Algemeen

Irritatie over discussie zwarte James Bond

No Time to Die-ster Lashana Lynch vindt het niet iets om te vieren.

door Bram de Groot om 22:30 in Algemeen
Wat maakt het uit of we een zwarte James Bond krijgen? Voor sommige mensen veel, aangezien zij het een goede ontwikkeling zouden vinden in het licht van de huidige maatschappelijke discussie. Anderen zien liever een authentieke witte 007. Weer anderen boeit het maar weinig: gewoon een goede acteur?

No Time to Die-ster Lashana Lynch (Captain Marvel) vindt het maar een nare discussie worden. Ze vindt het namelijk helemaal geen feest dat door de complete wereld gevierd zou moeten worden. Tegenover GQ zei ze het volgende:


Het feit dat je het moet vieren, alsof het New Age is, alsof zwarte mensen net op de planeet zijn aangekomen... Dat irriteert me aan het idee dat Idris Elba 'de zwarte bond' is... Voor mijn gemeenschap zijn dat echt grote dingen, maar voor de rest van de wereld, ik wil dat je er niets om geeft."

Eerste zwarte en vrouwelijke 007
Recent werd bevestigd dat Lynch een eerste zwarte en vrouwelijke Bond speelt in No Time to Die. Het is nog onbekend of ze ook terugkeert voor Bond 26 en dan mogelijk als hoofd-007. No Time to Die staat gepland voor 2 april 2021.35 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

kidcassidy

Avatar

We zullen zien hoe zij het gaat doen. Zolang je het serieus kunt nemen vind ik het niet erg.

Maar al dat gedoe dat er perse een vrouwelijk, of een zwart personage moet zijn, dat is echt gestoord. Neem de beste, want dat is wat je wil!

Darthmar

Avatar

Zolang karakters niet zijn beschreven met een specifiek uiterljjk in het bronmateriaal heb ik er geen moeite mee welke kleur of geslacht het karakter speelt. Maar nu lijkt het of we een omgedraaide whitewashing krijgen of eengeforceerde genderswap. Daar stoor ik me aan.

Bigds9fan

Avatar

"Recent werd bevestigd dat Lynch een eerste zwarte en vrouwelijke Bond speelt in No Time to Die."

Als ik bepaalde foto's zie dan lijkt me zo uit RuPaul's Drag Race te komen. ????

SeanDeNiro

Avatar

Als je een linkse deug hater bent dan moet er een neger of negerin James Bond spelen.
Ben je realist dan verwacht je niets anders dan een blanke James Bond omdat de vorigen allen blanke mannen waren.
Dit is hetzelfde als Shaft een blanke zou moeten zijn: absurd.

Gigan72

Avatar

Bond is blank en niet zwart
Blade is zwart en niet blank
Hou een personage zo als die is.

John Wayne

Avatar

Het grote succes van Bond is dat hij altijd met de tijd meegegaan is, maar hijzelf altijd onveranderd is gebleven (blanke hetero man, een onverbeterlijke womanizer, cool en vindingrijk in iedere situatie). Verander iets aan Bond en het succes verdwijnt. Ik denk (en hoop) dat de producenten echt niet bereid zijn om de gans met de gouden eieren te slachten door ook maar iets aan het personage te veranderen.

Jeroen137

Avatar

Ik heb hier met James bond geen probleem mee aangezien het een functie is en geen specifiek persoon.

centr1no

Avatar

Filmtotaal "Recent werd bevestigd dat Lynch een eerste zwarte en vrouwelijke Bond speelt in No Time to Die."
Deze shit moet echt ophouden.
Lynch speelt niet 'Bond'. Ze speelt Nomi.
James Bond is de naam van een karakter met de titel/rang/functienaam 007. Nomi is de naam van een ander karakter dat die titel krijgt.
Darthmar "Maar nu lijkt het of we een omgedraaide whitewashing krijgen of eengeforceerde genderswap. Daar stoor ik me aan."
Het gaat dus om een ander karakter en het is voor dit specifieke geval dus niet 'whitewashing' of een genderswap van het karakter/personage.
Ik stoor me wel aan de overduidelijk opgedrongen diversiteit die overal in films en series zichtbaar is.
Door de film- en tv-wereld wordt ons wijsgemaakt dat 'ook .... mensen een .... kunnen zijn'. Of zelfs dat ze casten met het idee dat het de beste persoon voor de rol is. Dat die bevolkingsgroepen de representatie en rolmodellen nodig hebben.
Maar ondertussen liggen er gewoon harde percentages op tafel over hoeveel diversiteit er gecast moet worden.
De uitgelekte kwalificatiebenodigdheden voor verschillende awards in de film- en gamesindustrie zijn daar een voorbeeld van.
Ja, het is allemaal fictie. Maar het kan vreselijk immersie brekend werken als bijvoorbeeld in een film het ene na het andere karakter met een andere afkomst wordt geïntroduceerd en waar specifieke genderrollen worden omgedraaid.
Als een concept, een karakter ouderwets is of in sommige gevallen gewoon omdat het kan dan zou er voor gekozen kunnen worden het te vervangen. Het punt is dat die vervanging de laatste jaren steevast inhoud dat ras en geslacht veranderen.
De tegenstrijdigheid in Filmland zelf is daardoor des te sneu en tegelijkertijd grappig. In de ene film laten ze het lijken alsof er helemaal verschillen zijn en worden rassen, religies en seksuele diversiteiten door elkaar gegooid in een grote, blije 'smeltkroes' en in een andere film gaat het juist over de verschillen, de onderdrukking, misbruik en discriminatie van die groepen.
Wat doet een schrijver besluiten een nieuwe nieuwe 007 vrouw en zwart te maken? 'Positieve' Discriminatie en niets anders.
De opgedrongen benadrukking dat er andere dingen zijn behalve blanke, hetero mannen die universeel tot persona non grata zijn verklaard loopt op sommige gebieden al langzaam maar zeker uit de hand.

BarendAppelsap

Avatar

Ik voel mij als witte hetero man eigenlijk nooit persona non grata... In ieder geval niet om die reden.

Judge

Avatar

James Bond zwart maken... Ian Fleming draait zich om in zijn graf.

Bigds9fan

Avatar

Tja in Aquaman speelt Heard een roodharige terwijl ze dat zelf niet is. Hoe moeilijk was het om daar Karen Gillan voor te casten.

Hetzelfde als met Ghost In The Shell. Blijf zo veel mogelijk trouw aan het bron materiaal.

Dat gezegd is de 007 designatie wel gelinkt aan James Bond, het zal niet exclusief door hem gebruikt zijn en dus kan een ander persoon die overnemen.

Al had ik me bij een vrouwelijke 007 iets heel anders voorgesteld. ????

baron nostalgia

Avatar

Is het nu nog niet gedaan james bond is een blanke hetro man klaar!!!

ThysRomani

Avatar

Ik wil een blanke James Bond! As white as they come!

Ik zou wel graag willen dat Idris Elba 'em speelt.

Die 2 dingen wil ik. Zie maar dat je het regelt.

leidenaar

Avatar

Sommigen doen alsof ze heel open minded zijn maar noemen vaak wel meerdere witte acteurs en alleen Elba als zwarte acteur alsof die als uitzondering nog wel mag.
Lees bijv nooit de naam Mahershala Ali ofzo.

Artificialis

Avatar

leidenaar "Sommigen doen alsof ze heel open minded zijn maar noemen vaak wel meerdere witte acteurs en alleen Elba als zwarte acteur alsof die als uitzondering nog wel mag. Lees bijv nooit de naam Mahershala Ali ofzo."

Vooruit, ik zal het voortouw nemen om een andere zwarte naam te noemen: Bill Cosby. Leeftijdsdiscriminatie is immers ook een probleem dat aangepakt moet worden. De Bond-girls worden natuurlijk eerst in slaap gebracht voordat hij met hen het bed in duikt. Het intro van de Cosby Show kan gewoon als het Bond thema van de film worden gebruikt.

kokosnoot

Avatar

Ze heeft een mening, prima! Discussies er over zijn alleen maar een herhaling van zetten in de meeste gevallen.

En Damnit, los hier van wil ik nog steeds Idris Elba (in een satire) als Sneeuwwitje. Reden, dat zou behalve inclusive, ook super grappig zijn. Humor perspectief is wel vaak een ontbrekende factor tegenwoordig.

Maac

Avatar

Ik heb in geen elke Bond-discussie hier op Filmtotaal ooit een goed argument gehoord waarom James Bond niet gespeeld zou kunnen worden door een zwarte man. Vergelijkingen met Shaft of Black Panther zijn geen argumenten, die laten alleen maar zien dat je denkvermogen op een zorgelijk laag pitje staat.

@John Wayne
Voor het gemak deze keer 'Brits' maar even weggelaten in het lijstje van criteria. Blank is voldoende.

horizon

Avatar

Decennia geleden was Avery Brooks de opvolger van Patrick Stewart als hoogste in rang in een Star Trek serie. Daar werd niet lastig over gedaan, daar lag geen nadruk op, dat was gewoon zo. Top.

Sowieso toffe serie dat deel space nine op gebied van thematiek.

Hyenas

Avatar

Voordat iemand weer getriggerd raakt denk eraan; ze speelt geen Bond, ze neemt gewoon de titel 007 over omdat Bond met pensioen is. Er bestaan vrouwelijke spionnen dus ik heb hier echt 0 problemen mee. De film zal nog steeds draaien om Daniel Craig. Als ze de show steelt dan kan ze misschien een vervolgfilm krijgen als een 00-agent (niet als Bond) maar dat is ook echt alleen als iedereen gek is op haar personage en het werkt. In dat geval zeg ik; laat maar komen.

Momenteel denk ik dat we overdrijven. Wacht gewoon op de film en bepaal dan wat je ervan vindt.

Jamal M

Avatar

Een mooi moment op de hele franchise om zeep te helpen, haar fans zullen zeker niet naar deze zwartte Bond film gaan.

Thanks, snowflakes, deugden, zelfhaters, en de nieuwe linkse Marxisten-gif die overgewaaid is uit California en NY, richting Republiek Amsterdam.

Jeroenevertp

Avatar

Ik vind het erg geforceerd. Het personage is een man. klaar uit. En daar is niks mis mee.

Wat ze wél kunnen doen is dat James Bond bijvoorbeeld een collega erbij krijgt. Dan kun je alle kanten op met het verhaal. Maar opeens het geslacht of de huidskleur veranderen van een karakter dat al 50 jaar dienst doet is raar.

Het is trouwens geen zwarte of vrouwelijke James Bond. Het is 007, En dat is een nummertje wat je krijgt als je license to kill hebt. Het is een titel zogezegd ! Er is dus geensprake van dat er een vrouwelijke "James Bond" komt. Deze 2 zaken hebben niks met elkaar van doen. Alles wordt weer lekker opgeklopt in dit artikel

Crush

Avatar

James Bond is een blank en mannelijk personage. Elke aanpassing hieraan zou fout zijn, net als je een zwart personage plots door een blanke acteur zou laten spelen.

horizon

Avatar

@ Jamal M, volgens mij heb je geen idee wat het gedachtengoed van Marx is anders laat je je niet zo meeslepen in het gebruik van die term.

Civilian Supreme

Avatar

Het kan niet anders dan dat Sylvana Simmons hier achter zit.

Draven

Avatar

Ze kunnen doen en laten wat ze willen. De marktwerking zal het toch gaan bepalen. Als ze miljoenen in een film gaan pompen waarvan er te weinig terug komt dan voelen ze het wel.

Goku32

Avatar

Echt heel slecht een zwarte bond, ze krijgen ook alles voor elkaar. Diep triest

Mothercopper

Avatar

Het is een hele nare ontwikkeling aan het worden. Blackwashing is omgekeerde discriminatie wat op zijn beurt racisme en polarisatie laat toenemen. In de regel maakt voor mij de etnische achtergrond van een acteur niet uit, maar er zijn nu eenmaal bepaalde personages die heel traditioneel zijn en waar je vanaf moet blijven. Overigens is uit een groot onderzoek van Forbes gebleken dat er een afname in bioscoop bezoekers zal plaatsvinden indien bepaalde personages geforceerd vervangen door een andere kleur of sexe. Voor mij persoonlijk zal ik ook niet meer naar een 007 gaan indien het een vrouw zal worden of een donkere acteur. Ben ik een rascist? Nee, maar heb nu eenmaal een voorkeur voor traditie en authenciteit.

Tommert

Avatar

Een zwarte bond vindt ik
helemaal niet erg maar 1 ding weet ik zeker en het wordt niet Idris Elba. Die gast is bijna net zo oud als Craig!

bestmovieman86

Avatar

Echt filmtotaal... Jullie snappen er zelf niks van, lynch speelt geen vrouwelijke zwarte BOND maar een agente die het 007 nummer heeft gekregen in de afwezigheid van james bond

Juppie34

Avatar

Ik zou juist Elba zonde vinden als hij Bond gaat doen en dat James Bond een Luther word. Een cross-over zou ik overigens wel iets gevonden hebben. Craig en Elba als Bond en Luther. Twee Britse agenten tegen een grote staatsvijand in plaats van 1 agent tegen de grote boze mensen wereld. In plaats van een James Bond die naast een vaak hulpeloze vrouw is met een sterke man moet samen werken. Gewoon ruwe actie.

Sunspot

Avatar

Bond is duidelijk beschreven in de boeken, maa rdan nog, waarom moet het opeens een zwarte zijn.

Verzin dan een andere 00 agent.

Trend34

Avatar

Het boeit me niet wie of wat James/Jamie bond speelt.

Maar dat alles bruin of zwart moet zijn of lesbische of homo dat stoort me mateloos

deregtx

Avatar

@horizon Dacht dat Janeway de opvolger was. Cisco was maar een ruimtestation Kapitein.

ThysRomani

Avatar

How about Johnny Depp? Smiley face

Fluffer

Avatar

We zijn nu al meer dan 50 jaar gewoon dat James Bond een blanke man is , het is gewoon knetter om dat nu te veranderen .

NieuwsFilm

meest populair