Blu-ray

'Tenet' is de enige grote film die de coronacrisis nog een beetje opfleurde [Blu-ray]

Hoe verwarrend vond jij de scifi-thriller eigenlijk?

door Bram de Groot om 17:43 in Blu-ray
Regie: Christopher Nolan | Cast: John David Washington (The Protagonist), Robert Pattinson (Neil), Elizabeth Debicki (Kat), Kenneth Branagh (Andrei Sator), Dimple Kapadia (Priya) e.a. | Speelduur: 150 minuten | Bioscooprelease: 27.08.2020 | Recensie: 3,5 sterren

Warner Bros. durfde het aan om Tenet dit jaar in de bioscopen uit te brengen terwijl vele zalen gesloten waren of slechts minimaal gevuld mochten worden. Het valt de filmstudio te prijzen dat hiermee vele fans dan toch de nieuwste film van Christopher Nolan konden zien.

Toen de film na een flink aantal weken vertraging verscheen, vonden velen deze te complex. Ook na een tweede kijkbeurt bleven bepaalde delen in de film toch wat vaag voor kijkers. Dat de film een stuk minder positief werd ontvangen dan eerdere Nolan-films is dan ook geen verrassing.

Ontvangst en opbrengst
Onder de critici scoorde de scifi-thriller met onder meer John David Washington, Robert Pattinson en Elizabeth Debicki een voldoende met 71% op de Tomatometer van Rotten Tomatoes. De beoordeling staat op een 6.90/10. Het publiek op RT blijkt maar beperkt enthousiaster: 76% (3.97/5).

Met een productiebudget van $200 miljoen noteerde Tenet een kleine $60 miljoen in de States. Wereldwijd staat de teller nu op $362,2 miljoen. Ook in de Nederlandse bioscopen was en is Tenet te zien en staat nu op een prima 7,8 miljoen euro aan omzet.Slechts gewapend met één woord - TENET - moet de protagonist de wereld zien te redden van de ondergang reizend door een schemerwereld van internationale spionage op een missie die zich afspeelt buiten de bestaande tijd.

4K UHD Blu-ray: Tenet

Discs: 1 x 4k UHD | 2 x Blu-ray | Release: december 2020 | Beeld: 16 x 9 (2.2 : 1 / 1.78 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: Nederlands | EAN: 5051888250198 | Met dank aan: Warner Bros Home Entertainment

De schijven van deze uitgave van Tenet zitten vastgeklikt in een zwarte 4K UHD Blu-ray keepcase. Op de voorkant de filmposter en de achterkant voorspelt één extra op de Blu-ray schijf. De leeftijd: 12 jaar.

Beeld & geluid

De film wordt zowel aangeleverd in een 4K UHD-schijf en een HD-schijf. De 4K schijf laat een geweldig beeld zien. De filmische weergave die we gewend zijn van Nolan ontbreekt uiteraard niet en deze komt echt haarscherp over op het 4K-scherm. De kleuren zijn iets grauwer, maar nog steeds pakkend en vol.

Ook gaaf is dat de IMAX-scènes niet zijn aangepast. Deze zie je dus gewoon voorbijkomen (als je het door hebt). Het beeld wordt dan opeens zomaar een stuk groter (en weer kleiner). De film is namelijk niet helemaal met IMAX-camera's opgenomen. Niet iedereen zal dit waarschijnlijk snappen, maar het is dan ook echt een filmfan-dingetje en fijn dat het gedaan is.

De geluidstrack is zoals altijd bij films van Christopher Nolan DTS-HD 5.1. Een schijf met Dolby Atmos geluid is dan ook niet te vinden. Met een DTS-HD 5.1-track wordt volgens Nolan de bioscoopervaring het beste geëvenaard in de huiskamer. En de track doet het dan ook prima, met de overweldigende muziek van Hans Zimmer Ludwig Göransson.

Bonusmateriaal

Het klopt dat er maar één extra is meegeleverd. Deze heet Looking at the World in a New Way: The Making of Tenet en staat op een aparte Blu-ray schijf. Deze extra bestaat echter uit een enorme reeks met aparte featurettes. Er zijn in totaal dertien video's aan te zetten en de speelduur per video bedraagt zo rond de 5 minuten en soms iets langer.

De titels van de afzonderlijke video's zijn The Principle of Belief, Mobilizing the Troupe, The Approach, The Proving Window, The Roadmap, Entropy in Action, Traversing the Globe, How Big a Plane?, The Dress Code, Constructing the Twilight World, The Final Battle, Cohesion en Doesn't Us Being Here Now Mean It Never Happened?

Wat vind jij van Tenet?

Raakte jij tijdens het zien van Tenet een beetje de draad kwijt of kon jij het verhaal prima volgen? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

3 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Nature

Avatar

De hele quantum wetenschap erachter is heel intressant in de film verwerkt,
infeiten is de film een loop. Volgende keer misschien wat minder duur, dan kan je nog steeds een experimentele film afleveren. Dit is zeker geen slechte film.

SolidEye

Avatar

Fantastische film, dit kwam misschien ook wel door de beleving met max 8 andere kijkers in de gigantische Imax zaal. Onvergetelijk en onbegrijpelijk dat dit nu niet meer kan. Een collega zag deze film in het vliegtuig, toch net een iets andere beleving. Dat de film wat ingewikkeld is vind ik geen probleem, zorgt voor een hogere replay waarde.

Laurensmajin

Avatar

"...met de overweldigende muziek van (Hans Zimmer) Ludwig Göransson" ????
Leuk geschreven.
Ik heb de blu ray zojuist binnen gekregen. Ga deze lekker kijken tijdens de kerstvakantie????

NieuwsFilm