Bioscopen: "Waar wachten we op: we willen snel open!"

Bioscopen: "Waar wachten we op: we willen snel open!"

Een open brief en zorgen over de coronatest.

De coronacijfers dalen de afgelopen weken in een rap tempo en dat is maar goed ook. Het normale leven wordt dan ook weer opgestart en hopelijk kunnen we dat zou houden. Want iedereen is wel weer toe aan het wekelijks avondje in de bioscoop.

Uiteraard willen de bioscopen nog liever gisteren dan vandaag de deuren openen en de maat lijkt ondertussen echt vol. De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) heeft in een open brief laten weten dat ze zo snel als mogelijk open willen.

Keihard geraakt
"Alle bioscopen en filmtheaters in Nederland, in totaal 260, zijn inmiddels alweer zes maanden gesloten voor publiek. Volgens fase 3/stap 3 van het openingsplan van het kabinet zouden culturele instellingen, waar bioscopen en filmtheaters toe worden gerekend, vanaf 1 juni weer open mogen. Helaas is de mogelijke openingsdatum van 1 juni, om redenen ons onbekend, verschoven naar 9 juni," valt er onder meer te lezen.

"Onze branche staat er financieel niet goed voor en de zorgen zijn groot: het vet is van de botten en wij vrezen voor de 4.500 banen in onze branche. Ter illustratie: in 2019 mochten we nog 38 miljoen bezoekers verwelkomen; in 2020 rond de 16,8 miljoen bezoekers en in 2021 tot op heden: 0," staat in de brief (via Entertainment Business).

Testbewijzen doorn in het oog
De NVBF maakt zich grote zorgen over de Tijdelijke Wet Testbewijzen. De bioscopen zien het namelijk niet zitten dat bezoekers verplicht moeten kunnen aantonen dat ze recent kort negatief zijn getest op corona:

"Het probleem is dat veel van de filmbezoekers pas op het laatste moment besluiten 'een filmpje te pakken', een filmuitje is een spontaan uitje. Dit blijkt ook uit onze data: het overgrote deel van onze bezoekers koopt via reserveringen, - en online -, pas op het laatste moment bioscooptickets. Wat ons zeker ook niet helpt is dat er ruzie 'en gedoe' gaat ontstaan aan onze kassa's bij de controle op de testbewijzen. Want wat te doen als één van de gezinsleden niet over een geldig testbewijs beschikt en de overige leden wel?"

De volledige brief van de NVBF aan het kabinet en de Tweede Kamer lezen? Open dan deze PDF.

NieuwsFilm

meest populair