Recensies 'Justice League' positief, maar er is ook kritiek: "Weer een witte man als redder"

Recensies 'Justice League' positief, maar er is ook kritiek: "Weer een witte man als redder"

De "#SnyderCut" is in ieder geval al een hit onder de Amerikaanse filmcritici.

Zack Snyder's Justice League valt in de smaak bij de Amerikaanse filmrecensenten. Het vier uur durende superheldenspektakel, dat vanaf deze donderdag te bewonderen is, scoort veel beter dan de bioscoopversie uit 2017.

Bekijk de afbeelding
In Justice League nemen de DC-helden Batman (Ben Affleck), Wonder Woman (Gal Gadot), Superman (Henry Cavill), Aquaman (Jason Momoa), The Flash (Ezra Miller) en Cyborg (Ray Fisher) het op tegen Steppenwolf (Ciarán Hinds), die op zoek is naar de drie Mother Boxes (een soort magische kubussen) en daarbij alles op zijn pad vernietigt.

Ruime voldoende
Uit de eerste reacties op social media bleek al dat Zack Snyders film stukken beter is dan de bioscoopversie. Inmiddels hebben de Amerikaanse critici ook hun volledige recensies mogen delen en daarin wordt dat positieve beeld al met al bevestigd.

Op Rotten Tomatoes scoort Zack Snyder's Justice League op het moment van schrijven 75 procent (op basis van 105 reviews). Het gemiddelde cijfer is een 6.7; ruim voldoende dus. Ter vergelijking: de bioscoopversie van Joss Whedon (The Avengers) kreeg slechts in 40 procent van de gevallen een positieve recensie.

Bombastische machofilm
Snyder staat bekend om zijn bombastische machofilms. Zeker de fans van zijn eerdere genrewerken (Watchmen, Man of Steel en Batman v Superman) zullen in hun nopjes zijn met de "#SnyderCut". Maar Variety verwacht dat de film een veel breder publiek gaat aanspreken. Volgens de site hoort Zack Snyder's Justice League in een zeldzaam lijstje thuis.

"Je hebt buitengewoon diverse vaardigheden nodig om een geweldige superheldenfilm te regisseren. Je moet kunnen toveren met visuele effecten, een maestro van verhaal een tempo zijn en meer", schrijft de vaksite.

Bekijk de afbeelding
"Het is geen wonder dat het aantal films die het genre overstijgen op een hand te tellen is: 'The Dark Night', 'Spider-Man 2' en 'Black Panther'. 'Zack Snyder's Justice League' kan wat mij betreft nu aan dat heilige lijstje worden toegevoegd".

Kritiek
Niet elk medium is even te spreken over de film die Snyder heeft opgeleverd. The Hollywood Reporter schrijft bijvoorbeeld: "Deze langere versie zal vast vermakelijk zijn voor de fans van Snyder, maar voor degenen die niet tot zijn cult behoren, zal deze film net zo saai zijn als de originele".

The New York Times hekelt vooral de boodschap van de prent, die niet meer bij deze tijd zou passen. "De helden besluiten dat ze Superman weer tot leven moeten wekken - en niet vanwege zijn krachten, maar vanwege het feit dat hij een symbool van hoop is. Dus daar komt ie dan: Superman, een wit, mannelijk übermensch, het clichébeeld van hoop en redding", vindt die krant.


Zack Snyder's Justice League komt in de Verenigde Staten exclusief via HBO Max uit. In Nederland kun je de film vanaf aanstaande donderdag huren via Pathé Thuis voor een nog onbekend bedrag.

NieuwsFilm

meest populair