Blu-ray

'District 9' - Geweldige scifi-film om gezien te hebben! Toch? [Blu-ray]

Gave scifi-actiefilm die Neill Blomkamp lanceerde in Hollywood.

door Bram de Groot om 18:39 in Blu-ray
Regie: Neill Blomkamp | Cast: Sharlto Copley (Wikus Van De Merwe), Jason Cope (Grey Bradnam/UKNR Chief Correspondent), Nathalie Boltt (Sarah Livingstone), Sylvaine Strike (Dr. Katrina McKenzie), Greg Melvill-Smith (Interviewer) e.a. | Speelduur: 112 minuten | Bioscooprelease: 08.10.2009 | Recensie: 4 sterren

In 2009 verscheen van regisseur Neill Blomkamp (Chappie, Elysium) het opvallende grauwe en vermakelijke District 9. De sciencefictionfilm was een succes en voorspelde een grote toekomst voor de betrokkenen. Én District 10 moest er komen. Die grote toekomst was er beperkt en het vervolg gebeurde uiteindelijk niet. Desondanks, District 9 blijft een vermakelijke film! Nu ook in 4K.

Met een productiebudget van zo'n 30 miljoen dollar wist de sciencefiction van producent Peter Jackson zo'n 37,4 miljoen dollar op te halen in het eerste weekend. Wereldwijd eindigde District 9 op een mooie 211 miljoen dollar.

Bij de critici doet de film met namen als Sharlto Copley, Jason Cope en Nathalie Boltt het erg goed en staat op 90% op Rotten Tomatoes met een 7.81/10 als gemiddelde beoordeling. Het publiek is doorgaans even zo enthousiast, met 82% en een 3.98/4 op dezelfde website.


In District 9 neemt ons mee naar een sloppenwijk nabij Johannesburg. De controle over de buitenaardse wezens wordt uitbesteed aan Multi-National United (MNU), een privébedrijf dat onverschillig is voor het welzijn van de wezens. Wanneer een terreinarbeider van MNU, Wikus Van De Merwe, een mysterieus virus oploopt, bereikt de spanning tussen de buitenaardse wezens en de mensen een hoogtepunt. Achtervolgd en opgejaagd door de straten van het lugubere alien ghetto, ontdekt Wikus hoe het voelt een outsider te zijn op je eigen planeet.

4K UHD Blu-ray: District 9

Discs: 1 x 4K UHD | Release: oktober 2020 | Beeld: 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: o.a. Engels Dolby Atmos | Ondertitels: Nederlands | EAN: 8712609637052 | Met dank aan: Sony Pictures Home Entertainment

De schijf van deze 4K-uitgave van District 9 zit vastgeklikt in een standaard zwarte 4K UHD Blu-ray keepcase. Op de voorkant geen acteurs maar de grauwe omgeving in Johannesburg. De achterkant onthult een beperkt aantal extra's. De leeftijd: 16 jaar.

Beeld & geluid

Uiteraard stelt de beeldkwaliteit van deze uitgave niet teleur. Duidelijk is wel dat District 9 op een afwijkende, realistische wijze is opgenomen en gemonteerd. Dit heeft impact op kleur, scherpte en detail. Toch is het beeld van deze 4K-uitgave pakkend, al is het verschil toch iets minder direct merkbaar als bij andere Ultra High Definition-uitgaven.

De geluidstrack is Dolby Atmos die het sowieso al sterk aanwezig geluid en muziek van Clinton Shorter (Contraband, Pompeii) prachtig uit de speakers laat komen, ook al beschik je waarschijnlijk niet over een ideale Atmos-opstelling. Lekker hard aanzetten en genieten van de audio-effecten!

Bonusmateriaal

Opvallend is dat deze uitgave alleen de 4K UHD-schijf bevat. Dit resulteert in een beperkt aantal extra's, met naast twee trailers ook de video Comic-Con Extravaganza. In ruim een kwartier zie je een registratie van de panel tijdens Comic-Con 2009 en meer. Voor meer extra's heb je de gewone Blu-ray uitgave nodig.

Wat vind jij van District 9?

Heb jij genoten van District 9? Of vond jij andere films van Neill Blomkamp beter? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Maac

Avatar

Topper! Tijd voor Blomkamp om de Alien-franchise voort te zetten!

Robbepost

Avatar

Echt een hele goede film!!!

Master Of Films

Avatar

Goeie film, maar het ging daarna toch bergafwaarts met Blomkamp. Met als dieptepunt Chappie (en dan nog Die Antwoord gaan casten...ugh).
Daartegen zou hij wel een aardige Alien 5 kunnen opleveren. [off topic rant] Hoe het went of keert faalde Seniele Scott enorm met Prometheus & Covenant. Hij kan niks met een slecht script, behalve mooie plaatjes schieten met DOP maatje Wolski. [/off topic rant]

Robbepost

Avatar

Ja het bewijs dat meer budget (en studiobemoeienis) niet altijd beter is heeft hij met Elysium geleverd.
Geen misbaksel, maar daar had ik toch wel veeeeel meer van verwacht.
En Chappie tja........ zie reactie hierboven.

Joost van den Heuvel

Avatar

Laatste science fiction film die ik echt helemaal top vond. Dikke 9.

Blade Runner 2049 is ook een prima film, maar deze was duidelijk beter.

Eigenlijk alle andere science fiction films die ik erna gezien heb, waren voor mij tegenvallers. Lastig om dit niveau weer te halen. Dat lukte Blomkamp zelf helaas ook niet.

Symn

Avatar

Wacht nog steeds op het vervolg...

Sunspot

Avatar

MOet het denk eens herkijken, want 1x gezien, was leuk, maar was onder invloed van alcohol toen, te veel haha.

Heb denk de thema's gemist van de film, wat ik veel lees, zitten thema's in, onderliggend verhaal...

Artificialis

Avatar

District 9 laat zien dat je met een laag budget (30 miljoen) een originele blockbuster met overtuigende special effects in elkaar kunt zetten. Een totale opbrengst van 210.8 miljoen dollar is mooi meegenomen.

Blade Runner 2049 heeft 260.5 miljoen dollar kunnen afrekenen. Terminator: Dark Fate heeft 261.1 miljoen binnengehaald. Tenet heeft 341.6 opgebracht. Deze films worden gezien als financiële flops, terwijl er makkelijk op het budget bespaard had kunnen worden.

Blockbuster

Avatar

Ik vond Chappie wèl goed. Ik heb het gewoon bekeken als een soort van laat vervolg op Short Circuit. Ik vond juist Elysium erg tegenvallen. District 9 is een topper.

Sunspot

Avatar

^
Chappie was een boutfilm, maar gelukkig wel wat leuke karakters erin, die van het bedrijf dat Chappie heeft gemaakt, Weaver en Jackedman.

Maar verder maar een irritante film, karakters, zelfs Chappie zelf.

Wel genoeg leuke scenes, aparte scenes en zeer mooi gemaakt die Chappie, zwaar realistisch op beeld.

Elysium was inderdaad ook teleurstellend, had veel meer verwacht, maar oke als popcornfilm

Angelo1979

Avatar

Jammer dat er geen
vervolg van is gekomen.

Echt van genoten.
Pareltje van een film.

NieuwsFilm

meest populair