Recensie

2012 (2009)

Alles mag kapot in 2012, de nieuwste rampenfilm van Roland Emmerich die alle andere rampenfilms overbodig moet maken.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Arman Avsaroglu om 19:16 in RECENSIES
2012 poster
Regie: Roland Emmerich | Cast: John Cusack (Jackson Curtis), Amanda Peet (Kate Curtis), Chiwetel Ejiofor (Adrian Helmsley), Thandie Newton (Laura Wilson), Oliver Platt (Carl Anheuser), Thomas McCarthy (Gordon Silberman), Danny Glover (President Thomas Wilson), Woody Harrelson (Charlie Frost) e.a. | Speelduur: 158 minuten | Jaar: 2009

Hoe overtref je een monster dat de nodige schade aanricht (Godzilla), een buitenaardse invasie (Independence Day) en de wereld die een nieuwe ijstijd tegemoet gaat (The Day After Tomorrow)? Door heel de aarde te vernietigen, moet Roland Emmerich, regisseur van bovenstaande films, gedacht hebben. Zijn nieuwste film, 2012, heeft de torenhoge ambitie om alle andere rampenfilms overbodig te maken en, eerlijk is eerlijk, de vernietiging van de aarde heeft er nog nooit zo indrukwekkend uitgezien.

21 december 2012 is een datum die voor een grote groep doemdenkers met hoofdletters in de agenda genoteerd staat. Op die datum eindigt namelijk de kalender van de Maya’s en dat zal, volgens de volgelingen van deze theorie, het einde van de wereld inluiden. Roland Emmerich en scenarioschrijver Harold Kloser namen dit als uitgangspunt voor een film met een grote ensemblecast, maar met slechts één hoofdrolspeler: de special effects.

Het verhaal van de film, of wat er voor door moet gaan, draait grotendeels om twee mannen. Ten eerste is daar Jackson Curtis (de perfect gecaste antiheld John Cusack), mislukt schrijver, gescheiden van zijn vrouw, die zijn gezin letterlijk en figuurlijk van de ondergang probeert te redden. Daarnaast is er Adrian Helmsley (de als altijd inspirerende Chiwetel Ejiofor), idealistische wetenschapper en adviseur van de president die als eerste ontdekt dat er iets gruwelijks misgaat met de aarde en dat koste wat kost aan het volk duidelijk wil maken. In de loop van de film passeren ook nog allerlei andere bijfiguren de revue, zoals een vreselijk misplaatste en vervelende Russische miljardair en een hippie die deze dag natuurlijk al van verre zag aankomen (een geestige Woody Harrelson).

Maar de echte hoofdrol is dus weggelegd voor de special effects. En die zijn indrukwekkend. Emmerich mag zich met een budget van om en nabij de 200 miljoen dollar volledig uitleven en dat is een kans die hij niet aan zich voorbij laat gaan. De Sixtijnse Kapel, het Jezusbeeld op de Corcovado in Rio de Janeiro en het Witte Huis gaan pontificaal tegen de vlakte, en de tsunami’s, aardbevingen en vulkaanuitbarstingen zijn niet op twee handen te tellen. Het maakt van 2012 een film die bij uitstek in de bioscoop tot zijn recht komt en ook daar gezien dient te worden.

Hoewel de film, zoals het een Amerikaanse blockbuster betaamt, bol staat van de religieuze metaforen en epische oneliners als “The moment we stop fighting for each other, that’s the moment that we lose our humanity”, ligt de kracht van 2012 juist in het feit dat Emmerich te midden van al de destructie genoeg ruimte inbouwt voor de nodige humor. Zo worden Arnold Schwarzenegger en de Britse koningin op prachtige wijze geparodieerd, en mag Oliver Platt zich uitleven als de droge adviseur van het Witte Huis die miljoenen mensen onnodig wil laten creperen. Niet alle grappen zijn even geslaagd, maar ze bieden wel een welkome afleiding van de moeilijke blikken van de hoofdrolspelers die voortdurend op de vlucht zijn.

Volgens alle filmwetten zou 2012 een erg matige film moeten zijn. Volstrekt geen diepgang in het verhaal, een scenario met bedroevende dialogen, oninteressante personages en minutenlang durende scènes die als enige doel hebben zoveel mogelijk ineenstortende gebouwen te laten zien. De reden dat de film toch werkt voor het grootste deel van zijn 158 minuten durende speeltijd is het aanstekelijke enthousiasme waarmee Emmerich te werk gaat en het feit dat de makers zichzelf niet al te serieus nemen. Natuurlijk is het belachelijk als John Cusack tussen invallende meteorieten toch nog zijn auto weet te bereiken, maar spannend om naar te kijken is het wel. Het maakt van 2012 waarschijnlijk de duurste B-film in de geschiedenis, maar minder leuk is hij er niet om.

33 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

sir dancelot

Avatar

Ik vond hem geweldig!

Tis een beetje als een pornofilm, die wil je ook niet zien voor het goede verhaal.

JB

Avatar

Modbreak:

Allen, denk aub aan de spoilers, ook als je eerdere spoiler quote om daarover te klagen!

Ik heb hier teveel reacties achteraf moeten voorzien van de [spoiler] tags!

MvS

Avatar

[quote=Charlie1947] Er werd in de film niet duidelijk gemaakt dat de aarde zichzelf moet herstellen van de schade, die de mens heeft aangericht.

***
Maar.. dat was toch ook helemaal niet aan de orde? De wereld vergaat niet door rotzooi die de mensheid heeft getrapt, dat is het juist, het stond volgens de Maya's al járen vast! Global warming heeft niets met deze film te maken.

Ik ging zonder enige verwachting de zaal in en heb mij bijzonder vermaakt. Eye candy galore! Als je goed geschreven dialogen of briljante plotwendingen had verwacht, had je even naar Emmerich's cv moeten kijken. Daarbij stoorde ik mij niet aan de acteerprestaties; de wereld vergaat, ik denk dat ik dan ook voornamelijk 1 gezicht zou trekken :) Het maakt of breekt de film niet, dat hangt geheel af van de effecten en die waren de 225 miljoen dollar meer dan waard!

MattCurlew

Avatar

Gedownload in niet zulke geweldige kwaliteit dus ik heb de mooie beelden en geluiden niet echt meegekregen. Maar ik geloof direct dat ze top zijn. Maar vond het familieverhaal een rip off van War of the Worlds. Verder een hoop Hollywood cliches als in het vluchten en het 'vlak achterna gezeten' worden door de rampen.. (ik zeg het maar zo want ik kan het anders niet zeggen zonder dat het een spoiler word)

Geen indrukwekkende film. Jammer..

Humsel

Avatar

Ik vind het echt een Geweldige film.. Vond het ook heen geloofwaardig hoe ze het hadden gemaakt.. Ik had soms echt het idee van de bioscoop kan ieder moment open breken haha... Echt een aanrader!!

timbo75

Avatar

Heb de film vanmiddag gezien en het was echt meer dan de moeite waard. De special effects zijn om te smullen en volgen elkaar op in hoog tempo. Er zit ook nog een dun verhaaltje tussen al het geweld, speciaal voor de mensen die dit toch interessant vinden tijdens een film als deze. Maar het gaat natuurlijk vooral om zoveel mogelijk te laten zien hoe de aarde vernietigd wordt en dat is gewoon goed gelukt! Enig minpunt is dat de film iets te lang duurt. Een kwartiertje korter had ook best gekund maar neemt niet weg dat je deze film gewoon in de bios moet gaan zien!

Charlie1947

Avatar

Ik ben donderdag avond al geweest en had lang uitgekeken naar deze film.

Inderdaad, qua effecten was hij goed al had ik zo nu en dan de gedachte: Ja dàààg, dat is overdreven....

Qua inhoud is hij mij ontzettend tegen gevallen.

De boodschap hierin is ver te zoeken en dat zou juist zo mooi geweest zijn.

Er werd in de film niet duidelijk gemaakt dat de aarde zichzelf moet herstellen van de schade, die de mens heeft aangericht.

Ook wordt de spirituele achtergrond niet vermeldt, dus ook niet de reden wat betreft de hele ontwikkeling van mens en aarde naar een hoger niveau. Zo zie je b.v. hoe de rijksten van de aarde en de politici zich door het financieren en bouwen van immense arken zich kunnen redden naar de transformeerde aarde.

En dat is NIET de gedachte van 2012.... integendeel zou ik zeggen.

Google eens op 2012 en je zult zoveel wijzer worden.

Fijn weekend allemaal.

American_PsychoX

Avatar

ninjapikachu "Nee, nee.. 't is een verwijzing naar de beste gangstarapper van de wereld, als je het omdraait krijg je namelijk Curtis Jackson, ook een geweeeeeldige acteur natuurlijk, AKA 50 cent"


WHAHAHAHHAHAHAHAHA, dat was ook mijn eerste gedachte, ze bedoelen natuurlijk de messias van de 21ste eeuw, 50 cent. Goede recensie, eindelijk wordt er een keer een blockbuster gered van volledige vernietiging, want vrijwel geeneen blockbuster is in zijn GEHEEL een mislukking, wat door de veelal moordende recensies wel wordt geimpliceerd.

Yanggie

Avatar

timdekw "Bedankt voor de spoilers GK1515...

Maar ik ben het absoluut niet met de mensen eens die zeggen dat het een dure B-film is. De acteerprestaties waren goed, de rampenscene's zagen er prachtig uit en de film bevatte alles wat een film bevatten moet. Humor, romantiek, actie, spanning. Het was misschien een gigantisch ongeloofwaardig verhaal, but who cares?? Het is gewoon een hele vermakelijke film!"


Ongeloofwaardig en onrealistisch. True, hoort bij zo'n type film. Normaal kijk ik er dwars doorheen. In dit geval is het onmogelijk.
Na het eerste, ongeveer, half uur begint de ellende. De een na de andere totaal ongeloofwaardig en onrealistisch gebeurtenissen die zich in rap tempo voorbij komen. Zo erg zelf dat ik er echt aan begon te ergeren.
Er zijn zo ontzettend veel voorbeeld dat ik niet eens weet waar ik moet beginnen. Een hele duidelijk. Het gaat mij echt te ver dat iemand bijna 10 100% sterfmomenten kan overleven.
Ongeloofwaardig en onrealistisch is nog te zwak uitgedrukt voor 2012.
Noem zoiets in de toekomst maar een 2012-moment.

major malfunction

Avatar

Min of meer aangemoedigd door de positieve recensie van FT ben ik naar de première geweest, en ik moet toegeven, tot het moment dat de hel on earth los breekt vond ik de film redelijk te pruimen. Zelfs toen er voor de 3e keer een aantal hoofdrolspelers middels de meest onwaarschijnlijke en onmogelijke capriolen aan de zwelgende aarde en een daarmee gepaard gaande wisse dood wisten te ontsnappen had ik zoiets van… okee, dit gaat nergens over maar… de special effects zijn wel VET! En al die gaten in het script, het 2d bordkartonnen acteerwerk en de prestatie om zo’n eenvoudig verhaal toch zo onsamenhangend te vertellen, ach who cares?? Wel ik dus, toch wel, want op gegeven moment kwamen zelfs die groteske effecten me de strot uit. Ik ben een half uur voor het einde de zaal uitgelopen want ik wist al precies welke kant het allemaal uit zou gaan en het acteerwerk werd in de 2e helft van de film zo slecht dat ik naast alle plaatsvervangende schaamte kramp in mijn tenen kreeg van alle belachelijkheid. Dit was niet uit te houden, zo erg! Het enige moment wat ik leuk vond was het moment dat er echt water – dus geen cgi – maar echt water over de acteurs werd uitgegoten en ik opeens echte emotie zag! Namelijk die van, Jesus wat is dit water koud!! Opeens werden al die houten klazen echte mensen met echte natte voeten en ik was aangenaam verast te zien dat ze hier op z’n zachtst gezegd niet blij van werden. Eindelijk waar voor m’n geld dacht ik. Dat deze scenes zijn gefilmd met digicams vond ik ook erg goed, hierdoor kwam het allemaal nog realistischer over. Alsof ik er echt bij was, en ik bijna kon zeggen, ehhh.. pardon mevrouw, uw make-up loopt uit. Afijn, Genoeg geluld. Ik geef de film een 6. Geheel voor alle effecten. Want die waren vet.

timdekw

Avatar

gk1515 "Ik ken een heleboel hollywood films die slecht aflopen hoor.

The Mist en Deep Impact zijn een van de vele voorbeelden.
"


Bedankt voor de spoilers GK1515...

Maar ik ben het absoluut niet met de mensen eens die zeggen dat het een dure B-film is. De acteerprestaties waren goed, de rampenscene's zagen er prachtig uit en de film bevatte alles wat een film bevatten moet. Humor, romantiek, actie, spanning. Het was misschien een gigantisch ongeloofwaardig verhaal, but who cares?? Het is gewoon een hele vermakelijke film!

Sha

Avatar

gk1515 "The Mist en Deep Impact zijn een van de vele voorbeelden."
The Mist ok, maar Deep Impact? Ontploft de aarde? Stort de grote asteroïde toch wel neer?

gk1515

Avatar

Ik ken een heleboel hollywood films die slecht aflopen hoor.

The Mist en Deep Impact zijn een van de vele voorbeelden.

WoUtoMatiC

Avatar

gk1515 "Bedankt voor de spoilers hitbit }:"

Joh.
Wat had jij dan verwacht. Ze halen het net niet en sterven een langzame pijnlijke dood?

lgonggr

Avatar

Alles mag stuk, ook het Vaticaan, maar de vernietiging van Mekka hebben ze er wel uitgeknipt. Wat een watjes.

gk1515

Avatar

Bedankt voor de spoilers hitbit }:

HitBit2005

Avatar

Gister in de XL zaal van de bios in Ede gezien. Super film.
Alleen heb ik het nooit zo op de kleffe Amerikaanse stukjes aan het einde. Ondanks dat de film niet in 3D was, zijn de rampen zo indrukwekkend in combinatie met het geluid. Heel mooi gemaakt. Spanning en humor alles zat er in. En ja, de hoofdrolspelers overleven natuurlijk, het blijft een Hollywood film.

ninjapikachu

Avatar

Heb hem net gezien. Vond hem erg gaaf. Saw the trailer, saw the movie is totaal niet het geval.

De indrukwekkende rampen die voorbij komen zijn echt van apocalyptische afmetingen en drukken je ook af en toe met recht je stoel in. Ook de duur van de film viel me mee, 160 minuten vond ik te lang vooraf maar je merkt het eigenlijk niet..

timdekw

Avatar

Steadicam "Hij draait vandaag al, dus als je in de gelegenheid bent hoef je niet te wachten..."


Nee, vandaag geen tijd, morgen om 10:15 zit ik in de grote zaal in R'dam. Nog even geduld dus.

Marielle88

Avatar

Als je The Day After Tomorrow hebt gezien, dan hoef je deze, volgens mij, ook niet meer te zien. Lijkt toch allemaal op elkaar... O+

Seba1991

Avatar

You saw the trailers, you saw the movie :/

maar nog steeds een leuke film

DJKoster

Avatar

Ah, precies wat ik er van verwachtte
Een vermakelijke, niet zo goede film :)

Steadicam

Avatar

timdekw "Het duurt nog zolang voordat het morgen is..."
Hij draait vandaag al, dus als je in de gelegenheid bent hoef je niet te wachten...

timdekw

Avatar

Deze film stond sowieso al op mijn lijstje, maar na het lezen van deze recensie ga ik er met iets meer verwachting naartoe morgen. Het duurt nog zolang voordat het morgen is...

ninjapikachu

Avatar

SunChaser "Jackson Curtis - JC
Verwijzing naar Jezus Christus?"


Nee, nee.. 't is een verwijzing naar de beste gangstarapper van de wereld, als je het omdraait krijg je namelijk Curtis Jackson, ook een geweeeeeldige acteur natuurlijk, AKA 50 cent

SunChaser

Avatar

Overigens was Independence Day goed te doen, de eerste keer in de bios in ieder geval

SunChaser

Avatar

Jackson Curtis - JC
Verwijzing naar Jezus Christus?

Wessel

Avatar

Echt shocking hoe positief de Nederlandse recensies zijn... Ben benieuwd hoe de dagbladpers erover denkt, al had de Volkskrant vorige week al een redelijk positief achtergrondartikel.

Megalomaniac

Avatar

Jammer dat de wereld pas in 2220 vergaat. Als je het einde van de Maya-kalender aanhoudt dan.

roc12345

Avatar

Redenen genoeg om deze film wel te gaan kijken aanstaande zondag

benjamin

Avatar

Onverwacht positieve recensie eigenlijk, ik denk dat ik hem zeker een kans ga geven.

Technologia

Avatar

Ik vraag mij af wanneer er een filmmaker Europa als setting gaat gebruiken in een rampenfilm zoals 2012.

Misschien dat deze film in het gat springt? Voor de rest ga ik 2012 zeker bekijken!

lykathea

Avatar

Als ik dan lees dat Emmerich zichzelf ineens niét meer serieus neemt in de film, wil ik eigenlijk weleens weten waar precies die switch is ontstaan.

De mythe en de hype eromheen zijn namelijk altijd bloedserieus geweest.

acties