Algemeen

Analisten verwachten dat Netflix niet maximaal gaat profiteren van de wereldwijde lockdown

Het gaat het bedrijf in dit opzicht niet voor de wind.

door Jim Pedd om 18:21 in Algemeen
Je zou denken dat de coronacrisis goed is geweest voor Netflix. Het aantal abonnees van de streamingdienst groeide immers flink. Maar niets blijkt minder waar.

Vanavond worden de nieuwe kwartaalcijfers vrijgegeven. Analisten denken dat er hooguit een winst van 600 miljoen dollar geboekt wordt, fors minder dan vorig kwartaal toen er 800 miljoen dollar aan winst gemaakt werd. Maar de winst zou nog lager uit kunnen vallen: de afgelopen drie kwartalen zag Netflix zijn winst namelijk lager uitvallen dan wat analisten voorspeld hadden.

Geen goede start
2021 kent geen goede start voor Netflix. Waar de aandelen begin dit jaar nog meer dan 520 dollar per stuk kostten, zijn ze intussen gezakt naar bijna 490 dollar. De kans is groot dat er een grotere daling komt, doordat de winst mogelijk weer tegenvalt.

Toch is het niet alleen slecht voor Netflix. Het bedrijf maakt minder winst omdat het zo groot inzet op originele content. Dat moet wel, want zo trek je immers exclusief abonnees. Dit jaar brengt Netflix dan ook 52 (!) films uit, waaronder heel veel grote producties.

Zo is Red Notice een van de nieuwe films die gemaakt wordt, waarin Dwayne Johnson de hoofdrol heeft. Dat is ook meteen de duurste film die Netflix tot nu toe maakte, met een prijskaartje van 130 miljoen dollar.

Financieel gezond
Of de winst nou tegenvalt of niet, het gaat goed met Netflix. Het bedrijf heeft zo'n 8,4 miljard dollar in kas en kan een half miljard dollar extra lenen als dat nodig is. Daarmee kan het bedrijf het een jaar of twee, drie uithouden als het allemaal niet meezit.

Een optie is altijd nog om de abonnementsprijzen te verhogen, om zo weer extra geld in kas te krijgen. Op dit moment is de concurrentie in de streamingmarkt in elk geval moordend, nu ook partijen als CBS All Access, Disney+, HBO Max en Apple TV+ flink investeren in originele content.

7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

kokosnoot

Avatar

Denk dat Netflix vooral de concurrentie voelt. Die was er voor corona een stuk minder. Daar zullen ze aan moeten wennen. Ze concurreren elkaar allemaal dood.

Monojaxx

Avatar

... en dan nog zulke bout films uitbrengen. Ben blij als HBO Max hier verkrijgbaar is, dan stap ik wellicht over.

Overlord

Avatar

Meer concurrentie en minder aanvulling van blockbusters van de grote studio's.
Niet heel gek dus allemaal.
Er zullen veel mensen die thuis zitten en nieuw abonnement hebben afgesloten, maar anderzijds waarschijnlijk ook veel mensen die hebben stopgezet door mindere inkomsten of omdat er onvoldoende nieuws te zien is.

jeff1983

Avatar

Ik heb nu ook Amazon Prime ernaast en dat voegt wel echt wat toe moet ik zeggen. Misschien zijn er mensen die Netflix vervangen hebben voor Amazon of Disney +.

Master Of Films

Avatar

Op dit moment is de concurrentie in de streamingmarkt in elk geval moordend, nu ook partijen als CBS All Access, Disney+, HBO Max en Apple TV+ flink investeren in originele content.

Ik zit hier al een aantal jaren op Filmtotaal. In het begin heb ik mij vooral geuit dat er een soort van Spotify voor films/TV series moet gaan komen. Maar nee, ik kreeg de wind van voren van zogenaamde zelfverklarende experts, dat concurrentie goed is. Euh tot op een zekere hoogte is concurrentie goed.

Echter je hoeft geen Nostradamus te zijn om te bedenken dat bijna iedere media bedrijf wel een stukje van de taart wilt hebben. Klantenbinding. Iets waar de grote Techbedrijven heel happig op zijn.

De Amerikaanse consument heeft anno 2021 een zeer ruime keuze voor streamingsdiensten, en dan zijn de PVOD (met huur en koop) nog niet eens bij meegerekend. Daarnaast heeft de Amerikaanse consumenten ook nog andere abbo diensten, waaronder een verrekte geile iPhone. Clouddiensten, ook voor games en noem het maar op. Van een kale kip kan je niet plukken.

Ja, leuk dat er meer content komt. Betekent dat er automatisch goede shows aan de lopende band worden gemaakt. Verwachten we dat iedere streamingsshow een Breaking Game of Thrones met Dexter gaat worden.

Ik blijf het erbij dat de consument toch meer gebaat is bij een soort van Spotify. Dat dood concurren levert ook niet zoveel op, zowel voor de streamingsdiensten als voor de consument.

Decepticon

Avatar

Alsnog 600 miljoen winst!! Voor een kwartaal! Dat is wat er aan het eind van de streep overblijft!

Maar zoals al gezegd wordt, dure films maken levert geen garantie voor kwalitatief goede films, dure acteurs inhuren is ook geen garantie. Je moet goede filmmakers inhuren.

kokosnoot

Avatar

Precies Mof! Ik had een soort van spotify voor films&series ook veel beter en prettiger gevonden. Op de hele lange duur wordt dit alleen maar irritant.

NieuwsFilm

meest populair