Blu-ray

De beste rampenfilm tot op heden: '2012'

Roland Emmerich komt binnenkort met een volgende rampen film: Moonfall.

door Bram de Groot om 08:25 in Blu-ray
Er zijn flink wat uiteenlopende rampenfilms en 2012 van rampenfilmspecialist Roland Emmerich is toch wel een van de vermakelijkste. De film met rollen voor John Cusack, Woody Harrelson, Chiwetel Ejiofor en Danny Glover wist in 2009 de bioscoopzalen goed te vullen en sinds kort in de deze ook op 4K UHD beschikbaar.

Van Emmerich verschenen meer grote films in het genre. Denk maar aan The Day After Tomorrow en Independence Day en op dit moment werkt hij aan een film waarin de maan op de aarde afstevent, met de titel Moonfall en namen als Halle Berry, Patrick Wilson en Charlie Plummer.
De ontvangst van 2012 was niet denderend, met slechts 39 procent op de Tomatometer van Rotten Tomatoes. De opbrengst aan de bioscoopkassa maakte veel goed. Met een budget van $200 miljoen werd er zo'n $760 miljoen opgehaald.

De Critics Consensus: "Roland Emmerich's 2012 biedt veel visuele spanning, maar mist een script dat sterk genoeg is om zijn enorme opzet en opgeblazen speelduur te ondersteunen."4K UHD Blu-ray: 2012

Discs: 1 x 4K UHD | Release: februari 2021 | Beeld: 16 x 9 (2.40: 1) | Geluid: o.a. Engels Dolby Atmos | Ondertitels: o.a. Nederlands | EAN: 8712609635409 | Met dank aan: Sony Pictures Home Entertainment

De schijf van deze 4K UHD uitgave van 2012 zit vastgeklikt in een zwarte 4K UHD Blu-ray keepcase. De voorkant is flink herkenbaar aangezien er gebruik gemaakt is van een filmposter. De achterkant onthult dat de 4K-uitgave extra's bevat.

Verder is het een redelijk basic uitgave voor een 4K UHD-uitgave. Je krijgt namelijk niet meer dat één schijf. Vaak worden er nog een Blu-ray disc meegeleverd voor met name de extra's. Deze levert Sony dit keer niet mee.

Op de 4K-schijf staat één nieuwe extra namelijk Discovery Channels 2012 Apocalypse waarin de genoemde tv-zender dieper ingaat op de gebeurtenissen in de film. Erg leuk gedaan en met bijna drie kwartier fors in speelduur. Daarnaast zijn er wat trailers te bekijken. Overigens zijn de extra's niet in UHD.


Het is 2012, het jaar waarin het einde van de wereld zal plaatsvinden, zoals voorspeld door de Maya cultuur. Nooit eerder was een datum in de geschiedenis zo belangrijk voor zoveel culturen, godsdiensten, wetenschappers, en regeringen.

Wanneer Jackson Curtis en zijn twee kinderen een familietrip naar Yellowstone maken, ontdekken ze toevallig het geheim van de dreigende apocalyps. Hij stort zich in een wanhopige wedloop om zijn gezin en zichzelf te redden terwijl hij getuige is van aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, tsunami's en allerlei andere rampen die de aarde voor de mensheid in petto heeft.

11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

David Mills

Avatar

Wat is de definitie van een rampenfilm? The impossible, Titanic, Appollo 13, Flight 93, Contagion etc zijn ook allemaal rappenfilms en stuk voor stuk beter. 2012 is gewoon een slechte film.

Railgunner

Avatar

Dit is toch geen blu-ray review? Er wordt niets over de beeld- en geluidskwaliteit gezegd. Het lijkt meer op een nieuwsbericht / reclame.

starbass

Avatar

Echt een ramp van een film, zo slecht. Effecten zijn OK, maar verhaal is zo bagger, en steeds op het laatste nipertje wonderbaarlijk ontsnappen wordt ook saai na de zoveelste keer..

Blockbuster

Avatar

Tegenvallende film die ook nog eens veel te lang duurt. En die wordt nu de hemel in geprezen door FT nèt nu die op blu-ray uitkomt... Smiley face

FT kan beter met de rubriek "de beste film van..." komen, en dan van Roland Emmerich. Eens kijken of 2012 dan nog op 1 staat.

Mijn Emmerich Top 10 (cijfer):

1 Independence Day (8)
2 Universal Soldier (8)
3 The Day After Tomorrow (7,5)
4 Godzilla (7,5)
5 2012 (7)
6 White House Down (7)
7 Stargate (7)
8 Independence Day: Resurgence (6,5)
9 10.000 BC (6,5)
10 The Patriot (6,5)

Artificialis

Avatar

^ Wat valt er over beeld- en geluidskwaliteit te zeggen? Blu-ray is blu-ray, zoveel verschillen kom ik nou ook weer niet tegen.

Roland Emmerich's films beginnen interessant en hebben een spannende opbouw. Helaas eindigen ze altijd in een special effects extravaganza.

Yanggie

Avatar

Ik heb een enorme zwak voor Armageddon. Voor vele een zeer matige film, maar persoonlijk vind in Armageddon een van de betere rampenfilms.

David Mills

Avatar

@Yanggie... Armageddon was gisterenavond toevallig op TV, maar eerlijk gezegd is het een zeer matige film, veel te Amerikaans waar Michael Bay wel vaker een handje aan heeft, tenenkrommend! 20 jaar geleden (en 20 jaar jonger) was ik iets minder kritisch.

Yanggie

Avatar

@David Mills
Ik snap je kritiek, met name dat het veel te Amerikaans is.

Ik zelf heb daar minder moeite mee, ik kijk daar wel door heen.
Wat voor mij het een goede film maakt is dat het goede combi is tussen een rampenfilm en soort van sci-fi. Bedreiging op aarde uit de ruimte en ze gaan de ruimte in om het te voorkomen. Daar komen dan weer goede actie scenes uit voort. Tel daarbij op een geweldige cast met de nodige humor, droevige momenten en een geweldige score van Trevor Rabin en Harry Gregson-Williams.

Vleeshaak

Avatar

Wat is dit voor kop? En bericht? Het is geen review, geen nieuws... is het reclame? Wel rare dan.

rainking

Avatar

2012 vond ik persoonlijk helemaal niks. The Day After Tomorrow vond ik stukken beter.

NieuwsFilm

meest populair