Celebrity

Lady Gaga wil dat haar fans wit superioriteitsdenken 'afleren'

De zangeres gaf een van haar beste speeches ooit bij het in ontvangst nemen van een bijzondere award.

door FilmTotaal om 15:56 in Celebrity
Lady Gaga heeft niet alleen een gouden strot, maar ook een hart van goud. De zangeres zette zich het afgelopen jaar volop in voor allerlei goede doelen en werd daar gisteren voor bedankt met een bijzondere award.

Gaga is namelijk de winnaar van de Yolanda Denise King Higher Ground-prijs, een award die onderdeel uitmaakt van de Beloved Community Awards, een initiatief van The King Center (een organisatie die opereert van het gedachtegoed van Martin Luther King Jr. en andere activisten).

De Shallow-zangeres kreeg de award voor haar werk als artiest en medeoprichter van de Born This Way Foundation, een goed doel dat zich inzet voor de mentale gezondheid van minderheden. In het bijzonder werd ze bedankt voor haar inzet voor de Black Lives Matter-beweging afgelopen zomer en zorgmedewerkers gedurende deze pandemie.

Indrukwekkende speech
Gaga gaf bij het in ontvangst nemen van haar award een bijzondere speech, waarin ze haar fans opriep om het witte superioriteitsdenken af te leren. "Ik draag deze award op aan iedereen van kleur", begon ze haar dankwoord.

Ze roept haar witte medemens op om stil te staan bij de systematische onderdrukking van minderheden en om zelf eens in de spiegel te kijken in plaats van te wijzen naar anderen.

"Wij als witte mensen hebben de verantwoordelijkheid om de waarheid te accepteren over de geschiedenis van ons land, toe te geven dat het witte superioriteitsdenken ongezond voor ons is en ons gedrag te veranderen om bij te kunnen dragen aan een wereld waar iedereen vrij is".

Gaga ziet de wereld naar eigen zeggen totaal anders door haar nieuwe denkwijze. "We moeten vanbinnen genezen van eeuwen onverdiende macht en ik pas daarvoor ook mijn eigen gedrag aan", vertelt ze. "Ik zie niet langer kleur, maar ik vier kleur", aldus de beroemdheid.


Haar 'Little Monsters' omschrijven haar speech als "een van haar beste ooit".

NieuwsFilm

meest populair