'Gremlins' had eigenlijk een keiharde horrorfilm moeten zijn

'Gremlins' had eigenlijk een keiharde horrorfilm moeten zijn

Bijna was alles anders met de kleine Gremlins.

Joe Dante maakte met Gremlins een echte klassieker uit de jaren tachtig. Het is een Kerstfilm, maar tegelijk een komedie, een horrorfilm en een monsterfilm. Hij is ook veel duisterder dan vaak gedacht wordt. Maar had nog veel erger gekund.

Scenarioschrijver Chris Columbus sprak met Collider over de oorspronkelijke versie van zijn scenario. Hij vertelde dat het geheel eigenlijk veel gewelddadiger was en een heel stuk grimmiger in elkaar stak.

Veel erger
"Ik woonde toentertijd in New York en had echt muizen die over de vloer renden. Ik keek in die tijd veel oude horrorfilms van Universal op TBS en een vriend zei tegen mij: 'Je houdt zoveel van monsterfilms, waarom schrijf je er niet zelf een?'" aldus Columbus.

"Ik dacht over hoe die muizen 's nachts rond renden, en hoe ze als mijn hand 's nachts uit mijn bed hing, dan langs mijn vingers renden. Daar werd ik echt wel bang van en zo kwam ik met het idee van Gremlins. Ik schreef het als een rechttoe, rechtaan horrorfilm, met een harde R-Rating, waarin het hoofd van ma van de trap rolde, Billy en Kate naar McDonald's gingen en er geen eten gegeven werd en in plaats daarvan alle mensen opgegeten werden. Het was zo duister!"

Uitvoerend producent Steven Spielberg haalde hem over om het geweld wat terug te schakelen, zodat de film voor een breder publiek geschikt was. Dat laatste was wat Columbus wilde, dus het past ook.

NieuwsFilm

meest populair