Film over 'foute' zijde Tweede Wereldoorlog

Paul Verhoeven gaat een film maken over het verleden van Jan Montyn. De kunstenaar zat in de Tweede Wereldoorlog bij de Duitse marine. Volgens scenarioschrijver Edwin de Vries vindt Montyn het fantastisch dat er een film over zijn leven komt.

Paul Verhoeven en De Vries maken de film op basis van het boek Montyn van Dirk Ayelt Kooiman. Het is voor het eerst na lange tijd dat de in Amerika actieve Verhoeven weer een film op Nederlandse bodem draait. Volgens De Vries zal er ook worden opgenomen in de Baltische Staten. Wanneer de film in roulatie komt, is niet duidelijk. De financiering moet eerst rondkomen.

De Vries is al enthousiast bezig met het verhaal van de jongen aan de 'foute' zijde. ,,Het is een kant van de oorlog die nog niet echt belicht is.''

,,Het gaat over een jongen die het zwarte-kousenmilieu van zijn jeugd ontvlucht en bij een afdeling van de padvinders terechtkomt die in werkelijkheid een soort afdeling van de Hitlerjugend blijkt te zijn. Hij gaat naar een vervolgclubje in Oostenrijk en moet dan kiezen tussen de Arbeidsdienst en de Kriegsmarine.

,,Hij wordt als jonge jongen in de slagvelden gezet en wat hij aan gruwelen meemaakt is eigenlijk net zo erg als wat er aan de andere kant wordt ondergaan. Na een zeer traumatiserende tijd komt hij terug en ontdekt wat de Duitsers allemaal hebben uitgehaald. Zijn leven is vernietigd. Hij blijft zoeken naar het gevaar en naar de dood. Uiteindelijk probeert hij zijn schuld op te heffen door kinderen in Vietnam en Cambodja te helpen.''



NieuwsFilm

meest populair