Algemeen

Box office 'Tenet' staat nu op 300 miljoen wereldwijd; nog altijd zeer verliesgevend

In Nederland doet de sciencefictionblockbuster van Christopher Nolan het dan weer aardig goed!

door Jeffrey Kouters om 13:38 in Algemeen
Tenet heeft dit weekend de grens van 300 miljoen dollar overschreden aan de wereldwijde box office. De blockbuster van regisseur Christopher Nolan heeft dat bedrag na een speelperiode van zo'n zes weken opgehaald.

Tenet heeft tot op heden zo'n 307 miljoen dollar opgebracht. Hoewel dat bedrag betreurenswaardig zou zijn onder normale omstandigheden, is het gezien de coronacrisis een vrij nette prestatie.

Afgelopen weekend haalde de sciencefictionfilm 2.7 miljoen dollar op in de Verenigde Staten, waar de bioscopen in grote afzetgebieden als New York en Los Angeles nog altijd gesloten zijn. In totaal heeft Tenet daar nu zo'n 45.1 miljoen in het laatje gebracht.

Internationaal doet de prent het met een totaalopbrengst van 262 miljoen stukken beter. Dit weekend wist de film buiten de VS zo'n 14.2 miljoen op te halen. In Nederland werd volgens de laatste cijfers in totaal al voor bijna 6 miljoen euro aan kaartjes verkocht.

Kans op winst nihil
De kans dat filmstudio Warner Bros. winst gaat maken op de bioscooprelease van Tenet lijkt klein. De blockbuster heeft een enorm budget van 200 miljoen dollar, exclusief marketingkosten. Experts schatten in dat de film tussen de 400 en 500 miljoen euro aan omzet moet draaien om uit de kosten te komen.

Maar of dat nog gaat lukken? Door de coronapandemie blijven veel mensen thuis, zeker nu de maatregelen weer wat strenger worden.

Had een release op HBO Max en andere streamingdiensten niet veel logischer geweest? Warner Bros. gelooft erin dat een bioscooprelease nog altijd meer geld oplevert dan een digitale release. Daarnaast is Nolan een groot voorstander van de bioscoopervaring. Hij had dus nooit akkoord gegaan met een alternatieve release van zijn film.

13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

don lukas

Avatar

Ik wil er nog wel heen gaan. Ook om de bioscopen een hart onder de riem te steken.

don lukas

Avatar

Wie gaat er mee?

Indy5

Avatar

Kudos to Warner voor het uitbrengen van Tenet , maar het gaat ze wel een bom duiten kosten.Gezien de magere opbrengst t.n.t. is het wel te begrijpen dat andere studio"s hun films maar blijven uitstellen.

ThEnd

Avatar

Benieuwd of de uitgestelde films wel winst gaan draaien, als er door het stuwmeer volgend jaar meerdere grote films (bijna) tegelijk uitkomen.

PRIME

Avatar

Het is ook wel jammer dat voor veel mensen TENET ook een tegenvaller is.
Dus misschien is de ''replay value'' ook een stuk minder dan bijv. Inception of Interstellar.
Daarnaast schat ik dat TENET wel blijft draaien tot zeker einde jaar, puur omdat er niks anders is.
Of naja, ik denk dat WB de film sowieso laat draaien tot ze WW84 in de bioscoop uit brengen.

Master Of Films

Avatar

Over uit stellen gesproken.
Met het uitstellen van Bond, heeft Eon Productions/MGM een klein probleempje gecreëerd, namelijk meer extra marketingkosten. Men had al wat gemaakt voor november (posters, trailers, zendtijd e.d.). Dat kan de prullenbak in. Gerucht gaat dat Bond zo'n 650 miljoen binnenmoet gaan halen om break-even te scoren. Indien Bond vanaf april 2021 te zien is.

GreenHornet

Avatar

Kleine films brengen nu het meest op in de Bioscoop. Hollywood moet maar eens gaan nadenken om films goedkoper te maken.

Rich Art

Avatar

Ik denk dat de film wel uit de kosten komt als hij op HBO Max verschijnt. Dan kan echt iedereen hem zien.

tyler durden

Avatar

Gister geweest, prima film. Goed te volgen hoewel het onvermijdelijk is dat af en toe mist hoe het loopje nou tot in detail in elkaar steekt. Wel erg knap gemaakt en qua concept erg goed bedacht uitgevoerd en geedit. Hoofdpersonen waren wat kill en met name het personage Kat kon mij weinig boeien. Haar rol was bovendien nagenoeg gelijk aan het personage dat ze speelde in the nightmanager. Opzich lekker hoor met 30 man in de grootste zaal van Pathe, maar dan kan je wrs beter dicht blijven qua kosten of misschien moeten ze het een kerkdienst gaan noemen :P

adofmirosch

Avatar

Honest thief gaat binnen een maand over die 307 miljoen heen.

Don lukas krijg ik dan een bakkie popcorn van jou? ;)

Decepticon

Avatar

Ik denk de studio's ook eens serieus moeten kijken naar die exorbitante marketing uitgaven.
Reclame maken kost geld uiteraard, maar dat kan ook wel voor wat minder. Ik heb het gevoel dat het meeste geld zit in het behangen van complete flatgebouwen in Amerika. Maar wereldwijd posters en tv reclame maken hoeft volgens mij niet zoveel als productie budget te kosten.

Mothercopper

Avatar

Ik was niet weg van deze film.

baron nostalgia

Avatar

Best mooi gemaakt maar van het verhaal snapte ik geen bal ik vond the dark knight en dunkirk veel beter

NieuwsFilm

meest populair