Algemeen

Netflix krijgt zware klappen door de coronapandemie maar investeert fors meer in nieuwe content

Het bedrijf kreeg veel minder nieuwe abonnees dan verwacht.

door Jim Pedd om 13:34 in Algemeen
Netflix begint de hete adem van de concurrenten Disney+, Amazon Prime Video en HBO Max te voelen. Mede daardoor en door het langzaam opheffen van coronamaatregelen, is het aantal nieuwe abonnees van Netflix het afgelopen kwartaal niet heel hard gegroeid.

The Guardian meldt dat Netflix afgelopen kwartaal 'slechts' 4 miljoen nieuwe abonnees trok. Analisten hadden er 6 miljoen verwacht. Bovendien is het fors minder dan de 8 miljoen abonnees die zich inschreven op de dienst in de laatste maanden 2020. Helemaal schrikbarend voor investeerders is dat Netflix komend kwartaal slechts 1 miljoen nieuwe abonnees verwacht.

Tegenvallende groei
Netflix stelt zelf dat deze cijfers komen door de pandemie en de impact daarvan op de productie van nieuwe films en series. Het nieuwe jaar biedt minder content dan normaal het geval zou zijn en daardoor vallen de cijfers volgens Netflix tegen.

De hoop van Netflix is dat door het vaccineren, de productie van films en series weer meer op stoom kan komen. De vraag is of dat snel resultaten oplevert voor het bedrijf.

Los daarvan heeft Netflix bekendgemaakt ook in te zetten op fors meer content. Het geeft 17 miljard dollar uit aan nieuwe content dit jaar. Dat is meer dan vorig jaar, toen er 11,8 miljard dollar in originele content ging zitten en ook meer dan 2019, dat goed was voor 13,9 miljard dollar.

10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Bigds9fan

Avatar

Tja op een gegeven moment is de groei eruit want dan heeft iedereen Netflix.

David Mills

Avatar

Ik vind het niet zo vreemd, dit is een logisch gevolg van meer streamingsdiensten en versplintering van het aanbod. De concurrentie is groot en consumenten moeten gaan kiezen. Persoonlijk vind ik de kwaliteit van het aanbod bij Netflix minder worden dus het wordt steeds moeilijker voor Netflix. De laatste jaren heeft Netflix bewezen niet in staat te zijn zelf kwaliteit films te maken.

Boer

Avatar

Zo jammer van de versplintering. Ik gun Netflix wel succes, zij hadden het originele idee en sponsoren veel mooie content imo. Het zijn in ieder geval geen ip-monsters zoals Disney+ en HBOmax. Maarja, op een gegeven moment is het op, als je niet kan bouwen op een catalogus van films van de afgelopen vijftig jaar.

PRIME

Avatar

Ik denk dat dit absoluut niet te maken heeft met de pandemie, maar juist met het feit dat iedereen met een TV zender nu kiest voor een streaming dienst, en daarmee letterlijk op hun rechten gaan staan, waardoor er veel van Netflix verdwijnt.

Maar goed, wie zit er nou te wachten op zoveel streaming diensten?

kokosnoot

Avatar

Maar ja, ook al zou het nog tien jaar ongekend blijven groeien, populatie op aarde is eindig dus een lineaire groei trend komt altijd een keer ten einde. Wat rot voor investeerders.

Denk dat Netflix's beste strategie is, zorg vooral dat je nieuwe content kwalitatief goed en uniek is. Want als dat minder wordt gaan mensen afhaken.

Fluffer

Avatar

Daar zit weer een prijsverhoging aan te komen

Maac

Avatar

Ik denk dat hier in de reacties het belang van de 'kwaliteit' van content nogal overschat wordt.

De doorsnee Netflix-abonnee heeft geen abonnement voor films als Roma of The Irishman. Het gros wilt gewoon de toegankelijke series kunnen volgen die iedereen op het werk ook gezien heeft of die gemakkelijk aan te raden zijn ("heb je La Casa de Papel al gezien?").

Zolang Netflix de focus behoudt op dit soort content blijven ze abonnees behouden, want voor die groep is gewone televisie niet meer voldoende en zijn diensten als Amazon Prime oid nog niet onmisbaar, als ze überhaupt al in het vizier zijn gekomen.

Decepticon

Avatar

Waar blijft het nieuwe seizoen van Stranger Things en de nieuwe animatieserie Masters of the Universe?

Bigds9fan

Avatar

@Maac Precies. Het gros van de kijkers zal Netflix hebben voor de series. Ikzelf kijk zo'n 80-90% series en dan is Netflix gewoon een goede aanbieder.

Amazon Prime voor de Tour, Lower Decks en Invincible en prima zo.

Ja Disney heeft Gargoyles maar daar houdt het voor mij ook mee op.

Vleeshaak

Avatar

Aanbod van Netflix wordt ook met de dag minder en de prijs alleen maar hoger. Zeker als je HDR wil, wat bij Netflix erg beperkt is. Voor dat bedrag heb ik nu Disney+, Prime Video en een ijsje.

NieuwsFilm

meest populair