Hoe 'Harry Potter and the Order of the Phoenix' ondanks een box office van 1 miljard dollar toch verlies leed

Hoe 'Harry Potter and the Order of the Phoenix' ondanks een box office van 1 miljard dollar toch verlies leed

Hollywood weet heel mooi te rekenen.

Harry Potter and the Order of the Phoenix bracht wereldwijd bijna 1 miljard dollar op aan de box office. Toch wist Warner Bros. hem als verliesgevende film in de boeken te zetten.

De film volgde Harry tijdens zijn vijfde jaar op Hogwarts. Leden van de Order of the Phoenix waarschuwden voor de terugkeer van Lord Voldemort. Ondertussen moesten Harry en de rest van de leerlingen dealen met de nieuwe professor Dolores Umbridge en richten ze Dumbledore's Army op, een geheime groep die traint in verdedigende spreuken.

Goede verdienste
Harry Potter and the Order of the Phoenix bleek de tweede best verdienende film van 2007. Hij bracht 942 miljoen dollar in het laatje, tegen een budget van tussen de 150 en 200 miljoen dollar.

Hoewel je zou denken dat deze verdienste een flinke winst heeft opgeleverd voor Warner Bros., is niets minder waar. Uit documenten die Deadline in handen kreeg, blijkt dat men op de film maar liefst 167 miljoen dollar aan verlies leed. Dat heeft vooral te maken met creatieve accountants.

Creatieve accountants
De filmindustrie weet altijd al heel creatief te rekenen. Heel wat kosten zorgen ervoor dat de nettowinst vaak behoorlijk tegen lijkt te vallen. Daardoor hoeven er minder belastingen en royalties betaald te worden, en hoeven studio's lagere winstdelingen te betalen.

In dit geval claimde Warner Bros. vooral hoge kosten gemaakt te hebben voor de distributie, advertenties en voor de prints van de film. Bovendien moest er maar liefst 60 miljoen dollar aan rente betaald worden op leningen voor het maken van de film. Voor de studio was er daardoor ook geen winst om te delen.

NieuwsFilm

meest populair