Algemeen

Universal in de problemen voor racistische poster 'Couples Retreat'

11 jaar na de release spant acteur Faizon Love alsnog een rechtszaak aan.

door Wouter Drummen om 11:50 in Algemeen
Het is alweer elf jaar geleden dat Couples Retreat uitkwam. Universal kwam destijds onder vuur te liggen omdat de Afro-Amerikaanse acteurs Faizon Love en Kali Hawk buiten de Verenigde Staten nauwelijks of zelfs niet te zien zijn op de poster van de romcom. Love is dit duidelijk nog niet vergeten, want hij spant nu zelfs een rechtszaak aan tegen de studio.

Zo zegt Love: ''Universal had er geen probleem mee om zwarte acteurs te casten in de film, maar koos er wel voor om blanke en zwarte acteurs te scheiden in de internationale marketing''. Love kwam in 2009 al met dit verhaal. Universal zou hem toen beloofd hebben dat de poster uit omloop zou worden gehaald en dat de studio hem ging vergoeden met lucratieve rollen die zijn carrière naar een hoger niveau zouden tillen.

Belofte maakt schuld
Volgens Love heeft Universal zich echter niet aan de beloftes gehouden. Zo doet de poster nog steeds de ronde online en kreeg de acteur geen andere rollen aangeboden. Het bleef enkel en alleen bij een excuses. Vince Vaughn, die ook een van de hoofdrollen in de film vertolkt, zou Love hebben gewaarschuwd dat als hij zou klagen over de poster dat dat zijn carrière niet ten goede zou komen. Bekijk de posters hieronder.
Tijd voor verandering
Love besluit toch een stapje verder te gaan. Hij hoopt dan ook met de rechtszaak het systematisch racisme in de filmsector aan te kaarten. Zo vindt hij dat niet-blanke acteurs te weinig kansen krijgen, terwijl recente films met zwarte hoofdrolspelers zoals o.a. Black Panther, Straight Outta Compton, Get Out en Us hits waren.

Andere posters
In de aanklacht laat Love ook weten dat de Couples Retreat-poster geen uitzondering op de regel is. Zo heeft hij het bijvoorbeeld ook over de Italiaanse posters van 12 Years a Slave, waar hoofdrolspeler Chiwetel Ejiofor, in tegenstelling tot zijn blanke medespelers Michael Fassbender en Brad Pitt amper op te zien is.

17 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Master Of Films

Avatar

Van Couples Retreat herinner ik mij alleen de Zweeds-Canadeese Malin Åkerman. Smiley face

GreenHornet

Avatar

Posters zijn niet racistisch er zijn gewoon landen op de wereld die moeite hebben met donkere mensen op de poster. Dit noemen ze marketing. Ze zijn gewoon bang dat er minder witte mensen naar de bioscoop gaan. Dat is blijkbaar hun doelgroep.

eltorro

Avatar

@GreenHornet: Dat kan je als studio wel aanvechten door juist de posters te gebruiken die gevoeliger liggen. Je moet wel je eigen films en de boodschappen die ze uitdragen steunen. Anders worden zo dadelijk films en verhalen in films nog aangepast omdat ze te gevoelig liggen. Oh wacht...

Gimli II

Avatar

Racisme zou toch nooit hebben bestaan? Hopelijk verteld Maac daar meer over!

RoberPaulsen

Avatar

@GreenHornet
"Posters zijn niet racistisch er zijn gewoon landen op de wereld die moeite hebben met donkere mensen op de poster. Dit noemen ze marketing. Ze zijn gewoon bang dat er minder witte mensen naar de bioscoop gaan. Dat is blijkbaar hun doelgroep."
En als je als bedrijf je oren laten hangen naar de racistische inslag van de doelgroep vanwege het geld ben je geen haar beter als de racisten.

Judge Dredd

Avatar

@ GreenHornet
Lekker kort door de bocht weer. Grote studio's zouden hier inderdaad gewoon verandering in kunnen brengen, maar het is vaak 'makkelijker' dit uit de weg te gaan i.p.v. de problemen aan te kaarten en hier iets aan te doen.

Disney flikte dit volgens mij een paar jaar geleden ook met The Force Awakens-poster in China, waarop John Boyega/Finn nauwelijk of zelfs niet op te zien was als ik het goed herinner.

Jamal M

Avatar

Weer dat gezeik! Je hebt als acteur of als regisseur, en zeker als een minder bekende acteur weinig tot geen inbreng in de marketing. Zelfs een Spielberg heeft weinig invloed in hoe een bepaalde film in een bepaald deel vd wereld in de markt komt.

Het is de studio die het risico van honderden miljoenen neemt, als de film flopt.

Acteur en regisseur worden slechts in gehuurd tegen een vergoeding. En hoeven de koppijn van: hit or mis niet af te wachten.

Helpen de acteurs ook bij, het opvangen van verlies? Dont think so.

Ben je niet blij, ga dan zelf films produceren of maken die jij wel leuk vind, of in je staartje passen.

Blockbuster

Avatar

Jezus, waar gaat dit over. Straks gaat Usher 22 jaar na dato ook nog klagen dat ie op de Engelse poster van The Faculty naar de achtergrond is verdrongen en dat zijn naam ook niet (meer) bovenaan staat.

John Wayne

Avatar

Heeft niks te maken met racisme maar met het feit dat de andere namen in het buitenland wel bekend zijn, maar dat buiten de VS geen hond Faizon Love kent.

Maac

Avatar

Johan "Racisme zou toch nooit hebben bestaan? Hopelijk verteld Maac daar meer over!"
Wat een onzin. De vorige keer heb je een vraag gesteld en daar heb ik ondanks jouw onbeschofte manier van contact zoeken zeer beleefd op geantwoord. Ik heb duidelijk aangegeven dat het ontkennen van racisme totaal niet overeenkomt met wat ik geloof.
Het zou je sieren als je andermans woorden niet verdraait om een discussie uit te lokken.

Gimli II

Avatar

@Maac Bij een off-topic had Frietgezicht ooit gezegd: "Er is hier op Filmtotaal een gozer genaamd Maac die gelooft dat racisme nooit bestaan heeft"!
En toen zei jij: "Juist, gewoon aanstellerij"!

Maac

Avatar

^Haha ja dat was natuurlijk niet serieus. Frietgezicht en ik hebben namelijk daarvoor al een keer een serieuze discussie gehad over racisme en dit was een soort knipoog naar die thread. Ik ben ervan uitgegaan dat iedereen dat begreep, maar misschien heb je de juiste context gemist.

Als je echt wilt weten hoe ik erover denk zou ik je adviseren die discussie op te zoeken.

Gimli II

Avatar

@Maac Ik vond het juist heel mooi om te geloven dat racisme nooit bestaan had, want dan hoefde ik mij niet racistisch te voelen om het feit dat ik tegen een zwarte James Bond ben Smiley face

Artificialis

Avatar

Eerlijk is eerlijk, de Italiaanse posters van 12 Years a Slave waren echt schaamteloos. Michael Fassbender (de slavenhouder) en Brad Pitt met een enorm portret op hun eigen posters. Met Chiwetel Ejiofor in het klein onderin. Dat kun je gewoon echt niet maken bij een film die nota bene om racisme en slavernij draait.

Maac

Avatar

@Johan
Je kan tegen een zwarte Bond zijn zonder racist te zijn, het ligt nogal aan je onderbouwing. Bovendien is het bestaan van racisme niet afhankelijk van jouw opvattingen.

STYD

Avatar

Ik vind het wel echt schaamteloos. Film gaat om 4 couples, die allemaal evenveel screentime hebben. Hoe is het dan mogelijk dat de donkere couple weg gelaten wordt. Kan echt niet.

Ik las dat iemand zei dat het marketing was. Maar ja, sommige landen kunnen alles maken waarbij een ander land een scheet laat en de wereld staat in de fik.

Door je ogen hiervoor te sluiten en elke keer maar zeuren dat het allemaal wel meevalt gaat niets oplossen. Blijft het allemaal ontzettend triest vinden.

STYD

Avatar

@Gimli dat hangt er een beetje van af he. Wat is precies de reden? Ik hoop niet dat je zegt huidskleur. Want dat is een beetje de definitie bij racisme.

NieuwsFilm

meest populair