Featured

(Meer dan) 5 fantastische filmheksen: wie is jouw favoriet?

Sinds de begindagen van cinema zijn heksen aanwezig. Wat is jouw favoriet?

door Timothy van Damme om 17:26 in Featured
Deze week verschijnt de Roald Dahl remake The Witches in de bioscopen. Tijd om de rijke filmgeschiedenis in te duiken om op zoek te gaan naar 5 andere filmheksen. Welke heks - al dan niet uit deze lijst - is jouw favoriet?
The Sanderson Sisters

We trappen af met drie zussen die niet al te eng zijn. Er zijn zelfs leden van deze website die zouden beweren dat ten minste één van hen in het ware leven veel griezeliger is. Daar doen wij natuurlijk niet aan mee...

In Hocus Pocus proberen Winifred, Sarah en Mary na 300 jaar dood het eeuwige leven te verkrijgen. Helaas voor Max, het nieuwste doelwit. Zou hij het drietal te slim af zijn?
Dolores Umbridge

Deze felroze heks is op het eerste gezicht niet bepaald eng, maar het is juist die passieve agressiviteit die Dolores Umbridge zo gevaarlijk maakt. Ze haalt als lerares op Hogwarts het bloed onder je nagels vandaan.

In werkelijkheid is ze veel sadistischer dan je zou denken. Dat laat ze in Harry Potter and the Order of the Phoenix doorschemeren wanneer de titelheld strafwerk moet schrijven. Met een betoverde pen. In zijn huid! En Umbridge geniet er duidelijk van.
Blair Witch

Eén van de engste heksen uit de filmgeschiedenis is er eentje die je helemaal nooit te zien krijgt. De mythische Blair Witch houdt zich namelijk goed verborgen, maar ze zorgt wel voor de nodige terreur onder een groep filmstudenten.

In de found footage horror The Blair Witch Project gaan zij diep het woud in om een documentaire te maken over een lokale legende. Niet dat ze in het bovennatuurlijke geloven, natuurlijk. Maar daar komen ze gaandeweg op terug als steeds meer onverklaarbare zaken voorvallen.
Miss Ernst

De originele vertelling van The Witches was voor kinderen doodeng. En dat kwam eigenlijk door één enkele scène. Hierin onthullen de dames in de film wie ze daadwerkelijk zijn; wanstaltelijke heksen.

Terwijl de jonge Luke toekijkt, ziet hij eerst een zaal vol vrouwen, die hun pruik afnemen. Vervolgens trekt de spreker ook nog haar gezicht eraf. Het blijkt een samenkomst van afschrikwekkende heksen, die alle kinderen willen vernietigen.
The Wicked Witch of the West

De grootste der filmheksen moet toch wel The Wicked Witch of the West uit The Wizard of Oz. Zij is het archetype; nodeloos gemeen en voorzien van een zwarte puntmuts en grote haakneus. En vergeet ook de krakende stem niet.

Haar introductie is dan ook onvergetelijk. Met destijds ongeziene effecten verschijnt ze ten tonele om te ontdekken dat haar zus gedood is door Dorothy. Ze zweert wraak op de onschuldige tiener en haar hondje Toto.

18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

adofmirosch

Avatar

The wicked witch blijft fantastisch!

worship Mothra

Avatar

Sorry, maar volgens mij ontbreekt Warlock.

spooklift

Avatar

Miss Ernst (Anjelica Huston)

Crush

Avatar

Blair Witch, zonder enige twijfel.

Renegade

Avatar

The witches off eastwick en inderdaad Warlock

baron nostalgia

Avatar

The sanderson sisters zijn mijn favoriete

Goku32

Avatar

Poehhh ze zijn allemaal geweldig, allemaal een dikke 10 verdiend

Sunspot

Avatar

Dan kies ik voor The Witches, nostalgie

kokosnoot

Avatar

The wicked witch of the west! Ook lekker zo een inclusieve kleur.

milo007

Avatar

De Narnia heks

Decepticon

Avatar

Mijn favoriet is Famke Jansen als heks Muriel in Hansel & Gretel: Witch Hunters.

De engste heksfilm The Blair Witch Project.

Spider-fan

Avatar

Ik heb er onlangs een paar bekeken. Bewitched met Nicole Kidman kende ik nog niet en vond ik redelijk leuk, hoewel het een niemendalletje is. Practical Magic met wederom Kidman en andere mega-ster Sandra Bullock is een beetje vreemde film die gewoon niet volledig gelukt lijkt - het hangt ergens tussen drama, romantiek en thriller, maar werkt als geen van allen erg goed.
Hocus Pocus heb ik nog nooit gezien, maar zal ik proberen als ik de kans krijg.
De heks uit Wizard of Oz is natuurlijk erg goed en gedenkwaardig, maar mijn favoriete heksen-film is natuurlijk Suspiria. Zowel de originele als de nieuwe zijn een absolute obsessie van mij.

Mijn meest favoriete heksen zitten meer in tv-series. Chilling Adventures of Sabrina is mijn absolute favoriet van alles wat er aan Netflix original series is. En mijn meest favoriete serie ooit is Buffy, met de heksen Willow en Tara.
Onlangs ook Charmed ontdekt. Destijds heb ik dat niet gekeken en afgedaan als een goedkope imitatie van Buffy. En vaak heb ik het gevoel dat het ook sterk door Buffy geïnspireerd was (het lijkt in ieder geval gebruik te maken van het succes daarvan, want het kwam vlak na Buffy uit), maar door de duidelijke 'charme' en chemie tussen de drie hoofdrolspeelsters is het toch een erg leuke serie.

Chris23

Avatar

o ja Susperia.
Laatst het einde (ik kwam nie echt door de hele film heen) van die remake gekeken; dat was ook vet.
Tnx 4 de tip van Bewitched en Practical Magic (kben de laatste tijd 80`s en 90`s comedy`s aan het op zoeken die ik destijds niet gezien heb, voor alsik in een nostalgische bui ben Smiley face (werkt de laatste tijd beter dan films kijken die ik al ken uit die tijd))

Spider-fan

Avatar

Chris23:

Waarom kwam je niet door de Suspiria remake heen?

Wat ik zo mooi vind aan de remake is dat het niet een standaard horrorfilm of remake is. Horrorfilms hebben meestal een soort standaard opbouw, vaak lopen ze volgens vaste lijnen en ze hebben ook zelden erg veel diepere betekenis. De Suspiria remake zit vol diepere lagen en interessante onderwerpen - ook de dialogen zijn ietwat raadselachtig geschreven waardoor je er elke keer weer iets nieuws of een andere betekenis in kan ontdekken.
Het is ook zelden dat iemand het horrorgenre zo serieus neemt als Guadagnino doet, terwijl hij tegelijk ook de bloederige excessen niet schuwt (net als Argento): die heksensabbat -scène, of de danseres waarvan onbedoeld door Susie via synchrone bewegingen op uitgebreide en uiterst pijnlijke wijze zo'n beetje iedere bot in haar lichaam gebroken wordt, zijn geweldige scènes.

Ik weet eigenlijk niet waar mijn fascinatie voor de film vandaan komt. Sowieso bij het origineel omdat het er heel mooi uit ziet, maar aangezien de remake een stuk minder kleurrijk is en niet héel erg bijzondere sets heeft, is het dat niet alleen. Het moet ook met het verhaal te maken hebben, ik weet alleen niet waarom precies. Waarschijnlijk is die combinatie van een dans-school en heksen toch vrij uniek in film - ik kan tenminste moeilijk andere voorbeelden bedenken. Terwijl dansen en heksen toch van oudsher wel met elkaar verbonden zijn - maar door ze echt te laten werken vanuit een dans-school is een vrij unieke en originele invalshoek, denk ik.

Helaas overleed gister Daria Nicolodi, Argento's muze en levenspartner gedurende een periode (tijdens zijn samenzijn met haar maakt hij zijn beste werk), wiens grootmoeder haar het verhaal vertelde dat Argento uiteindelijk inspireerde tot de film.

Chris23

Avatar

Ik vond `m gewoon nie leuk/spannend om te kijken.
Ik zie wel dat het kwaliteit is, maar niet mijn smaak blijkbaar.
Het einde vond ik wel vet.

Spider-fan

Avatar

Ja, het is niet een film voor iedereen. Hij is niet 'spannend' in de traditionele zin. Toch vind ik hem geen seconde saai. Het is echt iets waar je een fascinatie voor hebt of niet. Ik snap ook wel dat ie vrij wisselend ontvangen is. Wat het zo goed maakt is dat Guadagnino juist uitbouwt wat de originele film een beetje achterwege laat: het dansen zelf is niet zo belangrijk bij Argento, maar hier staat het juist volledig centraal. De remake kopieert niet gewoon het origineel, maar maakt juist sterker wat een ietwat onuitgewerkt element daarvan was.

NieuwsFilm

meest populair