'Gran Torino'-hoofdrolspeler haalt uit naar de film van Clint Eastwood

Acteur Bee Vang vindt dat het verhaal aanzet tot racisme.

Clint Eastwood wist in 2008 hoge ogen te gooien met Gran Torino. De film, die Eastwood regisseerde en zelf ook te zien is, werd sterk onthaald en was een box-office succes. Nu laat hoofdrolspeler Bee Vang echter weten dat door Gran Torino discriminatie tegen Aziatische mensen in de Verenigde Staten is toegenomen.

Vang speelt Thao Vang Lor, een tiener van het Aziatische Hmong-volk. Hij raakt bevriend met zijn racistische buurman, gespeeld door Eastwood. Zo begint Vang: ''Het verhaal gaat over twee mensen, die ondanks al hun verschillen, toch een hechte en menselijke band kweken''.

''Daarvoor verdient de film lof. Het was dan ook een historisch moment voor Hmong-mensen overal ter wereld. Maar helaas had de film eveneens een heel negatief effect...''

Racistisch
Zo herinnert Vang zich nog goed de verontrustende manier waarop er in bioscopen met een hoofdzakelijk wit publiek met de racistische opmerkingen van Eastwood's personage werd gelachen: ''De film zit vol met aanstootgevende termen als 'gook', 'slope head' en 'eggrol'''

''Dit wordt allemaal afgedaan als onschuldige grappen en wanneer ik er wat van zeg krijg ik maar wat vaak te horen 'kan je niet eens tegen een grapje?'. Deze 'zogezegde grappen' werden echter het zoveelste excuus om racisme te negeren''.

Volgens Vang is discriminatie tegen Aziaten door Gran Torino dan ook mainstream geworden. Als voorbeeld noemt hij het feit dat de schuld van de coronacrisis door sommigen op Aziatische mensen werd geschoven, wat in Amerika tot verschillende gewelddadige incidenten leidde: ''Het wordt hoog tijd dat Aziatische-Amerikanen erkenning eisen en zich niet langer als een brave minderheid terugtrekken in hun cocon''.

NieuwsFilm

meest populair