Definitief: 'Tenet' is een mislukking

De beleidsbepalers noemen de film "geen home run".

Nu kun je uiteraard (meerdere keren) hebben genoten van de mysterieuze scifi-thriller Tenet. De film werd immers ook prima ontvangen. Maar dat de film een financiële mislukking is kan nu niemand meer ontkennen.

Het is namelijk AT&T CEO John Stankey die bevestigt dat de bioscooprelease van de film van regisseur Christopher Nolan niet als gepland verliep. Volgens Deadline zei de kopman tijdens een aandeelhoudersbijeenkomst het volgende over de release:


"Ik kan je niet vertellen dat de Tenet-ervaring op een "homerun" lijkt. Ik ben blij dat we het hebben gedaan en ik denk dat het team ongelooflijk creatief was. Ik denk dat we een paar dingen hebben geleerd over wat we kunnen doen. Ik denk bijvoorbeeld dat als bioscopen in het hele land open waren, zoals in Californië en New York, wij meer speelruimte zouden hebben gehad."

Hoge kosten, te weinig opbrengsten
De productiekosten van Tenet lagen rond de 200 miljoen dollar en wereldwijd is er tot op heden zo'n 334 miljoen opgehaald. Nu is dit een forse opbrengst, maar naast de productiekosten waren er ook nog forse distributie- en promotiekosten en die liggen waarschijnlijk ergens tussen de 100 en 150 miljoen dollar.

Het allergrootste probleem is nog dat de film in de States tot op heden niet verder is gekomen dan ruim 50 miljoen dollar. Van de opbrengsten in de States vloeit het verhoudingsgewijs grootste deel terug naar investeerders. De opbrengst in China blijft voor het overgrote deel achter in dat land.

NieuwsFilm

meest populair