De mooiste bioscoop ter wereld ligt in Nederland!

De mooiste bioscoop ter wereld ligt in Nederland!

Volgens het tijdschrift Time Out.

Het tijdschrift Time Out begon in 1968. In het begin was Time Out enkel en alleen in Londen, maar het is vandaag de dag een wereldwijd tijdschrift, dat redactionele aanbevelingen van maar liefst zo'n 328 steden en 58 landen wereldwijd deelt. Nu heeft het magazine de 50 mooiste bioscopen ter wereld vrijgegeven.

Op de eerste plaats staat onze 'eigen' Pathé Tuschinski in Amsterdam! Deze bioscoop werd in 1921 opgericht door Abram Icek Tuschinski, een joodse immigrant uit Polen, die tijdens de Holocaust in Auschwitz omkwam.

Geschiedenis
In de Tweede Wereldoorlog werd het Tuschinski Theater door Duitsers bezet. Zijn naam werd vervolgens van de gevel gehaald en vervangen door Tivoli. Vanaf dat moment werden enkel nog Duitse producties getoond. Na de bevrijding werd op 29 juli 1945 de naam Tuschinski Theater weer op de gevel gezet.

In de periode 1998-2002 vond een grote restauratie plaats, eerst van het exterieur, daarna van het interieur. Uitgangspunt van deze restauratie was het filmtheater zoals dat door Abraham Tuschinski gebouwd was.

Pathé
Time Out is dan ook onder de indruk van het werk wat Pathé geleverd heeft en prijst voornamelijk de art deco-/art nouveaustijl van Tuschinki's bioscoop. Recentelijk verscheen eveneens de Bar Abraham, een bar vernoemd naar Tuschinski waar door films geïnspireerde cocktails zoals de Pulp Fiction Milkshake worden geserveerd.

Pathé reageerde met onderstaande video en tekst op de titel van mooiste bioscoop.




Top vijf
Verder bestaat de top vijf van mooiste bioscopen uit Le Grand Rex in Parijs, Village East Cinema in New York, Cinecita Madrid en The Electric in Londen. De volledige top vijftig is hier te bekijken.

NieuwsFilm

meest populair