Marvel past contracten aan nieuwe films voortaan ook zonder gezeur op Disney+

Marvel past contracten aan nieuwe films voortaan ook zonder gezeur op Disney+

De studio past zich simpelweg aan de nieuwe omstandigheden aan.

Marvel Studios wil de nieuwe contracten die het sluit met zijn makers en acteurs voortaan zo opstellen dat films zonder problemen zowel in de bioscoop als op Disney+ kunnen worden uitgebracht. De studio onderzoekt daarvoor momenteel de mogelijkheden. Dat meldt The Wrap.

Door de coronapandemie zijn ook filmstudio's in een nieuwe situatie terechtgekomen. Het uitbrengen van films in de bios is op dit moment nauwelijks mogelijk; soms ook vanwege de contracten die studio's hebben gesloten met de betrokken cast en crew.

Hoe zit dat? Veel grote namen in Hollywood hebben in hun contract opgenomen staan recht te hebben op een bonus die gebaseerd is op de bioscoopomzet (vaak is het salaris aan de voorkant daardoor iets lager). Je zult begrijpen dat zulke deals bij blockbusters erg lekker kunnen zijn.

Warner Bros. heeft regisseuse Patty Jenkins en hoofdrolspeelster Gal Gadot bijvoorbeeld voor miljoenen moeten compenseren nu Wonder Woman 84 gelijktijd in de bios en op HBO Max wordt uitgebracht. Het zou zelfs gaan om een bedrag van 10 miljoen (vandaar dat beiden zo positief zijn over streaming...), dat is gebaseerd op de verwachte box office-opbrengst in normale omstandigheden.

Marvel wil het zekere voor het onzekere nemen en voor de toekomst een nieuwe contractstandaard opstellen waarin al is geregeld hoe de belangrijkste betrokken figuren bij een film worden gecompenseerd mocht een film - door omstandigheden, zoals een pandemie - toch op streaming belanden.

De nieuwe overeenkomsten zouden alleen gelden voor films die vanaf nu in productie gaan (en dus niet voor bijvoorbeeld Doctor Strange 2 en Black Widow). De eerste film waarvoor Marvel de nieuwe contractafspraken zou willen inzetten is Black Panther 2.

NieuwsFilm

meest populair