Waarom werd 'Lord of the Rings'-schurk Sauron eigenlijk een slechterik?

Waarom werd 'Lord of the Rings'-schurk Sauron eigenlijk een slechterik?

Sauron begon als een engelachtig wezen.

In de Lord of the Rings-films is Sauron een duidelijke schurk. Hij wilde met zijn ring alle andere rassen in Midden-Aarde onderwerpen en dat lukte hem ook bijna. Maar waarom werd Sauron eigenlijk een slechterik?

Voordat we daarover kunnen vertellen, is het goed om te weten waar Sauron vandaan komt. Zijn oorsprong kan herleid worden tot het begin van de tijd in Midden-Aarde. Hij was een Maia van Aulë, genaamd Mairon, en een machtige geest die de taak kreeg om voor orde te zorgen in de wereld die pas net ontstaan was.

Dingen ordenen
Sauron was dus een soort engel, die bevangen werd van het idee om de dingen te ordenen zoals hij dat voor ogen had. Wellicht dat hij daarom verleid kon worden door Morgoth, een duistere heer die talloze zielen wist te verleiden en in de Eerste Era oorlogen voerde tegen de Elfen en de mensen.

Sauron wordt mettertijd de rechterhand van Morgoth en kreeg de naam Gorthar the Cruel. Er zit een belangrijk verschil tussen de twee. Volgens Tolkien was Morgoth erop uit de wereld te corrumperen en wilde Sauron vooral dingen controleren en heersen. Hij was dus niet per se een kwaadaardig wezen.

Maar net als Saruman, Gollum en heel wat mensen in de franchise, had Sauron iets in zich dat hem openstelde voor het kwaad. In de Tweede en Derde Era voerde hij talloze oorlogen in een poging Midden-Aarde omver te werpen, maar was het dankzij de Hobbits Frodo en Sam (en wat hulp van Gollum) dat hij echt verslagen kon worden.

NieuwsFilm

meest populair