Spirited away wint festivalpublieksprijs

De Japanse film Spirited away van regisseur Hayao Miyazaki heeft op het 19e Festival van de Fantastische Film van Amsterdam (FFF) de publieksprijs gewonnen. Dat heeft de organisatie in de nacht van woensdag op donderdag bekendgemaakt.

Op de tweede en derde plaats eindigden Cowboy Beebop en de Britse zombiethriller 28 Days later van regisseur Danny Boyle. Spirited away is een Japanse tekenfilm over een meisje dat tijdens een dagje uit met haar ouders in een badhuis voor goden en geesten terecht komt. De film werd eerder al bekroond met onder meer een Gouden Beer en een Oscar voor beste tekenfilm van het jaar.

De publieksprijs bestaat uit de Silver Scream Award, een sculptuur van de Amsterdamse kunstenaar Paul van Fessem. De Zilveren Melies, de juryprijs voor de beste Europese fantastische film, ging dit jaar naar de Britse horrorfilm My little eye van regisseur Marc Evans. De Lifetime Achievement Award werd uitgereikt aan de Amerikaanse filmmaker Lloyd Kaufman voor zijn hele oeuvre.

Op het festival, dat de afgelopen week plaatsvond, draaiden tachtig nieuwe genrefilms uit vijftien verschillende landen waaronder de VS, Spanje, Japan, Duitsland en Hongkong. Het FFF kende net als vorig jaar ook een dependance in Groningen. Het evenement vloeit voort uit het Weekend of Terror, een minifestival van horrorfilms dat tussen 1984 en 1999 vijftien keer plaatsvond.

Spirited away is vanaf volgende week in de Nederlandse bioscopen te zien. 28 Days later en My little eye draaien vanaf eind mei. Cowboy Beebop ligt over drie maanden in de videotheken.



NieuwsFilm

meest populair