'District 9' - Geweldige scifi-film om gezien te hebben! Toch? [Blu-ray]

Gave scifi-actiefilm die Neill Blomkamp lanceerde in Hollywood.

Bram de Groot 27 oktober 2020 18:39 in Blu-ray
Regie: Neill Blomkamp | Cast: Sharlto Copley (Wikus Van De Merwe), Jason Cope (Grey Bradnam/UKNR Chief Correspondent), Nathalie Boltt (Sarah Livingstone), Sylvaine Strike (Dr. Katrina McKenzie), Greg Melvill-Smith (Interviewer) e.a. | Speelduur: 112 minuten | Bioscooprelease: 08.10.2009 | Recensie: 4 sterren

In 2009 verscheen van regisseur Neill Blomkamp (Chappie, Elysium) het opvallende grauwe en vermakelijke District 9. De sciencefictionfilm was een succes en voorspelde een grote toekomst voor de betrokkenen. Én District 10 moest er komen. Die grote toekomst was er beperkt en het vervolg gebeurde uiteindelijk niet. Desondanks, District 9 blijft een vermakelijke film! Nu ook in 4K.

Met een productiebudget van zo'n 30 miljoen dollar wist de sciencefiction van producent Peter Jackson zo'n 37,4 miljoen dollar op te halen in het eerste weekend. Wereldwijd eindigde District 9 op een mooie 211 miljoen dollar.

Bij de critici doet de film met namen als Sharlto Copley, Jason Cope en Nathalie Boltt het erg goed en staat op 90% op Rotten Tomatoes met een 7.81/10 als gemiddelde beoordeling. Het publiek is doorgaans even zo enthousiast, met 82% en een 3.98/4 op dezelfde website.


In District 9 neemt ons mee naar een sloppenwijk nabij Johannesburg. De controle over de buitenaardse wezens wordt uitbesteed aan Multi-National United (MNU), een privébedrijf dat onverschillig is voor het welzijn van de wezens. Wanneer een terreinarbeider van MNU, Wikus Van De Merwe, een mysterieus virus oploopt, bereikt de spanning tussen de buitenaardse wezens en de mensen een hoogtepunt. Achtervolgd en opgejaagd door de straten van het lugubere alien ghetto, ontdekt Wikus hoe het voelt een outsider te zijn op je eigen planeet.

4K UHD Blu-ray: District 9

Discs: 1 x 4K UHD | Release: oktober 2020 | Beeld: 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: o.a. Engels Dolby Atmos | Ondertitels: Nederlands | EAN: 8712609637052 | Met dank aan: Sony Pictures Home Entertainment

De schijf van deze 4K-uitgave van District 9 zit vastgeklikt in een standaard zwarte 4K UHD Blu-ray keepcase. Op de voorkant geen acteurs maar de grauwe omgeving in Johannesburg. De achterkant onthult een beperkt aantal extra's. De leeftijd: 16 jaar.

Beeld & geluid

Uiteraard stelt de beeldkwaliteit van deze uitgave niet teleur. Duidelijk is wel dat District 9 op een afwijkende, realistische wijze is opgenomen en gemonteerd. Dit heeft impact op kleur, scherpte en detail. Toch is het beeld van deze 4K-uitgave pakkend, al is het verschil toch iets minder direct merkbaar als bij andere Ultra High Definition-uitgaven.

De geluidstrack is Dolby Atmos die het sowieso al sterk aanwezig geluid en muziek van Clinton Shorter (Contraband, Pompeii) prachtig uit de speakers laat komen, ook al beschik je waarschijnlijk niet over een ideale Atmos-opstelling. Lekker hard aanzetten en genieten van de audio-effecten!

Bonusmateriaal

Opvallend is dat deze uitgave alleen de 4K UHD-schijf bevat. Dit resulteert in een beperkt aantal extra's, met naast twee trailers ook de video Comic-Con Extravaganza. In ruim een kwartier zie je een registratie van de panel tijdens Comic-Con 2009 en meer. Voor meer extra's heb je de gewone Blu-ray uitgave nodig.

Wat vind jij van District 9?

Heb jij genoten van District 9? Of vond jij andere films van Neill Blomkamp beter? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

NieuwsFilm