Algemeen

Jamie Lee Curtis (Halloween) en Neve Campbell (Scream) over lage lonen voor horror-films

De actrices verdienden niet veel in het begin.

door Wouter Drummen om 07:55 in Algemeen
Jamie Lee Curtis, voornamelijk bekend van de Halloween-franchise, speelde in de originele Halloween 1978 en keert alweer terug voor een zesde keer in 2021, voor Halloween Kills. Toch zegt de actrice dat ze in het begin van haar carrière relatief weinig werd betaald voor horrorfilms.

Zo zegt Curtis: ''Ik mag natuurlijk niet klagen. Acteurs verdienen sowieso veel geld voor weinig werk, vergeleken met leraars en verpleegsters, dus ik kan niet zeggen dat ik niet veel heb verdiend. Maar ik echter geen aandeel gehad in de winst van Halloween. Vanuit mijn standpunt was mijn rol niet evenredig aan mijn loon. Iemand hield veel geld over aan die films, maar ik in ieder geval niet''.

Latere delen
Voor andere films in de franchise verdiende Curtis wel weer beter, zoals voor Halloween H20: 20 Years Later en Halloween uit 2018: ''Pas met deze films begon ik meer te verdienen, maar ik ben ondertussen wel al 61 jaar oud''.

Neve Campbell, bekend van de Scream-franchise, herkent dit wel. Zij beweert namelijk ook maar weinig verdiend te hebben met de Scream-franchise. Zo werd haar ook een aandeel in de winst belooft, maar hier kwam niets van. Desondanks dat heeft Campbell toch besloten terug te keren voor een vijfde deel.

Gelijkheid
De actrices zeggen dan dit niet alleen met horror-films gebeurt, maar vandaag de dag nog steeds een probleem is in Hollywood: ''Wanneer een man miljoenen verdient met een franchise dan wordt hij geprezen'' gaat Curtis verder. ''Maar wanneer een vrouw evenveel vraagt, wordt al snel geroepen dat ze hebzuchtig en dat ze juist dankbaar moet zijn''.

Campbell is het ook hier mee eens: ''Het zou gewoon voor iedereen gelijk moeten zijn''. Curtis kwam hier op terug: ''We hebben beiden jarenlang hard gewerkt. Op een gegeven moment mag je ook best zeggen: 'Nee, ik wil hier goed voor betaald krijgen, anders doe ik niet mee'''.

9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Pascal08

Avatar

Het mooie van horror films is dat de acteurs vaak een cult status krijgen.
Ze worden niet zo gehaat als acteurs die een blockbuster verpesten met hun houding of gezicht, integendeel.

Draven

Avatar

^ Geef eens voorbeelden.

GreenHornet

Avatar

Een goede Horror film is vaak low budget. En van de winst mag best wel wat meer terug naar de acteurs.

Crush

Avatar

Jeetje, wat een gezeur weer. Ik neem aan dat ze wisten hoeveel ze gingen verdienen bij het tekenen van het contract. Als ze je terug willen voor een vervolg, kan je hogere eisen stellen. Dat heb je zeker en vast gedaan, let it go.

Moviemagic

Avatar

Ze wisten waarvoor ze tekende. Daarnaast hoeven ze toch ook niets in te leveren als de film financieel flopt. Gewoon de afspraken goed maken. Niet vergeten dat je dan wel iets extra's moet hebben want miljoenen mensen willen wel in zo'n film spelen.

Jamal M

Avatar

Gewoon beter onderhandelen dames, ipv die feministen onzin tussen de zinnen door! Julia Roberts krijgt zat, hoe zou dat komen!

Master Of Films

Avatar

Niet alleen Julia Roberts.
Jennifer Lawrence kreeg ook meer betaald in Passengers, dan haar collega Chris Pratt. Terwijl Pratt daarvoor nog hits zoals Guardians of the Galaxy, Jurassic World & The Lego Movie op zijn naam had staan.

Spider-fan

Avatar

Op zich is dat niet heel vreemd. De eerste Halloween was een low budget film, men kon onmogelijk weten dat het zo aan zou slaan. Als Carpenter/de producers aardig waren geweest, had ze achteraf na het succes meer gekregen, maar zo werkt het helaas niet denk ik. Zo'n aandeel van de winst moet in het contract zelf staan, en dat zal van tevoren toen men niet wist dat het zoveel op zou leveren niet ter sprake zijn gekomen.
Budget was $325,000, opbrengst meer dan $ 47 miljoen!

A.s. zaterdag de heel aardige reboot (die deels als een remake voelt) op Veronica.

Crush

Avatar

Ik kan mij eerlijk gezegd niets meer herinneren van die reboot. Maar aan mijn score te zien is dat niet erg. Die Zombie Halloween daarentegen vind ik wel een aardige poging. En ik ben helemaal geen fan van hem.

NieuwsFilm

meest populair