Disney reageert eindelijk op felle kritiek rond 'Mulan'

Disney reageert eindelijk op felle kritiek rond 'Mulan'

De opnamelocatie van Mulan was bepaald niet een goede keuze.

Disney reageert eindelijk op de controverse die ontstaan is rond de beslissing om een deel van Mulan op te nemen in de Chinese provincie Xinjiang. De opnamelocatie lag bijzonder dicht bij de interneringskampen waar de Chinese overheid honderdduizenden Oeigoeren opgesloten heeft.

Disney's president of film production, Sean Bailey, verdedigde de keuze om daar een deel van de film op te nemen. Volgens hem gaat het slechts om "78 seconden" van de uiteindelijke film. Daarmee reageerde hij op kritiek van een Brits parlementslid, Iain Duncan Smith. Die is bepaald niet te spreken over de reactie van Bailey en vindt hem "zwam en vol algemeenheden".

Mensenrechten van belang
De kritiek op Disney is dat er niet genoeg gedaan is om rekening te houden met mensenrechten. De opnames op locatie in China zouden plaats hebben gevonden op die locatie om de authenticiteit te garanderen. Maar de vraag is natuurlijk of authenticiteit in een fantasy-film belangrijker is dan mensenrechten.

Disney had er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om een groter deel van de film door CHinese crewleden te kunnen laten maken. Daar werd niet voor gekozen.



NieuwsFilm

meest populair