Interview: FilmTotaal beeldbelt met Milla Jovovich en Paul W.S. Anderson over 'Monster Hunter'

Met een bloody mary achter de kiezen vertelt Jovovich dat manlief Anderson haar niet zomaar kreeg als monsterjager.

Arjan Welles 3 december 2020 11:38 in Interview
Het is nog tamelijk vroeg aan de Amerikaanse westkust als voormalig topmodel, zangeres en actrice Milla Jovovich en haar echtgenoot, filmregisseur Paul W.S. Anderson plaatsnemen aan de keukentafel voor een digitaal onderonsje met FilmTotaal.

Het echtpaar werkt al jaren samen en Anderson mag toch wel verantwoordelijk gehouden worden voor het succes van de filmcarrière van de van oorsprong Oekraïense Jovovich. Met de Resident Evil-reeks wist Jovovich naam en faam te maken als vrijgevochten stoere actieheldin. Zelfs jaren later blijkt dat de actrice dit soort rollen nog steeds met verve kan dragen.

In de vrij losse gameverfilming Monster Hunter speelt Jovovich de aanvoerder van een eliteteam van het Amerikaanse leger. In de woestijn op zoek naar vermiste collega's belandt het team in een andere dimensie, waar het vergeven is van de monsters die onmogelijk onder je bed of in je slaapkamerkast passen. Al snel ontpopt een onderhoudend gesprek waaruit blijkt dat het koppel nog steeds uitermate goed op elkaar is ingespeeld.


"We hebben nogal veel plezier gehad gisteravond", zo verklaart Jovovich lachend en met een ondeugende blik in haar ogen. "Ik heb veel te veel gedronken en ik begon de ochtend met een kleine bloody mary. Binnen no-time was ik aan het dansen op Gangnam Style met een lampenkap op mijn hoofd." Jovovich lijkt nogal verbaasd dat we de film van tevoren hebben kunnen zien, maar hoopt wel dat hij groot geprojecteerd was. "Dit type film moet je op een groot scherm zien. Pas als je het groot bekijkt, ervaar je het hoge entertainmentgehalte." Ze roept er gelijk achteraan dat ze met deze uitspraak ook meteen de marketingcampagne heeft geformuleerd.

"Binnen no-time was ik aan het dansen op Gangnam Style met een lampenkap op mijn hoofd."


Bij de vraag of het echtpaar buiten het maken van films ook nog maffe dingen samen onderneemt, komt wederom de ondeugende kant van Milla naar boven. "Dat van vannacht in de bibliotheek bedoel je?" schaterlacht Jovovich. "De rest laat ik aan je fantasie over." Anderson voegt eraan toe dat ze ook samen drie kinderen op de wereld hebben gezet, wat ook best cool is. "Maar dat deden we niet vannacht," verduidelijkt Milla. "Op onze laatste vakantie voordat we de kinderen hadden zijn we gaan duiken bij de Malediven. Dat was ook de laatste keer dat we zijn wezen duiken. Het was bij een voedingsstation voor pijlstaartroggen. Het leken wel ruimteschepen zo groot. Ik zat de dieren te filmen en toen er een rog heel dichtbij kwam schrok ik en liet ik mijn telefoon vallen. Mijn paniek werd vastgelegd op beeld." Haar man voegt toe dat het haast een buitenaardse ervaring was.

Verder zijn ze best normaal buiten de filmopnames. "We vervallen steeds in extremen. Terwijl Paul zich maanden aan het voorbereiden was kwam ik gewoon opdraven en dan staan er opeens enorme sets. Ik mag dan trainen met experts op elk denkbaar gebied. Ik heb het geluk dat ik door Paul in deze bizarre werelden word gedumpt." Anderson legt uit dat het zijn doel was om zo veel mogelijk echte locaties te gebruiken. "We wilden niet tegen een groen scherm of op een studiocomplex filmen, want dat zie je er toch aan af. De beste landschappen die we konden vinden waren honderden kilometers van de bewoonde wereld in de woestijn van Namibië en Zuid-Afrika. Daar vonden we ongelooflijke rotsformaties alsof je op de donkere kant van de maan staat. Ik beeldde me in dat dit de ervaring was om films te maken toen er nog geen computereffecten bestonden. Het was een waar avontuur met extreme temperatuurschommelingen en energiebronnen die het begaven."


Jovovich is nu wel even klaar met ongelooflijke rotsformaties en is blij dat ze weer even thuis is. "Bijna aan het eind van de opnames nam Paul ons mee naar de berg Spitzkoppe. Niemand had toen nog zin om daar naartoe te gaan. Het was ook nog eens Milla's verjaardag en de reis ernaartoe met een klein vliegtuigje was een beangstigende ervaring. "Zelfs mijn oogbollen waren verbrand door de felle zon en ik zag geen bal meer." Bij het montageproces uitte de editor zijn verbazing over de geweldige make-upeffecten. "Maar dat waren gewoon mijn verbrande oogballen."

"Zelfs mijn oogbollen waren verbrand door de felle zon."


Tijdens de opnames gooide Thaise tegenspeler Tony Jaa de actrice alle kanten op, maar het eindresultaat mag er zijn. "Tony is echt één brok energie die een geweldige discipline heeft," legt Jovovich uit. "Hij heeft een ongelooflijk uithoudingsvermogen en at alleen maar gezond. We zaten op een avond onderin de boeg van een schip en we kregen pizza als snack. Tony zat met zijn ogen dicht te rillen van de kou omwikkeld door dekens zijn pizza naar binnen te werken. Ik zei tegen Paul: je hebt de man gebroken. Dat hij eruitzag als een alcoholverslaafde dakloze was zo'n contrast met de energie die hij op de set uitstraalde."

Het was best een uitdaging om een (van oorsprong Japanse) game te verfilmen die zowel aanspreekt bij de fans van het spel als voor kijkers die nieuw in dit universum zijn. "Ik wilde de ervaring die ik had toen ik het spel elf jaar geleden voor het eerst speelde opnieuw vormgeven," zo verklaart Anderson. "Ik had daarvoor nog nooit van Monster Hunter gehoord, omdat het toen eigenlijk alleen bekend was in Japan. Je moest echt een hardcore fan zijn om het te kennen. Toen ik het speelde werd ik weggeblazen door de immense wereld waar je wordt ingezogen. Dat was ook precies mijn benadering bij deze verfilming. Dat gevoel moest worden herbeleefd door het personage van Milla, dat uit onze wereld komt, onder te dompelen in een nieuwe wereld. Op deze manier werkt het voor de gamers, maar ook voor een publiek dat niets van het spel weet." Anderson was op zoek naar wat hij treffend omschrijft als het 'Sam Neil-moment' uit Jurassic Park toen zijn personage de dino's voor het eerst zag. Eega Jovovich onderstreept dit, maar voegt er wel lachend aan toe dat ze vooral heeft gedaan wat haar man van haar verlangde. "Paul werkt altijd zo hard om gamers en een filmpubliek bij elkaar te brengen. Dat deed hij ook al bij Resident Evil. De film was voor velen een introductie voor het computerspel."

"Toen ik de game speelde werd ik weggeblazen door de immense wereld waar je wordt ingezogen. Dat was ook precies mijn benadering bij deze verfilming"


"Paul was al jarenlang bezig met verschillende versies van het script en ik las ze steeds door voor hem. De laatste versie die hij me voorlegde had hij speciaal voor mij geschreven met als bedoeling dat ik de hoofdrol op me zou nemen. Ik dacht dat hij een grapje maakt, want we waren net klaar met Resident Evil. Ging ik nou echt van het jagen op zombies over op het jagen op monsters?". Het kostte dus nog wel wat overtuigingskracht om Milla ja te laten zeggen, maar het hoofdpersonage gaf de doorslag. "En die ongelooflijke rotsformaties uiteraard," voegt Anderson toe. Jovovich heeft het idee dat haar man met elke actrice kan werken, dus waarom kiest hij steeds voor zijn vrouw?


Het was best een pittige rol voor Jovovich want haar tegenspeler speekt geen Engels in de film en de monsters waartegen ze het moest opnemen kwamen uit de computer. "Ik maak al zo lang dit soort scifi-films dus ik denk dat ik wel goed ben in het acteren tegen niets. Mijn verbeelding is er altijd, dus ik ben wel gewend om te spelen met iets dat er niet is." De uitdaging zat hem vooral op het fysieke vlak. "Het was een grote eer om een legerofficier te spelen. Op de set kwam ik in contact met een vrouw die daadwerkelijk voor het leger werkte. Ze was nu militair adviseur op filmsets. Ik heb uren met haar gepraat via FaceTime om te begrijpen hoe zij, en dus ook mijn personage, in elkaar stak. Ik wilde haar persoon recht doen. Daarnaast was ik in die periode enorm gedisciplineerd. Ik at goed en sportte vijf dagen per week. Tijdens de opnames stond ik om vijf uur 's morgens op om eerst nog een uur te gaan sporten voordat ik de make-up inging. Ik wilde een soldaat zijn en de militaire precisie overbrengen. Het maakte me sterker."

En toen kwam de publiciteitsdame met de eufemistische zin "Arjan, je wordt uitgenodigd om de chatroom te verlaten." Spottend herhaalt Jovovich deze typisch Amerikaanse zin die aangeeft dat het mooi is geweest. Zelfs om half elf in de ochtend met al een bloody mary achter de kiezen is de actrice één brok energie en humor en haar man een gepassioneerd filmmaker die zich, getuige zijn media-uitingen, geen bal aantrekt van kritieken en films wil maken puur ter vermaak. Wie kan daar nou tegen zijn in vreemde tijden zoals deze?

Lees ook onze recensie van Monster Hunter.

NieuwsFilm