Nu op Netflix 'The Prom': 5 andere klassiekers rondom een eindejaarsbal

Nu op Netflix 'The Prom': 5 andere klassiekers rondom een eindejaarsbal

In Nederland is het niet zo'n begrip, maar in Amerika draait alles om de 'high school prom'.

Netflix pakt uit met The Prom van Ryan Murphy. Hierin blijkt maar weer eens hoe belangrijk het gelijknamige feest in de Amerikaanse cultuur is. Tijd om 5 andere klassieke filmmomenten te bekijken die om het eindejaarsbal draaien.

Welke film-prom is jouw favoriet?




Prom Night

Een volledige film die om het eindejaarsbal draait? Dat moet wel romantisch worden! Maar niets is minder waar. Prom Night is een onvervalste eighties slasher met scream queen Jamie Lee Curtis in de hoofdrol.

Wanneer een meisje onbedoeld gedood wordt, maakt een groep jongeren de afspraak om voor altijd te zwijgen. Zes jaar later maken zij zich op voor de belangrijkste dag van hun leven; het eindejaarsbal. Maar dan duikt er een gemaskerde moordenaar op die de jongvolwassenen één voor één afmaakt.




Pretty in Pink

In misschien wel de ultieme high-school-romcom hoort natuurlijk ook een allesbeslissende prom. De naam Pretty in Pink is dan ook uitermate geschikt voor de iconische jurk waarin Molly Ringwald het feest bijwoont.

Wanneer Andie - een meisje uit de arbeidersklasse - verliefd wordt op rijkeluiszoon Blane gaat dat niet zonder slag of stoot. Zijn verwende vrienden doen er dan ook alles aan om het koppel te saboteren. Om te laten zien dat ze niet verslagen is, besluit ze in een zelfgemaakte jurk naar het eindejaarsbal te gaan.




Footloose

Als jouw stoffige stadje geen eindejaarsbal organiseert, dan bouw je gewoon zelf een feestje. Dat doet Kevin Bacon dan ook in de legendarische dansfilm Footloose.

Wanneer Ren McCormack naar Bomont verhuist, merkt hij al snel dat rock 'n' roll en dansen daar verboden zijn. De zoon van een invloedrijke dominee is namelijk verongelukt en dat wordt aan de duivelse muziek toegeschreven. Maar Ren en zijn nieuwe vrienden besluiten net buiten de stad een onvergetelijke prom te organiseren. Daar gaan de voetjes dan ook pas echt van de vloer!




Back to the Future

Feesten alsof je leven ervan afhangt: in Back to the Future wordt dat wel heel letterlijk genomen. Wanneer Marty McFly namelijk onbedoeld terecht komt in 1955 verstoort hij zijn eigen verleden. Zijn moeder raakt namelijk verliefd op hem in plaats van zijn vader. Daardoor dreigt Marty nooit geboren te worden!

Tijdens het 'Enchantment Under the Sea'-bal moet hij alles op alles zetten om zijn jonge ouders bij elkaar te brengen. Dat doet hij met een flinke dosis rock 'n' roll. Zou het zijn vader lukken zelfvertrouwen te kweken of wordt Marty voor altijd uit de geschiedenis gewist? In Teen Wolf zagen we Michael J. Fox op nóg een bijzonder eindejaarsbal.




Carrie

Voor de populaire jongeren is het bal een avond om nooit te vergeten. Voor de anderen kan het een ware hel zijn. Wanneer Carrie door één van de geliefde sporters wordt uitgenodigd als date, denkt ze dat het eindelijk beter wordt. Een leven van pesterijen en mentaal geweld maakt plaats voor een sprankje hoop.

Maar alle goede bedoelingen ten spijt is er een groepje treiteraars dat zijn belangrijkste doelwit niet kan laten gaan. Terwijl Carrie gelukkiger dan ooit tot koningin wordt gekroond, krijgt ze een emmer varkensbloed over zich heen. Het is de letterlijke druppel voor het getormenteerde meisje. In een staat van volledige waanzin neemt ze wraak op vriend en vijand.

NieuwsFilm

meest populair