Algemeen

De mooiste bioscoop ter wereld ligt in Nederland!

Volgens het tijdschrift Time Out.

door Wouter Drummen om 15:45 in Algemeen
Het tijdschrift Time Out begon in 1968. In het begin was Time Out enkel en alleen in Londen, maar het is vandaag de dag een wereldwijd tijdschrift, dat redactionele aanbevelingen van maar liefst zo'n 328 steden en 58 landen wereldwijd deelt. Nu heeft het magazine de 50 mooiste bioscopen ter wereld vrijgegeven.

Op de eerste plaats staat onze 'eigen' Pathé Tuschinski in Amsterdam! Deze bioscoop werd in 1921 opgericht door Abram Icek Tuschinski, een joodse immigrant uit Polen, die tijdens de Holocaust in Auschwitz omkwam.

Geschiedenis
In de Tweede Wereldoorlog werd het Tuschinski Theater door Duitsers bezet. Zijn naam werd vervolgens van de gevel gehaald en vervangen door Tivoli. Vanaf dat moment werden enkel nog Duitse producties getoond. Na de bevrijding werd op 29 juli 1945 de naam Tuschinski Theater weer op de gevel gezet.

In de periode 1998-2002 vond een grote restauratie plaats, eerst van het exterieur, daarna van het interieur. Uitgangspunt van deze restauratie was het filmtheater zoals dat door Abraham Tuschinski gebouwd was.

Pathé
Time Out is dan ook onder de indruk van het werk wat Pathé geleverd heeft en prijst voornamelijk de art deco-/art nouveaustijl van Tuschinki's bioscoop. Recentelijk verscheen eveneens de Bar Abraham, een bar vernoemd naar Tuschinski waar door films geïnspireerde cocktails zoals de Pulp Fiction Milkshake worden geserveerd.

Pathé reageerde met onderstaande video en tekst op de titel van mooiste bioscoop.
Top vijf
Verder bestaat de top vijf van mooiste bioscopen uit Le Grand Rex in Parijs, Village East Cinema in New York, Cinecita Madrid en The Electric in Londen. De volledige top vijftig is hier te bekijken.

10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Master Of Films

Avatar

Voor een honderdjarige bioscoop mag die decoratie wel wat vrouwelijker worden. Smiley face

don lukas

Avatar

Ik ga er snel maar weer een film kijken.

Goov25

Avatar

Daar wil ik graag nog eens heen.

neo123

Avatar

Jammer dat het in Amsterdam ligt alleen

kokosnoot

Avatar

Blijft een fantastische, sfeer volle bios.

Sunspot

Avatar

Ziet er cool uit, kende het neit

Darthmar

Avatar

Tuschinski had meerdere bioscopen maar alleen die in Amsterdam heeft WW2 overleeft. Hij had 5 bioscopen in Rotterdam, waar hij ook woonde, die allemaal werden verwoest tijdens het bombardement in 1940. Het Grande Theathre in Rotterdam leek erg op zijn broertje in Amsterdamen was zelfs de grootste bioscoop in Nederland.

Indy5

Avatar

Inderdaad een van de mooiste bioscopen.Trouwens Tuschinski heeft ongeveer 10 jaar de Royal in Heerlen geexploiteerd. Ook een zeer mooi theater.

Chris23

Avatar

Mooiste bioscoop met de minst comfortabele stoeltjes (de laatste keer dat ik er was....wat best wel lang geleden was al Smiley face ...dus is dat nog wel zo?)

NieuwsFilm

meest populair