Gecodeerd bericht van 'Zodiac Killer' na 51 jaar eindelijk ontcijferd

Gecodeerd bericht van 'Zodiac Killer' na 51 jaar eindelijk ontcijferd

Helaas weten we wel nog steeds niet wie hij was, of zelfs is.

David Fincher wist in 2007 hoge ogen te gooien met Zodiac (met o.a. Robert Downey Jr., Jake Gyllenhaal en Mark Ruffalo), een film gebaseerd op een waargebeurd verhaal over de jacht op een beroemde seriemoordenaar. Hij stuurde verschillende raadsels op, waar er nu een, 51 jaar later, eindelijk van ontcijferd is!

De Zodiac Killer tartte de politie door berichten in geheimtaal in de krant The San Francisco Chronicle te laten zetten. De krant werd een halve eeuw geleden betrokken bij een kat-en-muisspel van de seriemoordenaar, waarvan sommige brieven nog altijd niet ontrafeld zijn. Maar nu heeft een internationaal team van cryptografen een code weten te kraken.

Het bericht
De gecodeerde boodschap werd in november 1969 door de vermeende seriemoordenaar naar de krant gestuurd en bestond uit verschillende cryptische letters en symbolen. Het kostte David Oranchak, een 46-jarige Amerikaanse webdesigner, verschillende computerprogramma's en jaren werk om de complexe code te ontcijferen, waarmee hij in 2006 begon. Hij werd bijgestaan door de Australische wiskundige Sam Blake en Jarl Van Eykcke, een Belgische logistiek medewerker.

Helaas geven ze nog niet het hele bericht vrij, maar wel al een deel van zijn codebericht. Zo staat er o.a.: ''"Ik hoop dat jullie veel plezier hebben met proberen mij te vangen. Weet dat ik niet bang ben voor de gaskamer, omdat die me alleen maar sneller naar het paradijs zal brengen, omdat ik nu genoeg slaven heb om voor me te werken''.



Nog steeds onbekend
Wie de Zodiac killer is of was is nog altijd niet bekend en ook deze brief geeft daar helaas geen antwoord op, maar het is wel in lijn met wat er al bekend over hem was.

In andere brieven claimde hij bijvoorbeeld dat hij maar liefst 37 moorden had gepleegd. Door de vele specifieke details die hij kon melden, waarvan een groot deel door de politie werd bevestigd, wordt zijn naam dan ook aan veel moorden in die jaren gelinkt.

Uit de boodschappen blijkt vooral het sadistische genoegen dat de seriemoordenaar had in de moorden en in het bespelen van de publieke opinie. Ook deze tekst is daar een bevestiging van.

NieuwsFilm

meest populair