(Meer dan) 5 fantastische filmheksen: wie is jouw favoriet?

(Meer dan) 5 fantastische filmheksen: wie is jouw favoriet?

Sinds de begindagen van cinema zijn heksen aanwezig. Wat is jouw favoriet?

Deze week verschijnt de Roald Dahl remake The Witches in de bioscopen. Tijd om de rijke filmgeschiedenis in te duiken om op zoek te gaan naar 5 andere filmheksen. Welke heks - al dan niet uit deze lijst - is jouw favoriet?




The Sanderson Sisters

We trappen af met drie zussen die niet al te eng zijn. Er zijn zelfs leden van deze website die zouden beweren dat ten minste één van hen in het ware leven veel griezeliger is. Daar doen wij natuurlijk niet aan mee...

In Hocus Pocus proberen Winifred, Sarah en Mary na 300 jaar dood het eeuwige leven te verkrijgen. Helaas voor Max, het nieuwste doelwit. Zou hij het drietal te slim af zijn?




Dolores Umbridge

Deze felroze heks is op het eerste gezicht niet bepaald eng, maar het is juist die passieve agressiviteit die Dolores Umbridge zo gevaarlijk maakt. Ze haalt als lerares op Hogwarts het bloed onder je nagels vandaan.

In werkelijkheid is ze veel sadistischer dan je zou denken. Dat laat ze in Harry Potter and the Order of the Phoenix doorschemeren wanneer de titelheld strafwerk moet schrijven. Met een betoverde pen. In zijn huid! En Umbridge geniet er duidelijk van.




Blair Witch

Eén van de engste heksen uit de filmgeschiedenis is er eentje die je helemaal nooit te zien krijgt. De mythische Blair Witch houdt zich namelijk goed verborgen, maar ze zorgt wel voor de nodige terreur onder een groep filmstudenten.

In de found footage horror The Blair Witch Project gaan zij diep het woud in om een documentaire te maken over een lokale legende. Niet dat ze in het bovennatuurlijke geloven, natuurlijk. Maar daar komen ze gaandeweg op terug als steeds meer onverklaarbare zaken voorvallen.




Miss Ernst

De originele vertelling van The Witches was voor kinderen doodeng. En dat kwam eigenlijk door één enkele scène. Hierin onthullen de dames in de film wie ze daadwerkelijk zijn; wanstaltelijke heksen.

Terwijl de jonge Luke toekijkt, ziet hij eerst een zaal vol vrouwen, die hun pruik afnemen. Vervolgens trekt de spreker ook nog haar gezicht eraf. Het blijkt een samenkomst van afschrikwekkende heksen, die alle kinderen willen vernietigen.




The Wicked Witch of the West

De grootste der filmheksen moet toch wel The Wicked Witch of the West uit The Wizard of Oz. Zij is het archetype; nodeloos gemeen en voorzien van een zwarte puntmuts en grote haakneus. En vergeet ook de krakende stem niet.

Haar introductie is dan ook onvergetelijk. Met destijds ongeziene effecten verschijnt ze ten tonele om te ontdekken dat haar zus gedood is door Dorothy. Ze zweert wraak op de onschuldige tiener en haar hondje Toto.

NieuwsFilm

meest populair