Borat zorgt voor diplomatieke onrust

Dat Borat, de wereldvreemde Kazachstaanse journalist en alter-ego van de Britse komiek Sacha Baron Cohen, geen vrienden maakt in Kazachstan was al eerder bekend. Na het optreden van Borat tijdens de MTV Europe Music Awards van 2005, liet een woordvoerder van Buitenlandse Zaken al weten niet blij te zijn met het Cohens personage, en dat men zocht naar mogelijkheden om hem aan te pakken. Borats reactie was hilarisch, maar de Kazachstaanse overheid ziet de grap er nog steeds niet van in, en de Borat-film (volledige titel: Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan) die in november wereldwijd gaat draaien, maakt het op het diplomatieke front niet bepaald rustiger.

President Nazarbayev heeft meegedeeld dat hij binnenkort hoogstpersoonlijk op bezoek gaat bij Bush om de affaire te bespreken en dat de regering "educational TV spots" in de VS in zal kopen om het beeld van Kazachstan recht te trekken.

Een woordvoerder: "I cannot speak for the president himself, only for the government, but I certainly don't think President Nazarbayev and Mr Bush will share a joke about the film. [...] The bottom line is we want people to know that he does not represent the true people of Kazakhstan."



NieuwsFilm

meest populair