Lucy Liu bijt van zich af na kritiek op haar 'stereotype' 'Kill Bill'-personage

Lucy Liu bijt van zich af na kritiek op haar 'stereotype' 'Kill Bill'-personage

De actrice wordt een Dragon Lady genoemd, maar hier is ze het niet mee eens.

Actrice Lucy Liu heeft meegespeeld in de nodige grote films en blockbusters. Zo was zij eveneens te zien in Kill Bill als de Yakuza-leidster O-Ren Ishii, al kwam hier wel kritiek op. De actrice bijt nu van zich af.

Ondanks het feit dat de film van Quentin Tarantino jaren geleden verscheen, kwam India Roby, een schrijfster van Teen Vogue, eind vorige maand met een artikel genaamd 'Hollywood Played a Role in Hypersexualizing Asian Women'.

In dit artikel wordt Liu's Kill Bill-personage een stereotype Dragon Lady genoemd, een sluw, leugenachtig, emotioneel en seksueel afstandelijk personage die haar seksualiteit gebruikt om mensen te manipuleren en een bedreiging vormt voor mannen. Liu is het hier niet mee eens.

Reactie
Zo zegt Liu dat er naast Ishii nog drie vrouwelijke huurmoordenaars in Kill Bill voorkomen: ''Waarom worden de personages van Uma Thurman, Vivica A. Fox en Daryl Hannah geen Dragon Ladies genoemd? Ik denk omdat ze niet Aziatisch zijn...''

''Zelfs al droeg ik een smoking en een blonde pruik zou ik nog steeds als een Dragon Lady zijn bestempeld enkel en alleen omwille van mijn etniciteit''.

Carriere
Liu gaat verder door te zeggen dat actrices uit de Asian American en Pacific Islander-gemeenschap in een hokje worden geduwd: ''Ik kan bepaalde rollen niet spelen omdat Amerikanen me nog steeds als anders beschouwen en ik wil niet gecast worden als 'typisch Aziatische'-personages omdat deze juist stereotypen bevorderen''.

Dit is de reden waarom de actrice zo dankbaar was voor haar rol in de Charlie's Angels-reeks: ''Mijn personage Alex Munday heeft het mainstream publiek vertrouwd gemaakt met Aziaten en een stukje Amerikaanse cultuur inclusiever gemaakt. Er is echter nog veel werk aan de winkel in de VS. Het is niet gemakkelijk om bijna 200 jaar aan minachting tegenover andere etniciteiten van ons af te schudden''.

NieuwsFilm

meest populair