Disney, Fox en andere filmstudio's aangeklaagd om copyright-schending

Disney, Fox en andere filmstudio's aangeklaagd om copyright-schending

De studio's zouden gebruik hebben gemaakt van een copyright.

Disney en een aantal andere filmstudio's, waaronder 20th Century Fox en Paramount Pictures, zijn verzeild geraakt in een dispuut met een bedrijf dat software maakt voor facial-capture. Dat eist een deel van de winst van diverse films waarin gebruik zou zijn gemaakt van de technologie.

Films als Avengers: Endgame, maar ook Night of the Museum: Secret of the Tomb, maken allemaal gebruik van facial-capture. Aan de hand daarvan krijgen de gezichten van CGI-personages een realistischer design en lijken ze meer op de acteur die hen speelt. Die techniek wordt gemaakt door het bedrijf Rearden in Silicon Valley, stelt het bedrijf althans.

Wat is er aan de hand?
Rearden claimt dat Hollywood de technologie waarmee het facial-capture maakt "gestolen" heeft. Nu eist het dat alle films die gebruik hebben gemaakt van de technologie, vernietigd worden. Dat zou een kostbare zaak zijn natuurlijk, en dus moet dit ook echt onomstotelijk bewezen worden.

In eerste instantie werd de zaak afgewezen, maar nu heeft Rearden de juiste invalshoek gevonden. Een Amerikaanse rechter staat namelijk toe dat er een zaak begonnen wordt. "Rearden heeft het op dit moment plausibel gemaakt dat studio's een direct financieel voordeel hebben gehaald uit het gebruiken van het copyright van Rearden."

Volgens de filmstudio's is dat echt onzin. Disney stelt bijvoorbeeld dat de software niet cruciaal was voor consumenten om naar de bioscoop te komen. 'Er zijn talloze redenen waarom consumenten betalen om een film te zien, waaronder (maar niet beperkt tot) de acteurs, het script, kostuums en muziek. Het is wel heel speculatief om te zeggen welke van deze factoren ertoe leidt om een film te zien, maar dat zijn ten minste dingen die een consument echt kan zien of horen."

Disney stelt dus dat de software die gebruikt is om CG-personages te maken, geen echt voordeel heeft voor de omzet die met een film geboekt wordt.

NieuwsFilm

meest populair