Waarom de titel van 'The Matrix 4' helemaal past bij het verhaal van Neo

Waarom de titel van 'The Matrix 4' helemaal past bij het verhaal van Neo

Neo is immers net Jezus Christus.

De titel van The Matrix 4 lekte online, ook al werd deze nog niet bevestigd door Warner Bros., deze lijkt wel waarschijnlijk. Mocht het lek kloppen, dan heet de film The Matrix: Resurrection. En dat zou perfect passen bij het verhaal van Neo.

Aan het einde van The Matrix Revolutions zorgde Neo voor vrede tussen mens en machines. Een vrede waarvoor hijzelf de Matrix in moest om Agent Smith te verslaan. Dat lukte, ten koste van zijn geest in de Matrix en zijn lichaam in de echte wereld. Maar Neo keert vermoedelijk terug.

Een terugkeer
Naar die terugkeer werd aan het einde van Revolutions al gehint, toen het Oracle zei dat ze dacht dat Neo's rol nog niet uitgespeeld zou zijn. En eigenlijk past dat ook wel bij de franchise.

De hele Matrix-films baseren zich voor een deel op christelijke ideeën. Denk aan de namen die aan de bijbel ontleend zijn: Zion en de Nebuchadnezzar. Maar er zit ook een bijbels concept van wederopstanding in.

Aangezien de vierde film zich afspeelt na de gebeurtenissen in Revolutions, weten we dat zowel Neo als Trinity weer tot leven gewekt worden. Dat past bij het idee dat Neo 'de ware' is, degene die ervoor moet zorgen dat de mensheid bevrijd wordt van onder het juk van de machines.

Dat Neo zichzelf opofferde voor de mensheid past natuurlijk bij het idee van een soort messias, precies waar hij voor stond. En net als Christus staat Neo straks weer uit de dood op; waarbij de titel dus helemaal perfect is.

NieuwsFilm

meest populair