Algemeen

Aardschok: Warner Bros. gooit alle films in 2021 direct op streaming

De studio neemt komend jaar afscheid van het traditionele releaseschema.

door Jeffrey Kouters om 22:30 in Algemeen
Warner Bros. heeft zojuist aangekondigd komend jaar al zijn grote bioscoopfilms, waaronder Dune en The Suicide Squad, gelijktijdig zowel in de bioscoop als op HBO Max uit te zullen brengen. Daarmee rommelt de studio flink met het traditionele releaseschema.


"Deze ongekende tijden vragen om creatieve oplossingen", zegt Ann Sarnoff, ceo van WarnerMedia Studios in een statement. "Ook wij kunnen niet wachten om films weer op het witte doek te zien, maar de realiteit is nou eenmaal dat bioscopen ook komend jaar met een verminderde capaciteit moeten draaien".


Bekijk hier het overzicht:


Het mediabedrijf spreekt over een 'uniek jaarplan'. "Op deze manier kunnen we ons bioscooppartners blijven steunen en filmliefhebbers, die mogelijk nog niet overal naar de bioscoop kunnen, de gelegenheid bieden om te genieten van films van wereldklasse", aldus Sarnoff. "Dit is echt een win-winsituatie voor iedereen".

Groter deel omzet voor bioscopen?
Deze stap van Warner Bros. heeft logischerwijs grote gevolgen voor bioscoopketens. Daarom is het waarschijnlijk dat de studio komend jaar een kleinere afdracht per verkocht bioscoopkaartje verlangt. Insiders melden aan The Hollywood Reporter dat dit ook het geval is voor bij Wonder Woman 84, de eerste film die zal worden uitgebracht volgens deze nieuwe planning.

Internationaal
HBO Max is momenteel alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. Het is de bedoeling dat de streamingdienst in 2021 verder uitgerold wordt, onder meer in Spanje. In Nederland heeft telecomprovider Ziggo echter een exclusieve deal met HBO, maar dit betreft niet de Max-content. In landen zonder HBO Max zal het traditionele releaseschema wel blijven worden gevolgd.

42 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Tako

Avatar

Damn dat is best wel een aardschok...

Angelo1979

Avatar

Check
www. comicbook.com.
Daar staat wat meer info.

Gigan72

Avatar

Dit wordt de toekomst.
Je kan dan kiezen ik kijk hem op grootscherm of gewoon thuis tegen extra betaling.
En dan is het de vraag overleef de bioscoop dat.
Want je weet bijna zeker dat andere studio,s dit straks ook gaan doen.

Nature

Avatar

Groot nieuws inderdaad. Zullen de bioscopen niet blij mee zijn . Meerdere filmmaatschappijen zullen dit waarschijnlijk ook gaan doen.

Master Of Films

Avatar

Ik had al gehoord dat Dune naar HBO Max zou gaan. Maar Gunn’s TSS ook naar HBO Max was voor mij nieuw om te horen.
Tja Warner zal wel moeten. Ze lopen achter mbt abbonees. Zelfs Universal’s Peacook heeft meer. Daarbij heeft HBO internationale licenses en afspraken met andere bedrijven o.a Ziggo en Sky. Een grote wereldwijde uitrol zoals Disney dat deed, zit er niet in 2021.

Hyenas

Avatar

De piraterij in Nederland gaat enorm worden als deze niet on demand uit gaan komen. Genoeg mensen die niet naar de bioscoop willen gaan als het ergens online al in fantastische kwaliteit te vinden is. Ik hoop dat de rechten van HBO snel weg gaan bij Ziggo want hun Movies & Series XL platform is een ramp.

Mav Damian

Avatar

Is er dan meer kans voor een Dune sequel?

Rutherford

Avatar

Dacht ff dat we 1 april waren. Big news. De piraterij zal er alvast ook wel bij varen.

ajleppink

Avatar

Een beetje vroeg voor een 1 april grap ;):(

GreenHornet

Avatar

Wow dit had ik niet verwacht

Tako

Avatar

Stond op reddit:

January 29, 2021 The Little Things
March 5, 2021 Tom & Jerry
March 12, 2021 The Many Saints of Newark
April 16, 2021 Reminiscence
May 21, 2021 Godzilla vs. Kong
June 4, 2021 The Conjuring: The Devil Made Me Do It
June 18, 2021 In the Heights
July 16, 2021 Space Jam: A New Legacy
August 6, 2021 The Suicide Squad
October 1, 2021 Dune
November 5, 2021 Elvis
November 19, 2021 King Richard
December 22, 2021 The Matrix 4 ; Sherlock Holmes 3

GreenHornet

Avatar

Mooiste nieuws is dat de films wel in de Bioscoop komen. Geen uitstel meer.

baron nostalgia

Avatar

Wel ik ga gewoon naar de bios voor de beste film ervaring

Rotten-Bananas

Avatar

de bioscoopervaring perfect kunnen nabootsen met een bitrate van 10 Mbps ?
En dan hebben we het nog niet eens over Atmos en de fake Dolby Vision dat alleen een marketing truukje is.
De Dolby Vision van een UHD schijf is een heel andere versie dan de streaming variant, 5 en 7.
Hopelijk komt er een deftige UHD versie,, voor bioscoopervaring thuis.
Dit gaat een ramp voor de filmliefhebber worden, van de bioscoop blijft weinig over en de kwaliteit voor thuis is niet geweldig. Ook kan het medium film gaan veranderen, op tv heb je helemaal niks aan bv Imax, scoop en andere technieken die duur zijn en enkel in de bioscoop een meerwaarde hebben.

GreenHornet

Avatar

Filmliefhebbers gaan naar de bioscoop

justmikemovies

Avatar

Maar Disney is de boosdoener hoor. Disney had dit jaar de bioscopen de nek om gedraaid. ????

eltorro

Avatar

Dit lijkt me juist positief nieuws voor de bioscopen. Ze hebben nu helemaal geen grote films om te laten zien, dat houden ze ook niet lang meer vol. Nu krijgen bioscopen films om uit te brengen en verdient WB er zelf ook nog wat aan. Een goede en gedurfde keuze van WB. Nu hebben ze het komend jaar ook behoorlijk veel nieuwe content voor de klanten van HBO max, alleen nog hopen dat wij ook zo snel mogelijk HBO max krijgen.

@justmikemovies: Disney heeft helemaal niks voor de bioscopen gedaan dit jaar, WB wel.

Steve-O

Avatar

@Mav Damian: Ik denk het wel, mits de film ook op HBO Max goed bekeken wordt.

Master Of Films

Avatar

eltorro "Dit lijkt me juist positief nieuws voor de bioscopen."
Nee hoor.

Het is juist positief voor de Amerikaanse consumenten. Alleen zij hebben de keuze. Bioscoop of HBO Max. Piraten laat ik hier buiten, want die factor is altijd aanwezig.

Ja, de bioscopen krijgen content van WB, maar de bioscopen hebben daarmee ook hun exclusiviteit van vertoonde films verloren.

In 2019 kon je Godzilla: King of the Monsters en Joker tijdelijk exclusief zien in de bioscopen. Je moest een paar maanden wachten voor Blu-ray/VOD/Netflix streaming enz.

De eerste box office weekend is cruciaal, want daarmee kunnen de bioscopen mee verdienen. Hoe langer de film in de bioscopen draait, des te meer geld gaat dan naar de studio.

Stel als Disney de film Endgame zowel op Disney+ als in de bioscopen heeft uitgebracht, denk dat je de boxoffice weekend dan ook $357 miljoen (4,662 Amerikaanse bioscoopzalen) heeft opgeleverd. Ik denk eerder dat Disney+ booming business is geworden en dat er veel meer lege zalen waren. Wat in April/Mei 2019 nog niet voor mogelijk werd geacht.

2019: Streaming zat nog niet in de weg van de bioscoop, vanwege de exclusieve vertoning van nieuwe films. De zogenaamde theatrical window (90 dagen tot 6 maanden).

2021: HBO Max is een directe concurrent geworden, die bezoekers meteen weg kunnen halen. Of de pandemie over is of niet maakt niet meer uit voor de bioscopen.

Ik noem dat geen positief nieuws voor de bioscopen. Wel positief nieuws voor HBO Max, want die staan te springen om leden.

Rohieth

Avatar

Vind het maar niks hoor.
Hopelijk mogen de bioscopen halverwege 2021 weer open. Dan is er misschien kans dat de releases op HBO gecanceld worden.

SuperRolo2011

Avatar

Het is goed nieuws voor zowel de productie maatschappij, de bioscopen en de bezoeker ????????

kokosnoot

Avatar

Was te verwachten, alles gaat in een stroomversnelling nu. Toch vind ik de thuis situatie, ongeacht je scherm, toch niet het zelfde als een bios ervaring.

Maac

Avatar

Op wat tripjes met de kids na hoef ik dus vrijwel nooit meer naar de bioscoop. Heerlijk zeg.

GreenHornet "Filmliefhebbers gaan naar de bioscoop"
Want het kijkt zo lekker als je tweeëneenhalf uur je pis op moet houden op de meest oncomfortabele stoelen van de wereld met €15,- aan eten en drinken op je schoot en omsingeld bent door giebelende snapchatidioten. Een paar voeten in je rug en de armleuning delen met een vreemde.
Een 'avondje uit' noemen ze dat...

Master Of Films

Avatar

Rohieth "Hopelijk mogen de bioscopen halverwege 2021 weer open. Dan is er misschien kans dat de releases op HBO gecanceld worden."
Nee hoor. De gelijktijdige releases op HBO Max worden niet gecanceld. Deze strategie is niet om de bioscopen te redden, maar om HBO Max te laten groeien in het aantal abonnees. Ook moet je abonnees vast houden. HBO Max moet concurreren met Disney+, Amazon Prime en Netflix willen ze bestaanrecht hebben.

Maac "Op wat tripjes met de kids na hoef ik dus vrijwel nooit meer naar de bioscoop. Heerlijk zeg."
Op zich had ik willen vertellen dat deze strategie van WB voor ons niks uit maakt. Geen HBO Max in NL, maar wel deftige bioscoopreleases.
Maar ik ben van bewust dat zodra zo'n een Dune op HBO Max gaat verschijnen, er "andere" releases te voorschijn komen op het internet waar je geen HBO Max lidmaatschap hoeft te hebben. Smiley face

don lukas

Avatar

De overeenkomt met Ziggo/Liberty Global en HBO eindigt pas in 2022, dus ik ga er gemakshalve van uit dat HBO Max niet voor 2022 in Nederland, wat dan weer jammer is.

Het uitbrengen van films gelijk met HBO Max geldt trouwens alleen voor De VS zoals ik het lees. Het zou mij verbazen als ze dat hier ook doen gezien het compleet versnipperde "landschap" is met distributie rechten (bioscoop en streaming). Elk land z'n eigen rechten...

En die exclusiviteit van HBO en straks ook WB content via Ziggo laat mensen toch blijven downloaden....

GreenHornet

Avatar

Ik verwacht HBO Max naar Ziggo gaat in 2022 exclusief. Het is niet rendabel om het voor iedereen beschikbaar te maken in Nederland.

eltorro

Avatar

@Master Of Films: Ja hoor. Zolang corona er is blijven films uitgesteld worden, waardoor bioscopen dus haast geen blockbusters hebben om te tonen. Door de actie van WB hebben ze in 2021 garantie dat ze blockbusters kunnen tonen waar publiek op af komt. Daarnaast las ik ergens dat de bioscopen een groter deel van de opbrengst van de films krijgen. Het is in ieder geval voor niemand goed om films uit te blijven stellen.

eltorro

Avatar

@GreenHornet: Waarom is dat zo?

Master Of Films

Avatar

eltorro "@Master Of Films: Ja hoor"
Nee hoor. Sorry dat ik het zeg. Je bent enorm naief. Je moet WB niet zien als een liefdadigheidsorganisatie.

eltorro "Door de actie van WB hebben ze in 2021 garantie dat ze blockbusters kunnen tonen waar publiek op af komt."
Ja garantie van triple A content. Leuk en aardig. Maar hebben we nog steeds COVID-19 te maken, waar de bioscopen het meer "last" van hebben dan Warner. Er worden minder bezoekers toegelaten of ze zijn gesloten. Beide niet optimaal om het financieel te overleven. Een blockbuster meer of minder zal daar niks aan veranderen, zolang er corona maatregelen zijn.

Ten tweede heeft de Amerikaanse consument een keuze.
Thuis of in de bioscoop. Gemak dient de mens waar een smartphone is vastgeplakt.

Mark my words. COVID-19 of niet. Vele zullen niet meer op de blockbusters van WB gaan afkomen. Immers zijn ze ook te zien op HBO Max of via de zeven zeeën van internet. Lege stoelen, dat wordt de nieuwe norm in een bioscoopzaal.

Ik ben toch bang dat je een verkeerd beeld hebt, wat WB werkelijk aan het doen is. Het is meer in hun eigen belang dat ze films uitbrengen. Ze doen het niet voor de bioscopen.

Kijk, WB zegt dat het voor 1 jaar een experiment is. Kortom, het is een beta test voor HBO Max.
Net zoals bij Disney zullen steeds meer WB films worden overgeslagen voor een bioscoop release ten faveure voor hun eigen streamingdienst. Naarmate er steeds meer abonnees erbij komen en blijven hangen.

eltorro "Daarnaast las ik ergens dat de bioscopen een groter deel van de opbrengst van de films krijgen"
Geloof je dat? En wat versta je onder een groter deel van de opbrengst. Staan de bioscopen nu te juichen dan?

Heb jij het artikel https://www.filmtotaal.nl/nieuws/76990 goed door gelezen. Jij vind juist positief nieuws voor de bioscopen en dat mag je vinden. De grote Amerikaanse bioscoopketens denken daar heel anders over.

Wat beter positief nieuws is, is de Universal deal tussen AMC en Cinemark. Dat er een kleinere theatrical window zou gaan komen stond al vast, vanwege de vele markt veranderingen. Had WB ook zo'n release strategie maar uit gekozen. Maar nee. Niks wachten, een gelijktijdige release. Zal mij niet verbazen als Disney ook zo'n rare stunt gaat uitvoeren. Er is bloed in het bioscooptheater en de haaien komen erop af. Smiley face

eltorro

Avatar

@Master Of Films: Het zit je erg dwars he :P

Laat ik voorop stellen dat de markt en de consument leidend zijn. Als er geen ruimte meer is voor de bios, dan is dat niet anders. Films moet blijven uitkomen en dat gebeurd nu niet. Tuurlijk kiest WB voor zich zelf, dat is logisch en weet iedereen denk ik wel. Netzoals dat de bioscopen ook voor zichzelf zouden kiezen. Alleen denk ik dat deze keuze ook goed is voor de bioscoop. Het is eerst maar eens zien hoe populair HBO max wordt, voordat we verdere conclusies kunnen trekken. Ik denk in iedergeval dat de illegale markt tegenwoordig een veel kleiner gevaar is dan vroeger.

Master Of Films

Avatar

eltorro "@Master Of Films: Het zit je erg dwars he :P"
Dat is jouw interpretatie. Dit is tenslotte een forum, en geen Teams meeting.
Ik probeer je enkel te uitleggen hoe echt in elkaar steekt en dat is niet positief voor de bioscopen. Dat je niet snapt tja..Smiley face

eltorro "Films moet blijven uitkomen en dat gebeurd nu niet."
Dat gebeurt toch al. Zit je onder een steen of zo. Tenet was toch niet uitgesteld. WB heeft mede door Nolan wel geprobeerd om een blockbuster uit te brengen. Verder kwamen en komen nog genoeg films uit, zowel internationaal als domestic (USA) daar waar het toe laat of heeft gelaten. L.A. en N.Y. waren grote uitzonderingen.

De meest uitgestelde films bestaan voor het grootste gedeelte uit tent-poles. Ja, daar is meer publiek voor nodig om uit de kosten te komen. Met WW'84 als een van de tent-poles laat WB zien de verliezen op te nemen door wille van hun HBO Max. En dat gaan ze ook gokken met Godzilla en Matrix 4.

eltorro "Het is eerst maar eens zien hoe populair HBO max wordt, voordat we verdere conclusies kunnen trekken."
Dat terwijl je beweerd dat het positief is voor de bioscopen. Wat een vreemde instelling heb je.

GreenHornet

Avatar

Zie artikel op TV totaal. https://www.totaaltv.nl/nieuws/hbo-max-niet-voor-2022-als-zelfstandige-ottdienst-in-nederland/

HBO Max exclusief alleen bij Ziggo vanaf 2022

Artificialis

Avatar

De gemakzucht waarmee sommigen de ondergang van de bioscopen accepteren is echt waardeloos. Jullie begrijpen dat je straks voor elke filmstudio voor een aparte streamingdienst kunt gaan betalen? Een dure grap als je alle nieuwe films wilt blijven kijken. Houdt ook rekening met het Mulan-scenario, dat je straks 22 euro per film kunt gaan betalen voor een nieuwe release op je eigen beeldscherm. Bovenop de abonnementkosten.

SuperRolo2011

Avatar

Dat je hier post onder de naam Master Of Films betekend niet automatisch dat alles wat jij zegt ook correct is.

GreenHornet

Avatar

Je moet oppassen voor Fomo. Dat gaat ook veel mensen geld kosten.

Indy5

Avatar

Treurig nieuws , maar ergens wel te verwachtten dat elke grote filmstudie zijn streamingsdienst opzet en wat is dan nog exclusief voor de bioscopen , en wie gaat dit overleven ??Ben blij dat ik dik 40 jaar heb kunnen genieten van films op het grote doek , streaming is toch een slap aftreksel ( hoe groot je beeldscherm thuis ook is ).

Maac

Avatar

Artificialis "De gemakzucht waarmee sommigen de ondergang van de bioscopen accepteren is echt waardeloos. Jullie begrijpen dat je straks voor elke filmstudio voor een aparte streamingdienst kunt gaan betalen? Een dure grap als je alle nieuwe films wilt blijven kijken."
Het is alleen maar waardeloos vanuit jouw perspectief en in dit geval vertegenwoordig jij misschien niet de meerderheid. Niet lullig bedoeld, maar als blijkt dat de meeste mensen het niet erg vinden om voor verschillende streamingsdiensten een periodieke fee te betalen (wat al jaren gebeurt voor televisie, sport, internet, telefoon en huidige streamingsdiensten, maar oké), is de markt voor bioscopen waarschijnlijk niet zo groot als jij zou willen. Vergeet niet dat Nederlanders gemiddeld maar ongeveer 2 keer per jaar naar de bioscoop gaan. Is het niet wat hoogdravend om andermans instelling waardeloos te noemen, terwijl de ondergang van bioscopen op de meesten mogelijk niet zo'n impact hebben als op jou?

Master Of Films

Avatar

SuperRolo2011 "Dat je hier post onder de naam Master Of Films betekend niet automatisch dat alles wat jij zegt ook correct is."

Reageer een keer on-topic ipv op de man te spelen. Elke leeghoofdige kneus kan zoiets kan zulke statements maken.
Prima dat je het niet met mij eens bent, net zoals eltorro, maar kom dan, net zoals ook eltorro, met tegenargumenten.

Dus een voor een normale omgang van zaken en discussie
Wat is de meerwaarde van een bioscoop als ze hun exclusieve vertoning kwijtraken als grote WB films tegelijkertijd gaan verschijnen op HBO Max?

Ik heb zeer mijn twijfels of deze kan beantwoorden, zonder dat je doorslaat in je kneusmodus.

Fluffer

Avatar

Volgens mij is dit allemaal paniek om niets , als de situatie binnen pakweg een jaar genormaliseerd is zullen de meeste films weer eerst in de bioscoop verschijnen, misschien met een paar weken tussen bioscoop en streaming .
Dit hoeft niet echt een probleem te zijn , de meeste films halen het grootste geld toch in de eerste weken .

Artificialis

Avatar

Maac "Het is alleen maar waardeloos vanuit jouw perspectief en in dit geval vertegenwoordig jij misschien niet de meerderheid. Niet lullig bedoeld, maar als blijkt dat de meeste mensen het niet erg vinden om voor verschillende streamingsdiensten een periodieke fee te betalen (wat al jaren gebeurt voor televisie, sport, internet, telefoon en huidige streamingsdiensten, maar oké), is de markt voor bioscopen waarschijnlijk niet zo groot als jij zou willen. Vergeet niet dat Nederlanders gemiddeld maar ongeveer 2 keer per jaar naar de bioscoop gaan. Is het niet wat hoogdravend om andermans instelling waardeloos te noemen, terwijl de ondergang van bioscopen op de meesten mogelijk niet zo'n impact hebben als op jou?"

Bioscopen zijn de afgelopen 100 jaar van grote culturele en historische betekenis geweest. Het is een sector waarin veel mensen werken die (op het punt staan om) hun baan (te) verliezen. Hetzelfde dreigt voor theaters, musea, restaurants, hotelketens, dierentuinen, sportwedstrijden, muziekevenementen en andere sectoren waarin de hoeveelheid inkomsten afhankelijk is van het publiek. Mensen die daar nonchalant over doen zijn wat mij betreft waardeloos bezig.

Maac

Avatar

^Niemand doet nonchalant over alle banen die verloren gaan (niet nonchalanter dan jouw houding over het sterven van zwakkeren en ouderen in ieder geval).
Jouw initiële argument ging over de waarde van bioscoopbezoeken en de kosten van streaming, niet over de consequenties van mensen die werkzaam zijn in de branche. Beetje raar om het argument zodanig bij te sturen om alsnog een ander onterecht te kunnen veroordelen.
Ik kan de ondergang van bioscopen rationeel bekijken en analyseren, zonder daarmee empathie te verliezen voor degenen die daardoor geraakt worden. Dat zou jij ook kunnen als jij niet zo persoonlijk gebaat zou zijn met het behoud van bioscopen. Dat maakt jou niet nobeler dan een ander, slechts subjectiever.

NieuwsFilm

meest populair