Featured

Carrièremissers: John Lithgow als The Joker in 'Batman'

De screentest waar hij liever niet aan terugdenkt...

door Arjen Rooseboom om 18:12 in Featured
In onze rubriek 'Carrièremissers' gaan we dieper in op bepaalde keuzes van acteurs/actrices die achteraf gezien niet zo verstandig bleken. Vandaag John Lithgow die in 1988 de slechtste auditie van zijn leven deed voor Tim Burton's bewerking van Batman.

Lithgow (bekend van Harry And The Hendersons, Cliffhanger, Rise Of The Planet Of The Apes, Interstellar, Pet Sematary) was eigenlijk in beeld om The Joker, de aartsvijand van wijlen Bob Kane's caped crusader, twee keer te spelen. Eerst in een filmproject van Joe Dante dat nooit het daglicht heeft gezien en vervolgens dus opnieuw in de DC-kaskraker uit 1989.


Eensgezind
In 2017 vertelde Lithgow in een interview dat hij de dag waarop hij naar de studio moest komen als één van de kandidaten, graag zou willen wissen als dat kon, omdat hij voor zijn gevoel op alle mogelijke fronten faalde:

"Mijn slechtste auditie was veruit toentertijd bij Tim Burton voor Batman. Het voelde totaal niet goed en ik hoefde niet eens teruggebeld te worden. Ik kreeg vlak nadat ik klaar was al te horen dat dit hem niet ging worden".

Uiteindelijk profiteerde acteur Jack Nicholson gretig van de kans (en de bijbehorende $100 miljoen dollar aan winstparticipatie). Zijn vertolking heeft vandaag de dag nog altijd een speciaal plekje in het hart van fans behouden, ondanks de latere fenomenale overtreffing van Heath Ledger.

6 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

fulkano

Avatar

Dat zou nooit zo goed uitgepakt hebben als met Jack

Draven

Avatar

John Lithgow is een erg goede acteur die waarschijnlijk net zo goed als Jack Nicholson zou zijn.

MattOMatic

Avatar

Soms past een rol gewoon niet. Overigens vond ik Lithgow fantastisch as Churchill in The Crown.

Decepticon

Avatar

Oeh dat had ik heel graag willen zien, Lithgow als Joker. Ik zie dat wel voor me.
Hij is een geweldig acteur en had het vast net zo goed gedaan als Nicholson.

Overlord

Avatar

Lithgow is echt een hele gode acteur. Kan met gemak echt uitersten in karakter spelen waar ik Niicholson toch vaak dezelfde trekjes in zijn karakter vind spelen. Had dit graag zien gebeuren.

NieuwsFilm

meest populair