé stopt met het vertonen van films waar Zwarte Piet in voorkomt

Pathé stopt met het vertonen van films waar Zwarte Piet in voorkomt

Bedankt voor de tip Master of Films!

In de tweede helft van de 20e eeuw kwam de discussie op gang of de knecht van Sinterklaas, Zwarte Piet, een racistische bijklank zou hebben. Zowel de huidskleur als de sociale positie van Zwarte Piet vormden hiervoor de aanleiding. Nu heeft Pathé dan ook besloten om geen films meer te draaien waar Zwarte Pieten in voorkomen.

Al de nodige jaren is er een debat gaande, dat inmiddels is veranderd in een brede maatschappelijke discussie. De protesten tegen Zwarte Piet roepen ook tegenacties op. Voorstanders van Zwarte Piet stellen dat zij een Nederlandse traditie verdedigen die in hun ogen niets met racisme te maken heeft.

Niet meer
Pathé heeft inmiddels besloten alleen nog maar films uit te zenden waar bijvoorbeeld roetveeg- of regenboogpieten in te zien zijn. Oude of nieuwe films met Zwarte Pieten erin worden niet langer vertoond. Dit liet de bioscoopketen weten: ''Wij willen dat niemand zich gediscrimineerd moet voelen bij de films die wij vertonen"

Op Instagram reageert Pathé ook op een incident dat volgens de bioscoopketen afgelopen zaterdag plaatsvond: "Naar aanleiding van een aantal racistische opmerkingen onder een trailer van zaterdag: wij tolereren geen racisme". Om welke trailer het gaat is niet duidelijk.

Pathé Thuis
Ook de streamingdienst van de bioscoopketen laat weten hetzelfde beleid te hanteren: "Afgelopen periode lag de prioriteit bij het offline halen van Sinterklaasfilms die niet gepast zijn" aldus een woordvoerder. Ook zal de streamingdienst bekijken welke films, ook zonder Sinterklaasthema, Zwarte Pieten bevatten om deze vervolgens te verwijderen.

NieuwsFilm

meest populair