Legendarische filmmuziek: Hellbound: Hellraiser II

Legendarische filmmuziek: Hellbound: Hellraiser II

Het fundament voor 90s horrorfilms

Welkom bij de vierde editie van de serie 'Legendarische filmmuziek', waarin legendarische soundtracks onder de loep worden genomen. Dit keer behandelen we, dankzij tipgever en FT-reaguurder Basement de muziek van Hellbound: Hellraiser II. Mocht je de film nog niet gezien hebben: er kunnen spoilers in dit artikel zitten.

De film stamt alweer uit 1988 en werd geregisseerd door Tony Randel. In de cast vinden we onder meer Doug Bradley, Ashley Laurence en William Hope. De film werd gematigd ontvangen en haalde ook geen voldoende op Rotten Tomatoes (41%).

Muziek
De muziek werd geschreven door Christopher Young en werd opgenomen met onder meer het Graunke Symphony Orchestra. Het wordt gezien als het fundament van de 90s en 00s horror-soundtracks als Silence of the Lambs (Howard Shore, 1991) en Candyman (Philip Glass, 1993).

Hellbound
Het Hellbound-thema is opgebouwd als tweestemmig werk, gespeeld door acht hoorns. Het fundament wordt verstevigd met vrouwelijke stemmen uit het koor en belangrijk slagwerk (grote trom, pauken). Dit alles om de aandacht van het publiek direct te trekken. Vervolgens gaat het werk over in een langzaam wals-achtig thema met houtblazers en een melodie in de violen, dit alles om de spanning op te bouwen naar het hoogtepunt, waarin het volledige orkest en koor weer de ruimte krijgen.



Skin Her Alive
Het tweede thema in de film is het 'Skin Her Alive'-thema, dat ook wordt ingezet door de hoorn-sectie en wordt ondersteund door een tegenmelodie in de strijkers. Het is een thema dat door de gehele film als tegenhanger van het Hellbound-thema wordt gebruikt.



Hall of Mirrors
Veruit de meest angstaanjagende track op het album is het ijzersterke 'Hall of Mirrors'. De track begint met een mineur versie van een circus-achtig melodietje, dat al snel wordt vergezeld door percussie en gekke (bijna buitenaardse) synth-tonen. Na een lange periode van slagwerk komt het circus-melodietje terug in verschillende instrumentaties.



Headless Wizard
Alles komt tot een grote finale in de track 'Headless Wizard', waarin we ook weer het Hellbound-thema (tweestemmig op acht hoorns) terug horen komen. Ditmaal wordt het thema ook door harp en het vrouwen-deel van het koor ten gehore gebracht. Het 'Skin Her Alive'-thema komt terug in de vrouwenstemmen en in het zware kopergedeelte (rond 3.30m). Aan het einde van de track komt ook het Hellbound-thema weer terug. En dit alles zonder enig gevoel van spanningsverlies.




Lees ook deze delen uit de Legendarische filmmuziek-reeks
Star Wars: Episode IV (deel 1)
Star Wars: Episode IV (deel 2)
Star Wars: Episode IV (deel 3)
Princess and the Frog
Hellbound: Hellraiser II

Tips
Er staan al heel wat soundtracks op de lijst, die we binnenkort gaan behandelen. Als jullie nog ideeën voor legendarische horror-filmmuziek, laat dat dan hieronder weten. Misschien dat we deze dan ook binnenkort onder de loep kunnen nemen!

NieuwsFilm

meest populair