Algemeen

Legendarische filmmuziek: Hellbound: Hellraiser II

Het fundament voor 90s horrorfilms

door Niels van Arkel om 06:32 in Algemeen
Welkom bij de vierde editie van de serie 'Legendarische filmmuziek', waarin legendarische soundtracks onder de loep worden genomen. Dit keer behandelen we, dankzij tipgever en FT-reaguurder Basement de muziek van Hellbound: Hellraiser II. Mocht je de film nog niet gezien hebben: er kunnen spoilers in dit artikel zitten.

De film stamt alweer uit 1988 en werd geregisseerd door Tony Randel. In de cast vinden we onder meer Doug Bradley, Ashley Laurence en William Hope. De film werd gematigd ontvangen en haalde ook geen voldoende op Rotten Tomatoes (41%).

Muziek
De muziek werd geschreven door Christopher Young en werd opgenomen met onder meer het Graunke Symphony Orchestra. Het wordt gezien als het fundament van de 90s en 00s horror-soundtracks als Silence of the Lambs (Howard Shore, 1991) en Candyman (Philip Glass, 1993).

Hellbound
Het Hellbound-thema is opgebouwd als tweestemmig werk, gespeeld door acht hoorns. Het fundament wordt verstevigd met vrouwelijke stemmen uit het koor en belangrijk slagwerk (grote trom, pauken). Dit alles om de aandacht van het publiek direct te trekken. Vervolgens gaat het werk over in een langzaam wals-achtig thema met houtblazers en een melodie in de violen, dit alles om de spanning op te bouwen naar het hoogtepunt, waarin het volledige orkest en koor weer de ruimte krijgen.Skin Her Alive
Het tweede thema in de film is het 'Skin Her Alive'-thema, dat ook wordt ingezet door de hoorn-sectie en wordt ondersteund door een tegenmelodie in de strijkers. Het is een thema dat door de gehele film als tegenhanger van het Hellbound-thema wordt gebruikt.Hall of Mirrors
Veruit de meest angstaanjagende track op het album is het ijzersterke 'Hall of Mirrors'. De track begint met een mineur versie van een circus-achtig melodietje, dat al snel wordt vergezeld door percussie en gekke (bijna buitenaardse) synth-tonen. Na een lange periode van slagwerk komt het circus-melodietje terug in verschillende instrumentaties.Headless Wizard
Alles komt tot een grote finale in de track 'Headless Wizard', waarin we ook weer het Hellbound-thema (tweestemmig op acht hoorns) terug horen komen. Ditmaal wordt het thema ook door harp en het vrouwen-deel van het koor ten gehore gebracht. Het 'Skin Her Alive'-thema komt terug in de vrouwenstemmen en in het zware kopergedeelte (rond 3.30m). Aan het einde van de track komt ook het Hellbound-thema weer terug. En dit alles zonder enig gevoel van spanningsverlies.
Lees ook deze delen uit de Legendarische filmmuziek-reeks
Star Wars: Episode IV (deel 1)
Star Wars: Episode IV (deel 2)
Star Wars: Episode IV (deel 3)
Princess and the Frog
Hellbound: Hellraiser II

Tips
Er staan al heel wat soundtracks op de lijst, die we binnenkort gaan behandelen. Als jullie nog ideeën voor legendarische horror-filmmuziek, laat dat dan hieronder weten. Misschien dat we deze dan ook binnenkort onder de loep kunnen nemen!

16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Chris23

Avatar

Toen horrorfilms nog epische muziek hadden..(...soms)

Robbepost

Avatar

Wat was ik bang dat Pinhead mijn slaapkamer op zou komen na deze geweldige film!

TwinsA

Avatar

The Thing blijft wel iets speciaals.
En dan Halloween.
Wat mij altijd blijft bewonderen is de opening van The Night Gate (vocalise) van Wojciech Kilar .triestig en toch spookt. Tot vandaag één van mijn top 10

Chris23

Avatar

^Zo`n beetje de hele soundtrack Dracula van Kilar is ook vet of mooi. (ik zie trouwens dat je the waarschijnlijk ninth (ipv night) gate bedoeld)

TwinsA

Avatar

^juist, heb deze bijna grijs gedraaid.

Chrischzz

Avatar

Meer van dit soort artikelen graag..
Dit is leuk te lezen, en om weer eens wat meer soundtracks te luisteren..

Spider-fan

Avatar

Dat meisje dat niet kan praten die puzzels oplost in het sanatorium was een keer op de Amsterdam Comic Con. Pas naderhand besefte ik ineens dat zij het was, want ze was enorm veranderd.
Ik vond het destijds wel een heftige film, één van de bloederigste en meest extreme die ik tot dan toe in de bioscoop had gezien - ik zag hem ook op een behoorlijk groot doek in City Amsterdam, waar ik deel 1 in één van de kleinste zalen in City had gezien. Bij zo'n horrorfilm maakt dat echt wel verschil voor de impact.

Maar inderdaad een prachtige score, één van de meest herkenbare in het horrorgenre - zonder het aan te zetten kan ik de muziek in mijn hoofd gelijk horen. Het heeft iets verlokkends en geheimzinnigs (de aantrekkingskracht van de kubus), maar ook dat gevoel alsof er iets imponerend bovennatuurlijks aangekondigd wordt dat eraan zit te komen (de Cenobites).

Gigan72

Avatar

Alleen jammerdat na deel 2 de hellraiser films steeds slechter worden.

Blockbuster

Avatar

Deel 2 is net zo goed als deel 1, allebei originele horrorfilms en een klassiek voorbeeld dat een vervolgfilm niet per definitie een slechte film is. Deel 3 is ook nog top met een over de top finale met originele cenobites. Vanaf deel 4 werd het alleen maar slechter. Ik heb deel 4, 5 en 6 niet eens meer afgekeken op dvd destijds.

Blockbuster

Avatar

Doe de soundtrack van Halloween (1978) eens in deze rubriek.

TwinsA

Avatar

Eigenlijk zouden alle liefhebbers eens hun top 10 van soundtracks (thrillers of horror) moeten posten Smiley face

Spider-fan

Avatar

TwinsA:

Dan bestaat mijn hele Top 10 waarschijnlijk uit de soundtracks van Goblin, de Italiaanse band die soundtracks voor o.a. Argento en Romero (Dawn of the Dead) maakte. :D

Sharky13

Avatar

Ik was/ ben altijd enorme fan van Hellraiser, had vroeger zelfs 'the box' op mijn slaapkamer staan en had er een hele (voor de oudere lezers) CU2 pagina aan gewijd. Dat moment dat Pinhead tevoorschijn komt met die muziek eronder, heerlijk ! De later films zijn helaas wel heel erg matig geworden. Zou wel zin hebben in weer eens een echt goede Hellraiser film.

Spider-fan

Avatar

Ik heb zelfs één van de gebruikte kubussen uit de film gezien (ze gebruikten verschillende) in het Movieum in London - een museum met allemaal props uit bekende films, zeker een aanrader als het nog bestaat.
Die kubus zag er enorm beschadigd uit.

https://3.bp.blogspot.com/-NWewu-ttEok/T_Nmnq6t-RI/AAAAAAAAtdM/GrwjVBp42p4/s800/horror+fantasy+costumes+props.jpg

akketa

Avatar

Geweldige soundtrack. (Van beide films trouwens)

Het is duidelijk waar Danny Elfman zijn inspiratie vandaan haalde. Als Elfman een volbloed horrorfilm zou scoren dan zou het zo geklonken hebben.

NieuwsFilm

meest populair