Hoeveel tijd zit er tussen 'The Hobbit' en 'The Lord of the Rings'?

Hoeveel tijd zit er tussen 'The Hobbit' en 'The Lord of the Rings'?

Er zit meer tussen dan je misschien zou denken.

The Hobbit speelt zich af in de jaren voor The Lord of the Rings, waarin Bilbo Baggins een stuk jonger was. Maar hoe lang zit er eigenlijk tussen de twee trilogieën[/film]?

J.R.R. Tolkien bracht in 1936 The Hobbit uit, een verhaal over de titelhobbit Bilbo Baggins die zich bij een groep dwergen en een tovenaar voegde om een schat van een draak te stelen. Hoewel het een behoorlijk rechttoe, rechtaan verhaal was, had Tolkien een uitgebreide mythologie uitgedacht, die uiteindelijk leidde tot de publicatie van The Lord of the Rings (1954-1955).

Wanneer dan?
Peter Jackson bracht ons de eerste drie films over Lord of the Rings en kwam daar tussen 2001 en 2003 mee. Vervolgens waren tussen 2012 en 2014 de drie The Hobbit-films te zien.

Maar hoeveel tijd zit er in het universum tussen de verhalen? Dat antwoord is iets minder rechttoe, rechtaan dan je zou denken.

The Hobbit begint in het jaar 2941 en eindigt in 2942. The Lord of the Rings pikt de draad 60 jaar later op, met Bilbo's verjaardag in 3001. Vervolgens zitten er nog eens 17 jaar tussen Bilbo die vertrekt uit de Shire en Frodo die begint met zijn queeste.

De bulk van The Lord of the Rings speelt zich dan ook af in 3018, een kleine 77 jaar na The Hobbit. In de boeken is die periode van 17 jaar heel duidelijk, maar in de films zie je dat niet heel helder en lijkt het erop dat Frodo vlak na zijn oom de Shire verlaat.

NieuwsFilm

meest populair