Bekritiseerde Nederlandse oorlogsfilms 'De Oost' onthult aangrijpende beelden

Bekritiseerde Nederlandse oorlogsfilms 'De Oost' onthult aangrijpende beelden

De Nederlandse oorlogsfilms valt niet bij iedereen in de smaak.

Een paar dagen geleden was er flinke kritiek op de Nederlandse oorlogsfilms De Oost die even geleden debuteerde op Amazon Prime Video. Nu heeft de streamingdienst een aangrijpende clip onthuld uit de film.

De Nederlandse oorlogsfilms over de activiteiten van de Nederlandse soldaten in Nederlands-Indië kwam onder vuur te liggen. De film zou volgens onder meer Palmyra Westerling, dochter van de omstreden kapitein Raymond Westerling, geen juiste afspiegeling geven van de gebeurtenissen. Westerling roept op tot een boycot.

Clip uit De Oost
Hieronder zie je een belangrijke scène uit de film die impact heeft op het hoofdfiguur Johan de Vries van acteur Martijn Lakemeier. We zien hoe een van de kameraden van De Vries wordt neergeschoten tijdens het oversteken van een rivier.



De Oost van regisseur Jim Taihuttu (Wolf, Rabat) speelt zich af in het Nederlands-Indië van 1946 ten tijde van de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Een jonge uitgezonden soldaat genaamd Johan raakt in de ban van legerkapitein Raymond Westerling (Chico Kenzari), die contraguerrilla acties tegen de Indonesische guerrilla's en zuiveringsacties op Zuid-Celebes leidt. Langzamerhand plaatst Johan steeds meer vraagtekens bij de oorlog.

NieuwsFilm

meest populair