Algemeen

Europese bioscopen zijn flink boos op Disney

De overkoepelende organisatie stuurt een brandbrief de wereld in.

door Timothy van Damme om 20:24 in Algemeen
De Europese bioscopen zijn teleurgesteld in Walt Disney Studios. De beslissing om Soul niet meer in de zalen te draaien heeft kwaad bloed gezet bij de exploitanten.

UNIC - ofwel Union Internationale des Cinémas - behartigt de belangen van bioscopen in 38 Europese landen. Zij hebben een persbericht naar buiten gebracht om hun ongenoegen kenbaar te maken.

Rampzalig
Daarin geven ze aan dat de beslissing om Soul direct naar Disney+ te brengen rampzalig zal zijn voor de filmzalen. Zij hebben er alles aan gedaan om hun locaties weer veilig te maken, maar hebben het nog steeds lastig.

En toch kiest opnieuw een studio ervoor om ze een nieuwe slag uit te delen. Volgens de exploitanten tonen de cijfers aan dat heropende bioscopen juist een veilige en prettige ervaring bieden. Maar zonder grote release zien zij geen toekomst.

Steun
Zij nemen het ook op voor filmmakers die hun harde werk nu niet op het grote scherm kunnen zien. Daarnaast bedankt UNIC de loyale distributiepartners voor hun steun. Zij stellen dat ze het zonder hun hulp niet zover hadden gered.

16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Maac

Avatar

Ik zeg het niet graag, maar Disney heeft gewoon groot gelijk. Beweegt netjes mee met de markt. Waarom Soul uitbrengen in een zaal waar niemand mag zitten?
Disney keert pas terug wanneer het weer schaalbaar is om terug te keren. Gek dat het bij niemand lijkt door te dringen dat Disney geen liefdadigheidsinstelling is.

Rich Art

Avatar

@Maac: klopt, maar je kan ook je verantwoordelijkheid nemen en de business die je straks weer nodig hebt nu ook gewoon te steunen. Ik snap ook niet dat beiden niet gewoon kan. Ja, ik snap dat dat minder gunstig is voor de portemonnee van Disney, maar het zou een fijn gebaar zijn voor de filmtheaters door beiden te doen. Zelfs Netflix doet dat nu met bepaalde titels.

Decepticon

Avatar

Disney is inderdaad geen liefdadigheidsinstelling en je kunt zeggen dat Disney met de markt mee beweegt, maar daar ben ik het niet helemaal mee eens.
Met de markt mee bewegen betekent niet dat je je industrie partner keihard de rug moet toe keren. Disney laat imo hiermee zien dat ze alleen maar aan haar eigen portemonnee denkt.
Disney heeft ook laten zien dat ze fysieke media de rug toe keren en gewoon de das om willen doen, puur voor maximale eigen gewin en dit laat dat eigenlijk ook zien dat ze dat nu ook willen doen met de bioscoop.
Disney zei eerst nog dat ze de bioscopen ook nodig hebben, maar met deze actie laten ze dat niet zien.
Het zal mij niet verbazen (mocht AMC failliet gaan) als straks het nieuws naar buiten komt dat Black Widow ook op Disney+ debuteert.

TheMorry

Avatar

Het zou film bedrijven zoals Disney sieren als ze de opbrengsten van on demand deels zouden delen in een noodfonds om bioscopen te steunen. Met een bios release is het ongeveer 50 50 dus iets tussen de 25 a 40% zou dit probleem deels opgelost kunnen worden.

Master Of Films

Avatar

Maac "Waarom Soul uitbrengen in een zaal waar niemand mag zitten?"
Dat is niet geheel waar. Alleen in sommige Amerikaanse gebieden mag niemand in een zaal zitten. Voor de rest is het een beperkt aantal bezoekers die een zaal mogen bezoeken. Uiteraard hoef je geen rocket science gestudeerd te hebben dat Disney veel liever volle zalen ziet. In het algemeen doet een Pixar film heel goed in de bioscoop. Het beter iets dan niets met een goodwill principe gaat niet op bij Disney.

Maac "Disney keert pas terug wanneer het weer schaalbaar is om terug te keren"
Dat kan wel eens te laat zijn.

Maac "Gek dat het bij niemand lijkt door te dringen dat Disney geen liefdadigheidsinstelling is."
Maar toch kijken ze niet verder, zo lijkt het in mijn ogen.
L.A. en N.Y. dat is waar het om draait in Hollywood. China is ook een B.O. dingentje in Hollywood, maar dat laat ik even ter zijde.

Voor een global bedrijf denkt Disney niet na wat er gaande is in EU. Ik betwijfel of ze met de UNIC om de tafel hebben gezeten voor (extra) mogelijkheden om alsnog Soul (beperkt) uit te brengen in zoveel mogelijke EU landen. Althans ik krijg geen indruk van de UNIC of ze met Disney hebben gesproken (voordat Disney de besluit heeft genomen). Waarom was een beperkte bioscoop release dan niet mogelijk voor heel Europa?

Ik begrijp wel dat ze naar hun eigen D+ dienst kijken en daarmee ook hun aandeelhouders tevreden willen houden. Streaming heeft de toekomst, en zeer logsich dat Disney op deze bandwagon stapt. Maar persoonlijk vind ik het een dubieuze besluit.

RobzZ01

Avatar

Ik snap ook niet zo goed waarom je de film niet een gelijktijdige release op zowel Disney+ als in de bioscopen kan geven.

De niet Disney+ kijkers zullen dan toch nog alsnog gemotiveerd zijn om de film te bekijken? Dat is toch een win-win? Of gaat het om het feit dat ze vanuit de bioscoop maar 50% terugverdienen en dus minder zouden verdienen dan wanneer het enkel op Disney+ zou staan? Of gaat het om het feit dat ze mensen maar tot overstap tot richting Disney+ willen dwingen?

Ik snap niet waarom ik als consument gedwongen wordt om richting Disney+ te gaan terwijl ik graag genoeg wat geld wil neerleggen voor een bioscoopbezoek? Dit moet toch gelijktijdig mogelijk zijn?

Maac

Avatar

Rich Art "@Maac: klopt, maar je kan ook je verantwoordelijkheid nemen en de business die je straks weer nodig hebt nu ook gewoon te steunen."
Disney heeft geen verantwoordelijkheid voor de gezondheid van de bioscoopindustrie. Ik vraag me sterk af of jullie andersom dezelfde verwachtingen hebben, dus als het slecht gaat met Disney dat bioscopen dan naar hun portemonnee zouden moeten grijpen.

Decepticon "Disney heeft ook laten zien dat ze fysieke media de rug toe keren en gewoon de das om willen doen, puur voor maximale eigen gewin en dit laat dat eigenlijk ook zien dat ze dat nu ook willen doen met de bioscoop."
Dit is complete onzin. Ten eerste heeft de afname van fysieke media geen slachtoffers (op de mensen na die nog schijfjes sparen en zichzelf belangrijk genoeg vinden om te denken dat zij de markt kunnen bepalen) en ten tweede heeft Disney niets te maken met deze afname. De vraag naar fysieke media is afgenomen, die groeit niet als Disney haar aanbod vergroot. Ik snap niet hoe mensen dit nou niet kunnen snappen. Vooral niet als het je duidelijk wordt uitgelegd.

@Master of Films
Ik begrijp je twijfel, maar als jij denkt dat Disney haar kansen met betrekking tot Soul niet weloverwogen genoeg heeft bezien, zou ik een sollicitatieformuliertje zoeken!

Master Of Films

Avatar

Sollicitatieformuliertje naar Disney sturen? Hell no!
Ik heb het boek van Robert Iger gelezen. Uiteraard heeft hij niet alles prijsgegeven. Maar genoeg hoe het daar bij Disney aan toe gaat.

Het is wel ironisch toen Walt Disney in zijn begin jaren wel zo nodig de bioscopen nodig had. Zelfs in de jaren 50 toen Disney ook naar het kijkkastje gingen, bleef de grote Disney trouw aan de bioscoop.

Het is trouwens nu wel weer mogelijk in de US dat major studio's eigen bioscopen mogen gaan kopen. Ik weet alleen dat Disney eigenaar is van El Capitan Theatre Hollywood Blvd, Los Angeles. Mogelijk dat Disney meer bioscopen gaat overnemen.

RobzZ01 "Ik snap niet waarom ik als consument gedwongen wordt om richting Disney+ te gaan terwijl ik graag genoeg wat geld wil neerleggen voor een bioscoopbezoek?"
Het kan wel, maar dan moet je naar Polen oid gaan. Smiley face Daar waar nog geen D+ te bewonderen is.

Indy5

Avatar

Blijf toch mijn aandelen Disney houden, ben geen geen fan van streaming ( maar is wel een mooie aanvulling / cashcow ).

nkwant

Avatar

Groot gelijk dat Disney Soul niet naar de bioscoopzaal brengt waar maar 30 mensen inmogen en waar het caronavirus welig tiert. Dan maar naar de thuisbioscoop (Disney+). Maar let op. Maximaal 4 personen en 1 film per avond.

Goku32

Avatar

Als Disney dit wilt doen, dan kan dat gewoon maar mensen gaan zeuren omdat het een film is met zwarte mensen. Wat nou onderscheid maken. Het zijn kinderen kleine kinderen vind ik

SuperRolo2011

Avatar

Wat een reacties weer hier.

Disney brengt de film niet in de bioscopen uit en ze nemen dan opeens niet hun verantwoordelijkheid....
Het kost hun ook gewoon bakken met geld, de mensen die Disney+ hebben kunnen Soul gratis kijken en de mensen die geen Disney+ hebben sluiten dit niet af voor 1 film dus....

Als de zalen vol zouden zitten of in ieder geval meer dan 30 zoals hier nu het geval is zou Disney hem misschien wel laten draaien, de miljard omzet gaan ze zelf nu ook niet halen en de +/- 250 miljoen kosten krijgen ze ook niet terug.

Er zijn zoveel films die nu direct op VOD uitkomen en zullen er (helaas) alleen maar meer worden.

Zo kan je ook Netflix aanspreken, ze draaien nu Trail of the Chicago 7 eerst een week in de bioscoop (top film trouwens) maar zouden dat ook met hun andere films kunnen doen.

Daarnaast zijn er gewoon ook veel bioscopen dicht.

Iedereen denkt eerst aan zich zelf en terecht....

Het lijkt meer dat het echt mensen zijn die iets tegen Disney hebben die zo reageren....

Gaat iedereen die normaal elke vrijdag na de kroeg gaat en voor €50,- bier op drinkt nu in de supermarkt een krat halen, deze thuis opdrinken en het verschil met die €50,- in de brievenbus bij hun stamkroeg doen.....nee....

Timothy

Avatar

@SuperRolo2011: Nee, maar dat is een verkeerde vergelijking.

De juiste is: Zouden brouwerijen nog steeds hun kroegen steunen. Ook daar is het antwoord waarschijnlijk "niet iedereen", overigens.

SuperRolo2011

Avatar

@Timothy, je hebt gelijk dat is inderdaad een betere vergelijking.

Ik bedoelde eigenlijk alleen meer dat niet alleen hier maar ook op andere pagina's mensen afgeven op Disney niet door dit persbericht maar gewoon dat ze al bepaalt hebben dat Disney "slecht" is.

Het is gewoon zo, of ik vind in ieder geval dat het altijd zo negatief is.
Disney heeft door Disney+ de mogelijkheid om iets te doen in deze tijd en als de bioscopen straks weer vol zitten dan brengen ze films die bakken met geld ophalen zeker nog wel uit in de bioscoop.

Rico Blico

Avatar

@ rich art, ben het helemaal met je eens. Dit hebben ze ook met Mulan gedaan. En heb begrepen dat je toen rond €15 extra moest betalen voor het zien op Disney+ . Toon hem dan maar in de bioscoop dachten vele waardoor Disney+ sowieso derving had. Gewoon je contractuele verplichtingen nakomen.

NieuwsFilm

meest populair