Universal in de problemen voor racistische poster 'Couples Retreat'

Universal in de problemen voor racistische poster 'Couples Retreat'

11 jaar na de release spant acteur Faizon Love alsnog een rechtszaak aan.

Het is alweer elf jaar geleden dat Couples Retreat uitkwam. Universal kwam destijds onder vuur te liggen omdat de Afro-Amerikaanse acteurs Faizon Love en Kali Hawk buiten de Verenigde Staten nauwelijks of zelfs niet te zien zijn op de poster van de romcom. Love is dit duidelijk nog niet vergeten, want hij spant nu zelfs een rechtszaak aan tegen de studio.

Zo zegt Love: ''Universal had er geen probleem mee om zwarte acteurs te casten in de film, maar koos er wel voor om blanke en zwarte acteurs te scheiden in de internationale marketing''. Love kwam in 2009 al met dit verhaal. Universal zou hem toen beloofd hebben dat de poster uit omloop zou worden gehaald en dat de studio hem ging vergoeden met lucratieve rollen die zijn carrière naar een hoger niveau zouden tillen.

Belofte maakt schuld
Volgens Love heeft Universal zich echter niet aan de beloftes gehouden. Zo doet de poster nog steeds de ronde online en kreeg de acteur geen andere rollen aangeboden. Het bleef enkel en alleen bij een excuses. Vince Vaughn, die ook een van de hoofdrollen in de film vertolkt, zou Love hebben gewaarschuwd dat als hij zou klagen over de poster dat dat zijn carrière niet ten goede zou komen. Bekijk de posters hieronder.


Bekijk de afbeelding

Tijd voor verandering
Love besluit toch een stapje verder te gaan. Hij hoopt dan ook met de rechtszaak het systematisch racisme in de filmsector aan te kaarten. Zo vindt hij dat niet-blanke acteurs te weinig kansen krijgen, terwijl recente films met zwarte hoofdrolspelers zoals o.a. Black Panther, Straight Outta Compton, Get Out en Us hits waren.

Andere posters
In de aanklacht laat Love ook weten dat de Couples Retreat-poster geen uitzondering op de regel is. Zo heeft hij het bijvoorbeeld ook over de Italiaanse posters van 12 Years a Slave, waar hoofdrolspeler Chiwetel Ejiofor, in tegenstelling tot zijn blanke medespelers Michael Fassbender en Brad Pitt amper op te zien is.

NieuwsFilm

meest populair