Algemeen

Definitief: 'Tenet' is een mislukking

De beleidsbepalers noemen de film "geen home run".

door Bram de Groot om 22:30 in Algemeen
Nu kun je uiteraard (meerdere keren) hebben genoten van de mysterieuze scifi-thriller Tenet. De film werd immers ook prima ontvangen. Maar dat de film een financiële mislukking is kan nu niemand meer ontkennen.

Het is namelijk AT&T CEO John Stankey die bevestigt dat de bioscooprelease van de film van regisseur Christopher Nolan niet als gepland verliep. Volgens Deadline zei de kopman tijdens een aandeelhoudersbijeenkomst het volgende over de release:


"Ik kan je niet vertellen dat de Tenet-ervaring op een "homerun" lijkt. Ik ben blij dat we het hebben gedaan en ik denk dat het team ongelooflijk creatief was. Ik denk dat we een paar dingen hebben geleerd over wat we kunnen doen. Ik denk bijvoorbeeld dat als bioscopen in het hele land open waren, zoals in Californië en New York, wij meer speelruimte zouden hebben gehad."

Hoge kosten, te weinig opbrengsten
De productiekosten van Tenet lagen rond de 200 miljoen dollar en wereldwijd is er tot op heden zo'n 334 miljoen opgehaald. Nu is dit een forse opbrengst, maar naast de productiekosten waren er ook nog forse distributie- en promotiekosten en die liggen waarschijnlijk ergens tussen de 100 en 150 miljoen dollar.

Het allergrootste probleem is nog dat de film in de States tot op heden niet verder is gekomen dan ruim 50 miljoen dollar. Van de opbrengsten in de States vloeit het verhoudingsgewijs grootste deel terug naar investeerders. De opbrengst in China blijft voor het overgrote deel achter in dat land.

26 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Jamal M

Avatar

‘distributie- en promotiekosten en die liggen waarschijnlijk ergens tussen de 100 en 150 miljoen dollar‘

Hoe hoog liggen deze kosten voor bijv. een romantische komedie?

Master Of Films

Avatar

Het gaat voornamelijk om de bioscopen in New York City en Los Angeles.
Dat is nog steeds de heilige graal van Hollywood. Waren de bioscopen open in New York City en Los Angeles, dan was Soul ook niet naar D+ gegaan.

Nu kijkt WB met een schuin oog naar Wonder Woman 1984. Ze behoudt haar kerstdatum als de bioscopen in New York City en Los Angeles open gaan.

Er is een kleine beetje goed nieuws uit de staat van New York. Een beperkte aantal bioscopen mogen open in New York state, maar dan wel buiten New York City.

Marklar

Avatar

Jammer. Maar wel goed dat tenminste 1 studio zijn nek durft uit te steken na jaren megawinsten gemaakt te hebben. Hopelijk halen ze nog een groot bedrag op met pay per view

horizon

Avatar

Thuis media in VS zal nog wat geld in laatje gaan brengen hoor.

Zelfde was ooit met 13 hours. Niet geslaagd in bios maar thuismedia in van succesvolste films dat jaar.

Robbepost

Avatar

Erg jammer en helaas een bevestiging voor de studio's dat uitstellen meer poen oplevert.
Ik blijf benieuwd wat een potentiële miljardenfilm van Marvel of Jurassic World zou doen in deze tijd.
Dat zal altijd gissen blijven.........

Master Of Films

Avatar

Oei, het grootste bioscoopketen van Zuid-Korea, CJ CGV, heeft besloten om 35 à 40 bioscopen (totaal 119) van zijn bioscopen binnen drie jaar te gaan sluiten. Openingen van nieuwe bioscopen worden uitgesteld en in bepaalde gevallen gaan geplande nieuwbouwprojecten helemaal niet door. CJ CGV betreurt dat Hollywoodfilms worden uitgesteld en daardoor hun omzet mis lopen.

CJ CGV heeft niet alleen bioscopen in bezit. Ze zijn ook de eigenaren (via hun dochter CJ 4DPLEX) van 4DX en ScreenX.

GreenHornet

Avatar

Had de film dan ook verplaatst naar volgend jaar

EntertainmentWatcher

Avatar

@Bram: Wat is dit nou voor een tekst?:
''De beleidsbepalers moeten de film "geen home run".''

aspers

Avatar

Zet m nog voor de feestdagen On Demand en je haalt er nog een leuke cent uit!

Decepticon

Avatar

'Ik ben blij dat we het gedaan hebben.....'
Ik denk dat hij stiekem helemaal niet blij is dat ze het gedaan hebben en Tenet liever hadden uitgesteld. Maar de de home video zal inderdaad nog wat geld in laatje brengen. Maar ze hebben dit jaar in ieder geval nog veel geld 'verdiend', om wat investeerders terug te betalen.

@Master Of Films, jammer van die bioscopen, maar ik ben er niet rouwig om dat ze de eigenaren zijn van die idiote gimmicks 4DX en ScreenX. Die gimmicks mogen van mij ver weg blijven van de bioscoop en uitsterven.

Thiver

Avatar

Robbepost ""Erg jammer en helaas een bevestiging voor de studio's dat uitstellen meer poen oplevert."

Vooralsnog levert uitstel niets op, hoor. Er is hoop dat blockbusters in de toekomst weer rendabel zullen worden, maar daarvoor is momenteel geen enkele garantie. En zelfs keert de situatie enigszins terug naar het oude normaal, dan kan het nog steeds jaren duren voordat deze peperdure investeringen zich eindelijk uitbetalen in winst.

Robbepost "Ik blijf benieuwd wat een potentiële miljardenfilm van Marvel of Jurassic World zou doen in deze tijd."

Ik heb inderdaad wat 'think pieces' gelezen waarin werd bepleit dat Tenet niet bepaald de beste film was om te testen of blockbusters alweer rendabel waren. Tenet is namelijk niet bepaald representatief, al was het maar omdat Christopher Nolan niet bepaald luchtige feelgoodfilms maakt. Op basis deze regisseur zou het in normale tijden vast een rendabele film zijn geweest, maar een gegarandeerde hit is iets anders. Dan waren makkelijker te verteren films met ingebakken succes als Mulan, Black Widow en Wonder Woman 1984 geschikter testmateriaal geweest.

Decepticon "Ik denk dat hij stiekem helemaal niet blij is dat ze het gedaan hebben en Tenet liever hadden uitgesteld."

Och, het uitbrengen (en floppen) van Tenet heeft in ieder geval de nodige onzekerheid heeft weggenomen, en dat is ook wat waard. Daarnaast heeft Warner Bros. de goede verhoudingen met Christopher Nolan weten te behouden. Ik kan mij namelijk voorstellen dat deze bioscoopfanaat zijn partnerschap met Warner Bros. zou hebben ontbonden wanneer Tenet op een streamingdienst was gedumpt.

Master Of Films

Avatar

Thiver "Dan waren films met ingebakken succes als Mulan, Black Widow en Wonder Woman 1984 geschikter geweest om te testen hoe de zaken ervoor stonden."
Met Mulan heb ik toch mijn twijfels over, althans voor de Aziatische regio. Vanwege de omstreden uitspraak van Liu Yifei en de "Speciale dank" voor de regio waar Oeigoeren vastzitten.


GreenHornet

Avatar

De volgende Nolan komt pas na Corona tijd.

baron nostalgia

Avatar

Vind je het gek met de corona en het onbegrijpelijke plot

Robbepost

Avatar

Ja precies Thiver,
En als dan een Black Widow wel ca. 1 miljard zou ophalen in deze tijd lijkt me dat deze 'veilige' films wel elke 6-10 weken zouden worden uitgebracht om met lange draaitijd zonder echte concurrentie toch flink winstgevend te zijn ook in deze tijd.
Mogen we concluderen dat TeneT een contra effect heeft bewerkstelligt?

Thiver

Avatar

Master Of Films "Met Mulan heb ik toch mijn twijfels over, althans voor de Aziatische regio. Vanwege de omstreden uitspraak van Liu Yifei en de "Speciale dank" voor de regio waar Oeigoeren vastzitten."

Dat zijn inderdaad flinke pr-blunders, maar dat zit het grote succes meestal niet in de weg.

Tiberiusblack

Avatar

Ik zie geen probleem. Er is nog VOD, rental en straks koop ik ook de 4k blueray. Omdat het een goede film is die ik zeker nog een paar wil zien. De opbrengsten duren wat langer, maar die komen er echt wel. M.i. Als alle films naar volgend jaar worden verplaatst gaan, moet je keuzes maken. Je kan niet alle films gaan zien in de bios. Dus de anderen krijgen daar ook last van, onsanks uitstel is nog lang niet zeker of met dat uitstel de film goed worden bezocht.

kokosnoot

Avatar

Ik vind tenet geen mislukking al kan dat financieel natuurlijk wel zo zijn via tegenvallende inkomsten.

Crush

Avatar

Volledig eens met Toberiusblack, rekening kan nu nog niet gemaakt, worden. Vele mensen, waaronder ik, zitten te wachten tot ze hem in de huiskamer kunnen huren.

Jeroenevertp

Avatar

Ik snap best dat er een "rekenmodel" is en dat de gevestigde orde op filmgebied op een gegeven moment bepaalt dat iets een flop is of niet. Ikzelf vind het ook een beetje vroeg !
Rekenmodellen veranderen in deze tijd. Je moet het meer van de DVD/BR verkoop hebben en de on demand diensten.

Inkomsten blijven vaak nog tientallen jaren doorlopen. Dat de bioscoopopbrengst tegenvalt is logisch. De bioscopen zijn zo goed als dicht. Maar dat wist je toen je de film uitbracht. Het is een bewuste keuze.

Ik denk dat het uiteindelijk wel goed gaat komen, en met toch nog van een succes kan spreken

Goku32

Avatar

Dat is terecht wat dit was echt een poep film. Het sloeg helemaal nergens op

don lukas

Avatar

zet ‘m maar op Pathé thuis. Ik betaal graag voor deze film.

centr1no

Avatar

Jamal M "Hoe hoog liggen deze kosten voor bijv. een romantische komedie?"
Het verschilt enorm van film tot film omdat het er heel erg vanaf hangt wat voor afspraken er worden gemaakt met distributeurs en wat voor en hoeveel promotie ze willen.
Omdat studio's nooit inzage geven in marketing en distributiekosten is ieder bedrag dat genoemd wordt een complete gok. Zeker omdat de 'journalisten' nooit kijken naar het beetje info dat er wel is; de distributiedeals en wat voor reclame er (vnl. regionaal) te vinden is.
Voor Tenet is 100 tot 150 miljoen echt een overschatting. Blijkbaar zijn alle journalisten alweer vergeten dat WB aan bioscopen heeft opgelegd dat promotie geen extra kosten voor WB mocht veroorzaken.
Trailers en evenementen als interviews e.d. komen normaal van de studio. Maar posters in bushokjes, advertenties in regionale bladen en kranten e.d. worden bekostigd door distributeurs.
En Tenet heeft enorm veel gratis reclame gehad door de unieke omstandigheden waarin de film is uitgebracht.
Filmtotaal "Van de opbrengsten in de States vloeit het verhoudingsgewijs grootste deel terug naar investeerders. De opbrengst in China blijft voor het overgrote deel achter in dat land."
Ongenuanceerde kreten waar niemand iets aan heeft.
Het percentage voor westerse landen was rond de 65% en voor China geld blijkbaar 25% dat bij de distributeur terug komt.

Filmmenu

Avatar

Geen correcte kop. De bezoekersaantallen waren laag, logisch in deze omstandigheden. Maar is de film dan mislukt??
Ik heb genoten van de film, in Kino Rotterdam, op 70 mm.

Jeroen van Eck

Avatar

Kijk mensen denken dat tenet gefaald is maar je moet ook bedenken dat er voorlopig geen nieuwe films in de bioscoop zijn. Dit betekend dat bij genoeg ticketverkoop tenet nog steeds geld kan binnenhalen. Zeker voor de markten waar tenet helaas niet kan draaien. Ze hebben genoeg ruimte om nog gelijk te draaien. Winst zal er echter niet in zitten.

NieuwsFilm

meest populair