Analisten verwachten dat Netflix niet maximaal gaat profiteren van de wereldwijde lockdown

Analisten verwachten dat Netflix niet maximaal gaat profiteren van de wereldwijde lockdown

Het gaat het bedrijf in dit opzicht niet voor de wind.

Je zou denken dat de coronacrisis goed is geweest voor Netflix. Het aantal abonnees van de streamingdienst groeide immers flink. Maar niets blijkt minder waar.

Vanavond worden de nieuwe kwartaalcijfers vrijgegeven. Analisten denken dat er hooguit een winst van 600 miljoen dollar geboekt wordt, fors minder dan vorig kwartaal toen er 800 miljoen dollar aan winst gemaakt werd. Maar de winst zou nog lager uit kunnen vallen: de afgelopen drie kwartalen zag Netflix zijn winst namelijk lager uitvallen dan wat analisten voorspeld hadden.

Geen goede start
2021 kent geen goede start voor Netflix. Waar de aandelen begin dit jaar nog meer dan 520 dollar per stuk kostten, zijn ze intussen gezakt naar bijna 490 dollar. De kans is groot dat er een grotere daling komt, doordat de winst mogelijk weer tegenvalt.

Toch is het niet alleen slecht voor Netflix. Het bedrijf maakt minder winst omdat het zo groot inzet op originele content. Dat moet wel, want zo trek je immers exclusief abonnees. Dit jaar brengt Netflix dan ook 52 (!) films uit, waaronder heel veel grote producties.

Zo is Red Notice een van de nieuwe films die gemaakt wordt, waarin Dwayne Johnson de hoofdrol heeft. Dat is ook meteen de duurste film die Netflix tot nu toe maakte, met een prijskaartje van 130 miljoen dollar.

Financieel gezond
Of de winst nou tegenvalt of niet, het gaat goed met Netflix. Het bedrijf heeft zo'n 8,4 miljard dollar in kas en kan een half miljard dollar extra lenen als dat nodig is. Daarmee kan het bedrijf het een jaar of twee, drie uithouden als het allemaal niet meezit.

Een optie is altijd nog om de abonnementsprijzen te verhogen, om zo weer extra geld in kas te krijgen. Op dit moment is de concurrentie in de streamingmarkt in elk geval moordend, nu ook partijen als CBS All Access, Disney+, HBO Max en Apple TV+ flink investeren in originele content.

NieuwsFilm

meest populair