Maron Brando's weigerde 'The Godfather' Oscar, maar dit liet slecht af voor een andere actrice

Maron Brando's weigerde 'The Godfather' Oscar, maar dit liet slecht af voor een andere actrice

Sacheen Littlefeather werd op de zwarte lijst gezet...

Gisteren werden de Oscars uitgereikt. Het winnen van het felbegeerde gouden beeldje is normaal gesproken het hoogtepunt in de carrière van een acteur (of een ander filmtalent), maar de legendarische Marlon Brando dacht hier anders over.

Tijdens de Oscaruitreiking van 1973 weigerde de Native American actrice Sacheen Littlefeather in naam van Brando zijn Beste Acteur-award voor The Godfather. In de korte docu Sacheen: Breaking the Silence laat de actrice wel weten dat dit meteen het einde van haar carrière betekende. Zie de speech hieronder.



Waarom
Brando stuurde Littlefeather naar de Oscars, om de weergave van Native Americans in films aan te klagen. Zo zegt de actrice: ''Het was de eerste keer dat iemand tijdens de ceremonie een politiek statement maakte''.

''Het was ook de eerste keer dat de show overal ter wereld werd uitgezonden. Daarom had Marlon dan ook voor die avond gekozen''.

Ontvangst
Haar speech werd echter allesbehalve goed onthaald. Littlefeather werd uitgejouwd toen ze het podium opkwam en ook waren sommige acteurs woedend: ''Ik vernam dat onder andere John Wayne razend was. Hij moest door meerdere bewakingsagenten in bedwang gehouden worden, want hij wilde me van het podium sleuren''.

Littlefeather zegt dat Brando erg tevreden was met haar optreden, maar niet op zijn steun kon rekenen toen ze een golf van kritiek over zich heen kreeg. De carrière van de actrice was nooit meer hetzelfde: ''Ik kwam op de zwarte lijst terecht en werd overal afgewezen. Niemand wilde naar mijn verhaal luisteren of me nog een kans geven...''

Brando liet zich enkele weken na de Oscaruitreikingen er wel over uit, tijdens The Dick Cavett Show. Zie hieronder wat hij te zeggen had.



NieuwsFilm

meest populair