Van God Los in première, óók in Venlo

De Nederlandse film Van God Los gaat 24 april in première, óók in Venlo. Daar leidde de film, die indirect is gebaseerd op de activiteiten van de Bende van Venlo, vorig jaar tot flinke commotie bij de slachtoffers van die criminele organisatie.

De film van regisseur Pieter Kuijpers is echter niet het verhaal van de Bende. ,,Er zijn nog zoveel dingen onduidelijk, er zitten nog zoveel gaten in het verhaal zoals dat in de media bekend is gemaakt'' merkte Kuijpers. ,,Ik heb de basisgegevens genomen en ben er verder op door gaan fantaseren.''

De gemeente Venlo stond niet toe dat er opnames in de stad werden gemaakt. ,,Als je merkt dat door het maken van een film dergelijke grote wonden worden opengereten, sta je niet van enthousiasme te springen'', aldus woordvoerder J. van Haperen. ,,De burgemeester wil de vertoning ook niet verbieden, maar men moet het ons niet kwalijk nemen dat onze sympathie meer uitgaat naar de slachtoffers dan naar de makers van de film.'' Een aanbod van de producenten om de film vantevoren te bekijken, sloeg burgemeester Schrijen af.

Geweldsdelicten

In 1997 werden in Limburg achttien jongens veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen tien jaar en levenslang. De verdachten hadden zich volgens het gerechtshof in Roermond schuldig gemaakt aan meer dan 250 geweldsdelicten, waaronder een aantal moorden. De groep criminelen kreeg de bijnaam 'de Bende van Venlo'. Zij hadden hun daden gepleegd uit baldadigheid en geldnood.

Het bizarre verhaal inspireerde Pieter Kuijpers tot de film Van God Los. ,,Vooral de twee hoofddaders intrigeerden me'' vertelt hij. ,,Twee totaal verschillende jongens: de één kwam uit een chique milieu, de andere uit een sociale middenstandsbuurt. Ze kregen door omstandigheden een volstrekt unieke vriendschapsband met elkaar.''

Egbert-Jan Weeber, Tygo Gernandt, Mads Wittermans en Angela Schijf spelen de hoofdrollen in de film. Van God Los is vanaf 24 april in meer dan vijftig Nederlandse bioscopen te zien.



NieuwsFilm

meest populair