Featured

'Lord of the Rings': Hoe oud is Gandalf eigenlijk in de films?

De tovenaar is stokoud, maar vermoedelijk nog ouder dan je denkt.

door Jim Pedd om 10:45 in Featured
Hoe oud is Gandalf nou eigenlijk en waaruit kunnen we die leeftijd afleiden in de Lord of the Rings-films van Peter Jackson en het bronmateriaal van J.R.R. Tolkien?

De films van Jackson weten de boeken van Tolkien op meesterlijke wijze tot leven te brengen. De rol van Gandalf wordt misschien wel het knapst gespeeld, door [url=]Ian McKellen[/url]. Hij weet een zekere vriendelijkheid, empathie en wijsheid in de rol te steken. Maar hoewel Gandalf een vriendelijke geest is, vocht hij zowel tegen draken als de grootste schurken van allemaal.

Wat is Gandalf?
Gandalf is een Istari, ofwel een tovenaar en lid van een onsterfelijk ras van wezens dat in eerste instantie naar Midden-Aarde gestuurd werd om de opkomst van Sauron weer te bestrijden. In de Derde Era, waarin de films en boeken zich afspelen, zien we naast Gandalf ook Saruman en Radagast.

Naast hen werden nog twee Istari naar Midden-Aarde gestuurd, de 'blauwe tovenaars', die in de Unfinished Tales van Tolkien de namen Alatar en Pallando kregen. Zij trokken naar het oosten voor de War of the Ring, om daar de opkomst van Sauron te bestrijden.

Hoe oud is hij?
In de film The Two Towers vertrekt Gandalf uit Edoras, om op zoek te gaan naar de Rohirrim. Samen met hen moet hij dan het leger van Saruman verslaan bij Helm's Deep. Voordat hij vertrekt, horen we Gandalf zeggen: "300 mensenlevens loop ik op deze Aarde en nu heb ik geen tijd".

Zoals met bijna alles in Midden-Aarde, is het interpreteren van deze tekst ook niet uiterst eenvoudig. Neem je bijvoorbeeld de Númenóreans en Dúnedain, dan heb je het over mensen die lange levens hebben. Mensen met koninklijk bloed leven ook langer dan gewone stervelingen. Gemiddeld leven mensen zo rond de 80 jaar, waarmee je op 24.000 jaar uit zou komen gezien de opmerking van Gandalf.

Kijk je echter naar de teksten van Tolkien, dan lees je dat Gandalf slechts iets meer dan 2.000 jaar in Midden-Aarde leefde in zijn fysieke vorm. Maar aangezien Gandalf een geest is, een Maia, is hij ouder dan de wereld (Arda) en het universum (Ëa) zelf. Kortom: hij is bijzonder oud.

3 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Bobby Z

Avatar

Hoe oud is Treebeard dan eigenlijk want in de film spreekt hij Gandalf aan met Young Gandalf...

centr1no

Avatar

@ Bobby Z
Gandalf verschijnt als Gandalf the Grey zo'n duizend jaar voor de gebeurtenissen in Lord of the RIngs. Voor die tijd was hij Olórin, een Maiar.
De Ents en Treebeard/Fangorn als oudste, nog levende Ent zijn ergens ontstaan voor de jaartelling in Middle Earth begon maar er staat nergens helder beschreven hoeveel jaar die verschillende era's duurden en wanneer Treebeard dan precies 'geboren' is.
Treebeard kent Gandalf dus pas 'kort'.

marcjeb

Avatar

''Gemiddeld leven mensen zo rond de 80 jaar'' Wat is dat voor verzinsel ?

NieuwsFilm

meest populair