Gran Torino (2008)

Een formidabele en waarschijnlijk laatste acteerprestatie van Clint Eastwood maakt deze simplistische film de moeite waard.
play

7,7 details

  • 116 Min
  • Drama
  • Verenigde Staten
  • Duitsland
116 Min Verenigde Staten

Het leven van de gepensioneerde monteur Walt Kowalski bestaat uit doe-het-zelven, bier drinken en de maandelijkse knipbeurt bij de kapper. Hij is een verbitterde veteraan van de Koreaanse oorlog. Behalve zijn hond Daisy vertrouwt hij niemand genoeg om zijn zonden tegen op te biechten.Zijn buren zijn allemaal verhuisd of overleden. De nieuwe buren zijn immigranten uit Hmong waar hij een gruwelijke hekel aan heeft. Walt zit eigenlijk te wachten op het einde van zijn leven. Totdat iemand 's nachts probeert zijn Gran Torino te stelen. De auto glimt nog even mooi als op de dag dat Walt hem decennia geleden zelf van de montagelijn haalde. De poging tot diefstal brengt de verlegen tiener Thao in zijn leven. Deze buurjongen wordt onder druk gezet door Hmong-bendeleden om de auto te jatten. Maar omdat Walt zowel de roof als de bende tegenhoudt, wordt hij tegen zijn zin de held van de buurt.

Regie
Clint Eastwood
Cast
Clint Eastwood, Scott Eastwood, John Carroll Lynch, Christopher Carley, Bee Vang, Brian Howe, Ahney Her, Brian Haley, Geraldine Hughes, William Hill, Dreama Walker, Choua Kue, Brooke Chia Thao, Xia Soua Chang, Chee Thao.
Budget
$ 33.000.000
Opbrengst
$ 269.958.228
Release
11.12.2008
Release NL
12.03.2009
Release DVD
14.07.2009

Filmtotaal Recensie

Regie: Clint Eastwood | Cast: Clint Eastwood (Walt Kowalski), Bee Vang (Thao Vang Lor), Ahney Her (Sue Lor), Christopher Carley (Father Janovich) e.a. | Speelduur: 116 minuten | Jaar: 2008

Gran Torino is voor Clint Eastwood niet alleen zijn zwanenzang als acteur, maar ook een afscheid van al zijn filmpersonages. Weduwnaar Walt Kowalski is een mengeling van een gepensioneerde ‘Dirty’ Harry Callahan en Eastwoods latere personages als William Munny (Unforgiven) en Frankie Dunn (Million Dollar Baby). Het verhaal om hem heen is iets te schematisch en de andere acteurs zijn lang niet van Eastwoods kaliber, maar de oude man zelf is een genot om naar te kijken en te luisteren.

In het eerste shot knijpt Eastwood zijn ogen al samen op de beroemde manier (zo kenmerkend dat ze dat in Amerika ‘squint like Clint’ zijn gaan noemen) en begint te grommen. Dit vanwege het gedrag van zijn kinderen en kleinkinderen tijdens de begrafenis van zijn vrouw. De pensionaris vult tussen het vele samenknijpen van zijn ogen en grommen door zijn dagen met bierblikjes leegdrinken op zijn veranda, regelmatig naar de kapper gaan en het zo nu en dan oppoetsen en buitenzetten van zijn Ford Gran Torino uit 1972. Hij woont in wat ooit een buitenwijk voor de blanke middenklasse was, maar tot ongenoegen van racist Walt een achterbuurt voor niet-blanken is geworden.

videotrailers & clips

alle artikelen (6)

Gran Torino Nieuwsberichten

Laatste reacties

rebel1984

"...Echt geweldige film! Ik kan hem een ieder aanraden. Clint Eastwood op zijn best!..."

Mikw

"...Mooi neergezet karakter van Clint en de interactie met zijn buren vindt ik ook zeer vermakelijk. Ver......"

Fritz

"...Respect voor deze film en uiteraard Clint E. Normaal ben ik geen drama liefhebber, maar deze film zi......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Gran Torino

acties