Algemeen

Mensen met beperking 'zwaar beledigd' door nieuwe 'The Witches'

Alle ophef bracht verantwoordelijk filmstudio Warner Bros. ertoe om met een statement naar buiten te komen.

door Jeffrey Kouters om 14:21 in Algemeen
In The Witches hebben de gemene dames uit de titel allerlei vervormde ledematen. De manier waarop de heksen worden afgebeeld heeft echter tot boze reacties geleid van mensen met een beperking. En die ophef is dusdanig groot dat Warner Bros. nu met een statement naar buiten is gekomen.

Sommige kijkers met een beperking nemen aanstoot aan de vormgeving van de heksen in deze nieuwe verfilming van Roald Dahls gelijknamige klassieker. Ook bekende actievoerders en paralympiërs hebben hun ongenoegen geuit. Zij voelen zich onder meer beledigd door de gespleten handen van Anna Hathaway's Grand High Witch, omdat deze teveel zouden lijken op een echte aandoening.


Officieel statement
De ophef is dusdanig groot dat verantwoordelijk filmstudio Warner Bros. zich genoodzaakt voelde om met een officieel statement naar buiten te komen over de nieuwe kinderprent van Back to the Future-regisseur Robert Zemeckis.

"Het raakt ons ontzettend om te horen dat de manier waarop fictieve personages in de film worden afgebeeld sommige mensen met een handicap van streek maakt", reageert een woordvoerder van Warner Bros. tegenover Deadline. "Het spijt ons dat zij zich beledigd voelen".


Volgens de studio hebben de makers samengewerkt met diverse designers om een nieuwe twist te kunnen geven aan de katachtige klauwen van de heksen zoals Dahl die in zijn boek beschrijft. "Het was nooit de bedoeling om kijkers het gevoel te geven dat de sprookjesachtige, niet-menselijke wezens bedoeld waren om hen te representeren", aldus de woordvoerder.

27 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

RoberPaulsen

Avatar

Mensen, het is een film gebaseerd op een fictief verhaal.
Ik geef er ook aanstoot aan dat heksen blijkbaar blank zijn, da vinnik ech nie kunne!

PRIME

Avatar

OH MY GOOOOD

Judge

Avatar

De wereld is gek geworden. We mogen eigenlijk alleen nog maar blanke heteroseksuele mannen als slechteriken in films zien. Alles wat anders is moet goed zijn.

Master Of Films

Avatar

Welkom in 2020. Het tijdperk van huilende snowflakes en zeikerige safespaces. Niks is veilig meer en alles moet maar een label hebben. Zo wordt Hollywoke in een hoekje gedrukt om alleen zeer veilige films af te leveren.

Kinderen weten heus wel dat de heksen fictieve personages zijn. Maar men op Twitter zoals gewoonlijk geen vertrouwen te hebben in het intellectuele vermogen van kinderen.

David Mills

Avatar

We leven in een tijd dat er altijd wel een bepaalde groepering is die zich op een of andere manier beledigd voelen. De wereld wordt kleinzerig. Het wordt er niet bepaald leuker op

Hiss

Avatar

Het zijn ook geen paralympiërs; het zijn heksen.
Ook al vind ik het zelf vergezocht ben ik wel van mening dat Warner Bros dit van mijlenver had kunnen zien aankomen in deze overgevoelige tijd.
Daarnaast prefereer ik die ouderwetse enge klauwtjes zoals Roald Dahl het bedoeld heeft. Een deel van de grap van het boek ik dat je heksen kunt herkennen aan hun enge lange nagels en andere modieuze zaken die heden ten dage nog steeds van toepassing zijn op de Kardashians en de Paays van deze wereld. Dat stukje satire wordt met die mismaakte handjes wel een beetje afgezwakt helaas.

Rob

Avatar

De werkelijkheid zal waarschijnlijk zijn: Extreem klein percentage zich vervelende mensen met een beperking zeggen zwaar beledigd te zijn door nieuwe The Witches film.

Dwergen1999

Avatar

Ik heb zelf een beperking maar ik vind dit wel overdreven. Het is maar een film.

aspers

Avatar

GET A F#CKING LIVE!!

Vleeshaak

Avatar

Ik neem aanstoot aan mensen die overal aanstoot aannemen. Dus ik verwacht nu officiële excuses van die mensen.

Jokes on you

Avatar

Welkom in een wereld waar met niets gelachen mag worden en alles beledigend is -_-.

GreenHornet

Avatar

Cgi heksen nog pijnlijker

Draven

Avatar

Zij voelen zich onder meer beledigd door de gespleten handen van Anna Hathaway's Grand High Witch, omdat deze teveel zouden lijken op een echte aandoening.


Zijn ze een keer vertegenwoordigd en is het nog niet goed.

Ang3l

Avatar

Ik ben een heks, ik neem ook aanstoot.

Pronk47

Avatar

Ik heb ook een beperking maar mensen het is maar film het is fictief,dan kunnen mensen met dwarfisme ook wel ophef maken als Mini-me voor bij komt in Austin Powers in Goldmember of Stallone in Rambo met zijn geslis Smiley face

Master Of Films

Avatar

Ik vraag mij af of de boekenlezers, gamers en kijkers van The Witcher aanstoot hebben gekregen. The Grand High Witch is niet bepaald representatief voor bad ass witchters. Ze veranderd zelfs in een rat.

ridjieddo

Avatar

Om eens een ander perspectief te bieden (zover ik dat kan): we leven nu ook in een wereld waarin men (eindelijk) gehoord wordt. Vroegah had je het internet en vooral social media nog niet, waardoor je kon zeiken tot je een ons woog. Tegenwoordig kunnen we, en vooral minderheden, makkelijker hun mening uiten en zorgen via de nieuwe media dat ze 1) ueberhaupt gehoord worden en 2) dusdanig veel mensen kunnen bereiken dat daders (aan)gepakt worden en/of organisaties hun werkwijze veranderen.
Vaak hebben minderheden, of dat nou vrouwen, zwarten, gehandicapten of aliens zijn, niks te zeggen omdat ze 'hun plaats moeten leren' of 'zich aanstellen' ten gunste van de meerderheid. Er is geen discriminatie omdat de meerderheid dt bepaalt. Nu komt er eindelijk tegengeluid en technologie/social media maakt dat mogelijk. Dat is toch iets goeds?

Master Of Films

Avatar

ridjieddo "Tegenwoordig kunnen we, en vooral minderheden, makkelijker hun mening uiten en zorgen via de nieuwe media dat ze 1) ueberhaupt gehoord worden en 2) dusdanig veel mensen kunnen bereiken dat daders (aan)gepakt worden en/of organisaties hun werkwijze veranderen."
No offense, maar is er ook een donkere kant aan de nieuwe media. Om gehoord te worden, moet je schreeuwen wil je gehoord worden. Of je nou behoort bij de minderheden, bij de inbrekers van Gorden, bij de verjaardag van Kim Kardashian, of dat Gal Gadot als Cleopatra gaat verkleden. Relativeren gebeurt nauwelijks. En voor nuance is er geen ruimte.

Imho had Paralympic Games het bij de volgende moeten laten.
Limb difference is not scary. Differences should be celebrated and disability has to be normalised.

Maar nee, men moest per se #NotAWitch calls out ‘#TheWitches’ movie for portrayal of disability erbij schrijven. Nu krijgt cancel cultuur weer de bovenhand.

ridjieddo "Dat is toch iets goeds"

Dan heb ik ook een ander perspectief, maar dan vanuit de filmmakers. Is het de bedoeling van WB om mensen te gaan beledigen?

kokosnoot

Avatar

Ja natuurlijk, heksen moeten een perfect lichaam hebben en demonen voortaan ook in fantasy films, geanimeerd of niet. Wat een totale bullshit, is overgevoeligheid de Trend tegenwoordig?! Maar als ze een perfect vrouwen lichaam hebben krijg je weer..het is geen realistische afspiegeling van de echte wereld. Heksen zijn in dit verhaal demonen in mensen lichamen. Waarom zou dat niet een deformatie mogen geven om het enger te maken. Kan men geen onderscheid meer maken tussen fantasie en het echte leven. Dan zou aladins Djini ook niet blauw meer mogen zijn want dan voelen alcoholisten zich miss aangesproken!

@ ridjieddo Dat is iets goeds maar het moet niet doorslaan. Dan devalueert het zichzelf.

@Rob Ik denk dat je gelijk hebt. Media maakt het groot vervolgens.

Vincent56

Avatar

Ik ga in een gesloten instelling wonen,daar doen ze tenminste normaal...

Artificialis

Avatar

Warner Bros. heeft duidelijk een nieuwe woordvoerder nodig. Bij deze bied ik mijzelf aan om een nieuw excuses aan te bieden:

''Het spijt ons dat we in een wereld leven waarin sommige mensen op het idee komen om computer gegenereerde nephanden in onze film als een belediging te ervaren. Wij bieden onze excuses aan voor het feit dat Twitter wordt bevolkt door aandachttrekkende varkens die hun dagelijks leven ongetwijfeld doorbrengen in een met stront overstroomde stal. Na kort overleg hebben wij besloten om per direct juridische maatregelen te nemen en een aanklacht te doen wegens smaad en laster.'' - Warner Bros.

Ereptile

Avatar

Wat kunnen mensen toch janken zeg... Zullen we Goro van Mortal Kombat dan ook maar als aanstootgevend benoemen?

Mothercopper

Avatar

Houd aub eens op met zeiken. Je wordt er helemaal stapelgek van. Zijn het geen beperkingen, dan is het weer teveel wit, te weinig LHB en what have you.

KeesjeNL

Avatar

Laten we, na het klappen voor de zorg, allemaal morgen om 12 uur onze grote misvormde middelvinger in de lucht steken tegen gefrustreerde jankbalken die zich overal door beledigd voelen.

Jeroenevertp

Avatar

Gelukkig heeft men weer iets gevonden om zich beledigd over te voelen. Het zijn heksen, wat wil je ?

NieuwsFilm

meest populair