Algemeen

Pathé stopt met het vertonen van films waar Zwarte Piet in voorkomt

Bedankt voor de tip Master of Films!

door Wouter Drummen om 15:24 in Algemeen
In de tweede helft van de 20e eeuw kwam de discussie op gang of de knecht van Sinterklaas, Zwarte Piet, een racistische bijklank zou hebben. Zowel de huidskleur als de sociale positie van Zwarte Piet vormden hiervoor de aanleiding. Nu heeft Pathé dan ook besloten om geen films meer te draaien waar Zwarte Pieten in voorkomen.

Al de nodige jaren is er een debat gaande, dat inmiddels is veranderd in een brede maatschappelijke discussie. De protesten tegen Zwarte Piet roepen ook tegenacties op. Voorstanders van Zwarte Piet stellen dat zij een Nederlandse traditie verdedigen die in hun ogen niets met racisme te maken heeft.

Niet meer
Pathé heeft inmiddels besloten alleen nog maar films uit te zenden waar bijvoorbeeld roetveeg- of regenboogpieten in te zien zijn. Oude of nieuwe films met Zwarte Pieten erin worden niet langer vertoond. Dit liet de bioscoopketen weten: ''Wij willen dat niemand zich gediscrimineerd moet voelen bij de films die wij vertonen"

Op Instagram reageert Pathé ook op een incident dat volgens de bioscoopketen afgelopen zaterdag plaatsvond: "Naar aanleiding van een aantal racistische opmerkingen onder een trailer van zaterdag: wij tolereren geen racisme". Om welke trailer het gaat is niet duidelijk.

Pathé Thuis
Ook de streamingdienst van de bioscoopketen laat weten hetzelfde beleid te hanteren: "Afgelopen periode lag de prioriteit bij het offline halen van Sinterklaasfilms die niet gepast zijn" aldus een woordvoerder. Ook zal de streamingdienst bekijken welke films, ook zonder Sinterklaasthema, Zwarte Pieten bevatten om deze vervolgens te verwijderen.

46 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Rich Art

Avatar

Gelukkig maakt de doelgroep van de deze films zich nergens druk om en interesseert het ze werkelijk geen ene r••t welke kleur de Pieten hebben. Of dat een oudere film van Sinterklaas niet meer te zien is op het witte doek. Kinderen blij, Pathé blij, iedereen blij.

LoekiLoeki

Avatar

Wat een kansloze actie weer van een ‘zogenaamd politieke correct bedrijf’. Waar was Pathé dan mee bezig toen zij wel films van slavernij en racisme vertoonde? Tientallen films voorbij zien komen. Ik noem alleen maar even een Django Unchained. Ze doen hun best maar.

adofmirosch

Avatar

Bedankt voor de tip Master of Films! Smiley face

Master Of Films

Avatar

^
Graag gedaan Smiley face
Hierbij wil ik mijn sponser Tom Hardy ook bedanken voor elke Bond bijdrage aan de filmwereld. Smiley face

Hiss

Avatar

@Rich Art
De ouders van de doelgroep daarentegen gaan natuurlijk weer moord en brand schreeuwen. De eerste mallotige reactie is al binnen van LoekiLoeki. Eens kijken wat voor ongein men er verder bij gaat halen.

Master Of Films

Avatar

In de tweede helft van de 20e eeuw kwam de discussie op gang of de knecht van Sinterklaas, Zwarte Piet, een racistische bijklank zou hebben.
Opa MoF blikt even terug in de tweede helft van de 20e eeuw.

1968 -> Toen Sjors nog een Sjimmie had

Rich Art "Of dat een oudere film van Sinterklaas niet meer te zien is op het witte doek."
Idd.
Gelukkig kan je dat nog wel zien op Youtube, DVD's en Netflix. Je weet wel, die hippere "TV" kanalen waar mening jonge kind (Gen Z en Gen Alpha) mee opgroeit.

kokosnoot

Avatar

Ik heb nog oude Sjors&sjimmies en die ga ik toch echt niet weg doen lol maar tijd is verandering zo gaan die dingen. Globalisatie zet er nog wat extra druk op.

Voor zwarte piet had je de eeuwenlange traditie van de 'Zwarte klazen' de oorspronkelijke helpers van Sinterklaas. Gewoon een soort roetveeg piet gezicht met verder geen franje. Misschien kunnen we daar heen dan is die hele discussie over, en beëindigd. Op Curaçao hebben ze las ik zelfs het Hele Sinterklaas feest afgeschaft. Ze willen het vervangen met een nieuw kinderfeest. Lijkt me toffer voor kids als je dat dan eerst verzint en goed uitwerkt en dan pas Sint afschaft en niet omgekeerd maar ok das mijn mening.

Timothy

Avatar

Dat anderen snel mogen volgen.

LoekiLoeki

Avatar

@Hiss
Wat is er raar aan mijn reactie? Denk je dat het mij ook maar iets boeit wat voor een kleur die piet heeft? Het gaat mij erom dat Pathé hiervoor kiest omdat dit nu speelt maar alle andere ‘rascistische’ films negeert. Dus mensen irriteren zich aan een kleur van een piet en dat is genoeg om een film niet te laten zien. Zo kan je elke film wel onder een loep nemen want in elke film gebeuren er wel dingen wat niet kan of wat schokkend is. Daar is het dan ook een film voor. Eigenlijk bepalen wij met zijn allen de filmagenda. Komen er films uit die ons niet aanstaan dan zeggen wij daar massaal wat van en dan kunnen ook die films niet getoond worden. Ik vind het allemaal wat overdreven. Als er films met zwarte piet worden aangeleverd dan laat dit gewoon zien. Het is aan de mensen om te bepalen of ze er naar toe gaan of niet? Maarja dat is met elke film zo.

Symn

Avatar

Naar een scherm ‘racisten’ schreeuwen. Kansloos...

Hiss

Avatar

@LoekiLoeki
Je reactie is raar omdat je films waarin racisme voorkomt op één lijn zet met Sinterklaas-films. Die vergelijking klopt niet. Of je moet ooit eens met een kinderfeestje naar het middagmatinee van Django Unchained gegaan zijn... Dan trek ik mijn woorden terug.

Artificialis

Avatar

Dit is de ultieme consequentie van de multicultisering en globalisering van onze samenleving. Dat mensen van buitenaf zijn gaan bepalen hoe onze cultuur en tradities moeten worden vormgegeven.

VFX expert

Avatar

Goed voorbeeld van de hele cancel cultuur. Bedrijven die hier aan mee doen zijn zo achterlijk.

RobzZ01

Avatar

@VFX expert,

Dus bedrijven die zich afzonderen van een karikatuur die beledigend is richting een andere cultuur zijn achterlijk?

@Artificialis,

Mensen van buitenaf? Het zijn toch gewoon Nederlanders die verzoeken aan Nederlanders om een kleine aanpassing aan een karikatuur te doen zodat die karikatuur niet meer beledigend is richting een bepaalde cultuur?

Heb je ooit gehoord van voortschrijdend inzicht?

Je zou maar voortschrijdend inzicht hebben opgedaan over een bepaald onderwerp maar geen aanpassingen naar de hand daarvan kunnen doen omdat je schijnbaar moet vasthouden aan het gegeven 'traditie'. Het stiervechten is bijv. ook een eeuwenoude traditie. Maar is toch écht niet meer van deze tijd toch?

Pascal08

Avatar

Sjors&Sjimmie gaat over twee vrienden die samen avonturen beleven en ook beide een verschillende huidskleur hebben.
Totaal anders dan een karikatuur van een zwarte slaaf/knecht die een witte meester in religieuze kledij volgt.
Best triest voor een stel volwassen internet hangende mannetjes.


LoekiLoeki

Avatar

@Hiss
Klopt, films waarin racisme zit zijn vele malen erger. Ik heb het idee dat bedrijven vooral hun eigen hachje willen redden ongeacht of ze het nu wel of niet eens zijn met deze stelling. Het draait altijd om geld en door zwarte piet te bannen hopen ze klanten niet kwijt te raken. Zo zit het en niet anders.

kokosnoot

Avatar

@Pascal08
Hier een pic van 1 van mijn oude Sjors&Sjimmie's

Er zijn namenlijk ook mensen die in hun kindertijd strips kochten op de markt in de jaren '60 en bv een strip collectie aanlegde. Van dit soort strips maar ook comics van de bekende superhelden uit die tijd die we nu nog kennen zoals de Avengers.

via de link zie je dus zo een oude Sjors&Sjimmie. Er zijn er best wel veel van. Laatste van dat type werd uitgegeven in 1970! Sjors&Sjimmie en de koekfabriek.

Zoals je zelf kunt zien, is Sjimmie een behoorlijke karikatuur, zijn taalgebruik is ook heel slecht. Toen leek dat grappig nu is dat keihard racisme natuurlijk. Alleen ga ik mijn strips daar niet voor weg doen daar ik ze al heb sinds mijn kindertijd.

Dus, jouw oordeel..zijn alleen maar twee vriendjes met verschillende huidskleur. Heb ik niet letterlijk gezegd...mijn oude Sjors&sjimmies?!

Weet je wat zielig is Smiley face snel oordelen over mensen. Die indruk geef je wel maar ik kan het natuurlijk mis hebben. Indrukken kloppen niet altijd.

Nu ik mijn frustratie geuit hebt,.wat ik eigenlijk zeg hiermee is dat sommige mensen een andere ervaring hebben met 'Sjors&Sjimmie' dan jij.

David Mills

Avatar

@Loekiloeki.... films over racisme en slavernij kaarten juist racisme aan en zijn films met een boodschap. Je kunt films als Detroit, Mississippi Burning en Django unchained toch niet vergelijken met Sinterklaasfilms. Het is niet verkeerd om met de tijd mee te gaan dus ik vind het een prima initiatief van Pathe.

SeanDeNiro

Avatar

De schrijver van dit stuk bedoeld natuurlijk de 21ste eeuw. Alle ellende is begonnen sinds de aanslagen op de WTC.
In de 20ste eeuw gingen Beatrix en het hoofd van het leger & politie nog niet naar iftars en was Zwarte Piet nog gewoon een onschuldig kinderfeestje.

Master Of Films

Avatar

@kokosnoot
Als je een echte goede indruk wilt hebben van faalhaasje Pascal08, dan raad ik je aan om de reacties van de onderstaande link eens goed door te lezen.
https://www.filmtotaal.nl/nieuws/74812
Kortom, je hoeft te niet te verantwoorden voor zo'n trolkneus, dat alleen maar wilt uitlokken. Ze krijgen daar een kick van. Zo blijft die ezelsveulen maar doorgaan. Dus laat maar lekker oordelen over anderen. De waarde van die oordeel is nog leger dan de maag van Monsieur Cannibale.

Hiss

Avatar

@LoekiLoeki
In dat wat je zegt over bedrijven geef ik je volkomen gelijk.
Je kunt je ook afvragen hoeveel nieuwe Sinterklaasfilms die nog op de plank liggen, met echte zwarte pieten erin, nu daadwerkelijk geweigerd gaan worden. Ik denk niet eentje.

LoekiLoeki

Avatar

@David Mills

Ik zou het geen initiatief willen noemen. Ik zie het vooral als meelopen met de menigte. Laten ze de film met zwarte piet wel zien dan krijgen ze gezeur. En daar zitten hun en geen enkel ander bedrijf op te wachten. Iedereen doet dus maar mee met de rest en communiceren hierin allemaal hetzelfde naar buiten. Maar ik ben echt benieuwd of ze er zelf 100% achterstaan of dat ze gepusht worden. Ik denk het laatste. Want als het volk vanaf morgen ineens weer omslaat en zegt geen problemen te hebben met zwarte piet, dan volgen de bedrijven ook weer blindelings.

En dat is een beetje mijn punt. Alles en iedereen lijkt maar gepusht te worden en niemand durft meer zijn eigen gevoel te volgen. Veel te bang dat ze het merk ‘racist’ krijgen.

kokosnoot

Avatar

@Mof Je hebt gelijk Smiley face

(Misschien was het niet eens tegen mij gericht, maar vermoeiend communiceren met snel oordelende mensen)

GreenHornet

Avatar

White Chicks mag dan ook niet

LoekiLoeki

Avatar

@Hiss
En laten we eerlijk wezen, op korte termijn hoeven de bioscopen zelf de knoop niet meer door te hakken omdat er straks alleen nog maar gefilmd gaat worden met roetveeg en regenboogpieten. De nieuwe generatie wat eraan zit te komen kent straks de zwarte piet niet meer.

Over 10 jaar willen mensen meer diversiteit en eisen ze dat er weer een zwarte piet tussen moet lopen en krijgen we een omgekeerde discussie.

Maac

Avatar

Ah censuur. Nu zal er vast niemand meer beledigd zijn tijdens een bezoek aan Pathé!

Pascal08

Avatar

@kokosnoot, ik ken s&j alleen als een leuk duo, ik ben dan ook niet zo oud als jullie.
Wat betreft snel oordelen doe ik niet ik vul hier wat in en de meeste beamen wat ik zeg zie ook dat mof schepsel dat constant maar hapt en zich aangesproken voelt.
Ik geef de aanzet jullie maken het punt.
Allemaal eigen keuze.

Artificialis

Avatar

RobzZ01 "Mensen van buitenaf? Het zijn toch gewoon Nederlanders die verzoeken aan Nederlanders om een kleine aanpassing aan een karikatuur te doen zodat die karikatuur niet meer beledigend is richting een bepaalde cultuur?"

Deze 'Nederlanders' zijn vooral met Amerikaanse toestanden aan het meepraten. Blackface heeft daar een totaal andere achtergrond dan hier. Sinterklaas is ook een karikatuur van een oude man. De Efteling staat vol met karikaturen van grote, kleine en dikke mensen.

Politiek correcte personen hebben blijkbaar besloten dat zwarte personen een speciale status hebben en daarom niet gekarikaturiseerd mogen worden. En dan te bedenken dat het hier om een figuur gaat dat cadeautjes en snoep uitdeelt aan kleine kinderen. Beledigend? Eerder complimenterend.

kokosnoot

Avatar

@Mof ja, dat is zo Smiley face

RobzZ01

Avatar

@Artificials,

Oh ja, vanuit het idee dat de witte oude man de goedheiligman is, en de zwarte mensen flink aangezet moeten worden met grote lippen en grote sieraden die de kinderen in de zak stoppen als ze stout zijn. Prachtig compliment. Mogen de donkere mensen echt trots op zijn.

Natuurlijk is de rol van Zwarte Piet in de loop der jaren veranderd maar dat verandert niets aan het feit dat zolang hij zijn zwarte huid blijft behouden hij synoniem staat met een karikatuur. Die universeel is. Waarom zou een hele gemeenschap zo gemakkelijk willen meepraten met een Amerikaans probleem als ze het niet ook zelf zo ervaren? Blackface is blackface. En de implicaties daarvan hebben wij vroeger te weinig meegekregen op school en daarom ervaren wij dat probleem wat minder en waren we ons minder bewust van waar Zwarte Piet nou eigenlijk op gebaseerd is. En vierden we het onschuldig. En waren we ons van geen kwaad bewust.

Gezien het verleden, hoe zwarte mensen vaak nog neergezet en behandeld worden en het feit dat vele dingen uit de hedendaagse cultuur afstammen uit een tijd waarin we anders omgingen met zwarte mensen, is het niet raar dat het persifleren van en het niet luisteren naar erg gevoelig ligt. Tuurlijk zijn er ook zat voorbeelden waarin ook hun het bij het verkeerde end hebben. Niemand maakt ze heilig, afgezien van de media vaak, maar dat betekend niet dat we niet moeten luisteren naar wat ze te zeggen hebben, en hoe we kritisch naar onze cultuur en handelingen kunnen kijken. Niet willen luisteren en roepen dat mensen zich niet zo moeten aanstellen levert helemaal niks op.

kokosnoot

Avatar

@Pascal08 Aanzet en punt en eigen keuze is meer een rookgordijn hier. Mensen zielig noemen is niet neutraal, hoe je het ook of went of keert. laat staan positief. En als jij dat zegt, ben jij ook degene die daar verantwoordelijk voor is, het was immers jouw keuze dat zo te labelen.

ik waardeer het dat je zegt dat je niet de ervaring met S&J hebt die anderen hebben door je leeftijd. Dat begrijp ik, want Sjors&Sjimmie zijn door de tientallen jaren heen (gelukkig) ook geworden tot twee gelijkwaardige vrienden.

Verder is er alles wel over gezegd denk ik.

Mocht je van keuzes houden, maak het dan je keuze minder snel tot labelen over te gaan en vertel hoe iets op je overkomt dan krijg je ook een gesprek met de ander. Leer je beide iets van elkaar&over elkaar.Civilian Supreme

Avatar

Ik stel mijzelf altijd eerst de vraag, wat zou Frietgezicht hiervan vinden?

Draven

Avatar

Pascal08 "@kokosnoot, ik ken s&j alleen als een leuk duo, ik ben dan ook niet zo oud als jullie.
Wat betreft snel oordelen doe ik niet ik vul hier wat in en de meeste beamen wat ik zeg zie ook dat mof schepsel dat constant maar hapt en zich aangesproken voelt.
Ik geef de aanzet jullie maken het punt.
Allemaal eigen keuze. "


Nou MOF volgens mij is iemand om het met zijn eigen woorden te noemen "Butthurt".

Sharky13

Avatar

@Civilian Supreme: IK ben het vandaag wel erg vaak met jou eens Smiley face Ik ga mij denk ik verder maar niet mengen in deze volledige discussie. Maar Friet wordt wel erg gemist Smiley face

Jamal M

Avatar

Niemand mist die zwarte pieten films, geen hond die ernaar kijkt of keek. Als deze films grote hits waren dan hadden ze dit nooit gedaan.

kokosnoot

Avatar

We missen friet zeker Smiley face

Pascal08

Avatar

@Kokosnoot volgens mij heb ik niemand hier zielig genoemd, jammer dat je mijn woorden moet verdraaien om een soort van punt te halen bij je selectieve vrienden hier.
Daarbij kaart ik iets aan daar waar alleen een aangeproken persoon zich aangevallen voelt omdat het een negatief beeld omarmt.
Waarom zou je überhaupt jezelf kunnen identificeren met zo een soort beeldvorming terwijl er verder geen waarde of iets dergelijks aan vast zit.
Zoals ik destijds al aangaf, muizenval.
Eigen keuze niet meer niet minder, dat jullie het dan op de man willen spelen en in alle aard jullie keuze en aanpak op mij willen afschuiven beaamt des te meer hoe raak de muizenval is, ontkennings cultuur is niet vreemd bij een dergelijk volk.
En frappant dat ik dit soort mensen dan keer op keer op dit soort topics tegenkom.
Helaas als ze hun eer of respect
mogen betuigen aan een te vroeg gestorven zwarte acteur zijn ze in die getallen niet aanwezig.
En ook in dit ben je vrij te reageren hoe je wilt.

Harmonica1968

Avatar

Wat rich Art zegt, de kinderen zijn de doelgroep en die willen gewoon cadeaus en snoep. Het maakt ze echt niet uit hoe het sinterklaasfeest wordt vormgegeven. Het zal misschien even wennen zijn in het begin, maar dat heeft gewoon even tijd nodig. Sommige mensen slaan te veel door met de BLM beweging en bepaalde eisen, maar wat betreft het Sinterklaas feest is een kleine aanpassing toch geen moeite als andere mensen daardoor minder pijn en verdriet voelen tijdens onze feestperiode (iets wat wij ons waarschijnlijk niet kunnen voorstellen). Prima initiatief van Pathe, die gewoon mee gaat met de tijd. Zwarte piet is verleden tijd, dat is gewoon een kwestie van tijd.

kokosnoot

Avatar

@Pascal08 Ik geef gewoon aan hoe het over komt, en hoe je communiceert in mijn ogen. Jij zelf ziet dat anders. Die vrijheid heb je. Ga daar ook niet verder moeilijk over doen.

Tis net als moderne kunst, de ene ziet er een appel in, de ander een peer. Over smaak valt niet te twisten.

Ik wens je veel leesplezier toe op filmtotaal.

adofmirosch

Avatar

Wat Zwarte Piet betreft begrijp ik waarom mensen zich beledig voelen, en er racisme in zien. Alleen ik snap de tegenstanders ook wel, die zien al hun tradities en cultuur weg gaan. Er zijn mensen die oprecht goede kritiek hebben op het sinterklaas feest, en wat mij betreft mag Piet ook een andere kleur. Maar sommige slaan er ook in door, Ja nou in de pepernoten zit een kruid en die komt uit een gebied waar vroeger slaven werkte dus wanneer ik pepernoten zie krijg ik PTSD. Ja sorry maar dan ben je echt een idioot.

Master Of Films

Avatar

Draven "Nou MOF volgens mij is iemand om het met zijn eigen woorden te noemen "Butthurt"."
Tja, wie kaatst kan de bal terug verwachten.

Het zal mij een biet wezen wat dat faalhaasje hier allemaal uitkramt. Ik heb slechts kokosnoot wat extra achtergrond informatie gegeven. Zo te lezen heeft kokosnoot dat goed benut en als het ware een harde klap uitgedeelt.

Enfin terug naar het onderwerp. Want ik vind het niet zo fijn om aandachth**rtjes een podium te gaan geven. Anders blijven dat soort dwaze eitjes deze site compleet vervuilen met onnozele herhalende praatjes.

donniebrasco

Avatar

Ze hebben 't blijkbaar erg druk, zal niet bijdragen tot meer bezoekers! Althans dat hoop ik ....

jeff1983

Avatar

Ze hadden deze statement helemaal niet hoeven maken. Er komen dit jaar 2 Sinterklaasfilms uit, beide zonder Zwarte Piet. Het is toch ook gewoon tijd om overal roetveeg Pieten in te zetten, dan zijn we eindelijk klaar met de discussie. En geen kind die het ook maar ene reet interesseert, als ze maar cadeau's krijgen.

Maac

Avatar

Pascal heeft het weer voor elkaar gekregen veel te typen zonder iets te zeggen. Gevaarlijke domheid.

NieuwsFilm

meest populair