Speelfilm over Klaas Bruinsma/De Dominee

Regisseur Gerrard Verhage maakt een film over Klaas Bruinsma alias De Dominee, de vroegere ,,godfather'' van de Amsterdamse onderwereld. De rolprent is naar het boek van Parool-journalist Bart Middelburg.

De opnames voor de film, die wordt geproduceerd door Theorema Films, beginnen volgend jaar. Wie de hoofdrol speelt, is nog niet bekend. De VARA zal van de film een driedelige tv-serie maken.

Klaas Bruinsma werd in juni 1991 op 37-jarige leeftijd geliquideerd voor het Hilton Hotel in Amsterdam. Hij had zich in de jaren daarvoor opgewerkt van hasjhandelaar tot de leider van het grootste misdaadsyndicaat van Amsterdam. Hij had de bijnaam De Dominee omdat hij altijd in het zwart gekleed ging en de neiging had mensen de les te lezen.

De film is een van de vier projecten van Telescoopfilms 2002. Hierin hebben het Nederlands Fonds voor de Film, de NOS, het CoBo-fonds en het ministerie van OCW in totaal 8 miljoen euro gestopt voor vier speelfilms. Het budget van De Dominee (4 miljoen euro) moet voor een deel ook van particuliere financiers komen.



NieuwsFilm

meest populair