Algemeen

Waarom Marvel vol voor lhbti-representatie gaat: "We luisteren naar onze fans"

Het Marvel Cinematic Universe wordt de komende jaren diverser op het gebied van lhbti-representatie.

door Jeffrey Kouters om 14:45 in Algemeen
De films en series van Marvel zullen de komende jaren diverser worden als het gaat om lhbti-representatie. Die belofte deed Victoria Alonso, een van de belangrijkste producenten van de studio, onlangs. In een interview vertelt zij waarom representatie zo belangrijk is.

Loki, de god van de leugens gespeeld door Tom Hiddleston, werd vorige maand onthuld als Marvels eerste openlijke lhbti-personage. Hoewel deze onthulling achteraf gezien weinig betekenis had, reageerden veel fans uit de regenbooggemeenschap positief: zij moesten het dertien jaar lang immers doen zonder representatie.

Marvel-producente Victoria Alonso, die zelf getrouwd is met een vrouw, benadrukte onlangs dat dit een eerste stap en dat het superheldenuniversum de komende jaren diverser gaat worden. "We zullen het de eerste keer niet perfect doen en fouten blijven maken, maar we blijven ons wel continu inspannen om iedereen te vertegenwoordigen", aldus de Hollywoodvrouw.

In een nieuw interview met vakblad Variety heeft Alonso opnieuw aangegeven waarom zij lhbti-representatie zo belangrijk vindt. "Ik denk dat het belangrijk is om goed te luisteren naar wat onze fans zeggen", vertelt ze. "Als een grote meerderheid vindt dat iets niet klopt, dan moeten we daar naar kijken en dan zullen er momenten zijn waarop we zeggen dat daar een verhaal in zit om te vertellen".

Volgens Alonso kan representatie mensenlevens veranderen. "Gezien worden heeft gewoon iets magisch", legt ze uit. "Als je gezien wordt, valt er een laag van schaamte weg, een laag die je laat denken dat je er niet bij hoort en dat je niets waard bent".

32 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

GreenHornet

Avatar

Ik heb het helemaal mee gehad, ze vergeten de witte hetero mannen en vrouwen. Die worden nu buiten gesloten.

Maac

Avatar

"Fans."
"Meerderheid."

kokosnoot

Avatar

Ze bedoelen natuurlijk, we luisteren naar het gedeelte van de fans waar we naar willen luisteren Smiley face

Alles is prima zolang het natuurlijk overkomt, doet het dat niet dan merken ze het wel aan de cijfers van de inkomsten op den duur. Die cijfers zullen nooit liegen. Die zijn wokeproof.

Decepticon

Avatar

Ze luisteren naar de woke ideologie Twitter menigte, niet naar de fans. En als ze dat niet doen, dan is Marvel racistisch volgens die groepen.

centr1no

Avatar

Het gevoel dat ze er niet bij horen, niets waard zijn, zit in henzelf en/of wordt veroorzaakt door hun naasten. Als die naasten het niet kunnen accepteren dan gaat dat zeker niet veranderen als er een lesbienne in een film rondvliegt.
Het 'gezien worden' is een placebo. Het verandert niets aan hoe mensen met je omgaan.

Ik vind het verder erg moeilijk om dit soort dingen te accepteren van een persoon die vindt dat de naam X-Men veroudert is omdat er ook vrouwen bij zitten en van Captain Marvel een 'eerst slaan dan denken' met kort pittig kapsel karakter maakt.

justmikemovies

Avatar

Hetero mensen buitengesloten?

Laat me niet lachen

Maac

Avatar

Wat een held die Hans Teeuwen haha.

Artificialis

Avatar

Nergens in de wereld staat in de wetgeving verankerd dat mensen op basis van hun etniciteit of geslacht naar de gevangenis moeten, tot lijfstraffen worden veroordeeld of zelfs de doodstraf kunnen krijgen. Dat is voor homo's & co natuurlijk wel het geval. Dus ik kan er enigszins begrip voor opbrengen dat Disney hier tegenin probeert te gaan. De voorzichtigheid waarmee dit gebeurt blijft typerend.

Ik ben in The Rise of Skywalker nog steeds op zoek naar het zoenende lesbische koppel. En ik ben er nog steeds niet achter waaruit blijkt dat Holdo uit The Last Jedi een lesbische vrouw moet voorstellen.

Maac

Avatar

^Maar de wetgeving in andere landen met betrekking tot bepaalde minderheden heeft toch totaal niets te maken met de vertegenwoordiging van deze minderheden in Hollywood-films?

Als er landen zijn waar ze homo's van daken gooien is het toch niet nobel om ze hier in westerse blockbusters te stoppen?

Dat je er begrip voor kan opbrengen dat Disney met vertegenwoordiging van homo's in cinema tegen verwerpelijke wetgeving van onderontwikkelde landen ingaat vind ik werkelijk absurd. Deze zaken hebben niets met elkaar te maken en het lijkt me verstandig als we ze geen credits toekennen die ze absoluut niet verdiend hebben. Het draait allemaal om poen, klaar.

Lurking metafan

Avatar

... ugh, ik heb mijn post gewijzigd ipv een nieuwe toegevoegd...

*facepalm*

Barendbonda

Avatar

Het is allemaal weer zo jammer, ze luisteren niet naar de fans en naar maar naar een minderheid, net als alles tegenwoordig. Overigens vond ik het bij Loki zeer normaal. Hij is nou eenmaal de god van ‘mischief’ en je vermommen als het andere gender past prima. Dit was ook al lang canon dus er ineens zo’n ding van maken is onnodig.

RobzZ01

Avatar

@Lurking metafan

Je slaat de spijker op z’n kop!

Master Of Films

Avatar

Whahahahaha die Victoria Alonso toch. Nog nooit zoveel flauwekul gelezen van Marvel. Wat een nobele bedrijf is dat toch zeg. Nou nou. Maar serieus wie gelooft er nog in deze marketing bullshit.


centr1no "en van Captain Marvel een 'eerst slaan dan denken' met kort pittig kapsel karakter maakt."

Aha, weer een verklaring waarom de film zo shit is. Maar dan kan ik ook van de comics zeggen (van Kelly Sue DeConnick natuurlijk, wie anders)


Oh enne Hans Teeuwen is zeker een held.

Hyenas

Avatar

Zoals meerdere al zeggen interesseert het mij niets of ik naar een blank, donker, geel, bruin persoon ben aan het kijken. Maar dit voelt wel erg geforceerd en is niet de manier om "natuurlijke" diversiteit te krijgen.

MonoSjaak

Avatar

Ik zou het wel tof vinden om een Marvel personage te zien die gelijkenis toont met een slak. Die zijn hermafrodiet. En zou dus in theorie kunnen copuleren met zichzelf. Marvel! Doe er wat mee, want het kan mij niet divers genoeg zijn.

RogueWon

Avatar

Lachwekkend hoe men hier commentaar geeft, ik vermaak mij kosteloos. Al dat huilie huilie en gezeik maar niemand die ontopic reageert en zegt welke actrice ze liever hebben als Batgirl. Schaamteloos.

Lurking metafan

Avatar

^ Dat komt vooral omdat de commentaren op het moment meer entertainment zijn dan het zoveelste clickbait zeur-artikel over Marvel dat gericht is op views en reacties boosten door controverse en door Marvel/MCU/woke haters hun dagelijkse routine te laten uitvoeren.

Maar ze doen het goed: onder dit artikel zijn er al 18 reacties, dus de boodschap naar de Filmtotaal redactie is eigenlijk, 'post nog meer Marvel artikelen met het lulligste nieuws, zolang het maar controversieel is en haters en fans kan aanmoedigen, en post vooral geen artikelen over andere niet-Marvel/DC films, want die krijgen toch maar nauwelijks reacties' Smiley face

Sunspot

Avatar

Haha, ja ja, laat me niet lachen.

Alsof al die fans erom vragen haha.

Wordt gewoon door een minderheid door alle strotten geduwd en daarbij ook nog een soort van dreiging eromheen, oh wee als je het er niet mee eens bent!

De controle over tv is er sowieso al onwijs en op het web begint het steeds mee rte komen.

Hokjesdenken, mensen demoniseren etc. Puur omdat men iets breder wilt denken over bepaalde zaken, niet dat je ertegen bent, maar puur omdat het allemaal te geforceerd is.

Dat is ook het 'grappige' bij veel grote websites. Zie Nu.nl, AD, Elsevier en meer, ook regionale nieuwssites, hoe ze gecensureerd hebben, puur door de optie weg te halen om te reageren op vrije manier.

Want past niet in hun straatje, nu mag het bij veel sites weer, maar oh wee als het hen niet aanstaat!

Dat is niet vrij reageren meer :(, echt ernstig.

En stemmen die nu opgaan om te regelen dat je alleen nog met echte naam, zelfs ID overleggen, om nog te kunnen reageren, gewoon ernstig allemaal en dan te bedenken dat het helemaal niet het volk is, maar vooral bepaalde clubjes, vaak gesubsidieerd, studio's en meer doen er ook vrolijk aan mee, geven toe, gewoon zwak.

Niks tegen LHBT.., iedereen samen! Juist niet, willen de meeste mensen, gewoonnormaal samen leven.

Maar gaat niet werken op deze manier, je sluit mensen uit, hokjesdenken, demoniseren, censuur.

Zeer kwalijk. En ook zo jammer, we waren juist zo goed op weg hier in het Westen.

Laten we eens echte problemen aanpakken, want dat wordt weggewuifd meer en meer, de werkelijke problemen benoemen.

Master Of Films

Avatar

Sorry grootmeester RogueWon, ik zal volgende keer rekening houden met wat jij denkt hoe men op berichten moet reageren. Kan je voortaan bij elke artikel aangeven wat de parameters zijn? Die kan ik namelijk niet ruiken....

Artificialis

Avatar

Maac "Het draait allemaal om poen, klaar."

Get woke = go broke

Het geforceerd introduceren van vrouwen, gekleurden en lhbti-personen lijkt juist allerlei mensen weg te jagen. En met die laatste groep lopen ze zelfs inkomsten mis in Afrika, Midden-Oosten, China, Oost-Europa en Rusland. Dat is ongetwijfeld ook de reden waarom ze het vooral niet te expliciet willen laten zien. Dus hier zit duidelijk een ideologische agenda achter en geen financieel oogmerk. In een globaliserende wereld, met Internet en social media, heeft Disney op de korte en vooral de lange termijn een enorme (in)directe internationale politieke invloed.

Robbepost

Avatar

Wat is Black Widow toch een boutfilm

DudleyS

Avatar

Kots kots kots!!

Maac

Avatar

@Artificialis
Wacht even, je had het over wetgeving in landen waar openlijke homofilie kan leiden tot lijfstraffen en zelfs de doodstraf. Dat heeft sowieso niets met Rusland en China te maken en ik geloof ook niet dat Disney's omzet afhankelijk is van Afrika.

Natuurlijk zijn er landen duidelijk niet gecharmeerd van homo's, maar om te zeggen dat Disney een politieke invloed heeft op globale schaal is onzin. Tenzij jij concrete voorbeelden hebt van Disney's politieke impact op de wetgeving in Afrika met betrekking tot homorechten, maar zoals gezegd lijkt me dat sterk.

Dat het hele woke gebeuren niet zorgt voor directe omzetstijging snap ik en laten we hopen dat die lijn blijft dalen.

don lukas

Avatar

Woke woke woke. Iedereen aan de coke.
Rijmpje door mij. Copyright.

RogueWon

Avatar

Lol inkomsten mislopen in Afrika, neem nog een biertje Smiley face
Edit: trouwens, op advies van Master of Films wil ik graag een mededeling doen. Ik bied hierbij excuses namens alle witte mannen. En dat terwijl ikzelf niet wit ben. Bij voorbaat dank. Hoogachtend. Robbepost heeft gelijk, Black Widow is inderdaad een boutfilm!

GreenHornet

Avatar

De meerderheid die fan is van Marvel zijn wit en Hetero. Daar moeten ze rekening mee houden.

Chris23

Avatar

Mooi filmpje, Don Lukas Smiley face

Master Of Films

Avatar

@RogueWon
Excuus aanvaard. Love you 3000 Smiley face

Artificialis

Avatar

@Maac
Je denkt veel te kleinschalig. Disney heeft een wereldwijde culturele invloed. Als zij iets normaliseren kun je er op rekenen dat anderen zullen volgen. Het zijn ook de films die worden gekeken door kinderen die onze toekomstige politici zullen worden. Die zullen in diplomatieke betrekkingen beïnvloed worden door de moraal die mede in hun kindertijd door Disney zal zijn gevormd.

Je kunt stellen dat Bambi (1947) een kettingreactie heeft veroorzaakt. Niet alleen werd de jacht op (bedreigde) diersoorten geleidelijk aan banden gelegd, maar je zou kunnen zeggen dat de dierenrechtenactivisten die volgden hier ook (in)direct door werden beïnvloed.

Maac

Avatar

^Sorry maar als jij zonder ook maar een beetje bewijs gelooft dat Disney in de toekomst verantwoordelijk gaat zijn voor de verbetering van homorechten in Afrika, gaan wij in ieder geval over dit onderwerp niet tot elkaar komen.

Even voor jouw beeldvorming: religie is zonder enige twijfel de voornaamste reden dat homo's in de betreffende landen voor de wet niet gelijk zijn en waarin het openlijk praktiseren van deze seksuele voorkeur zelfs strafbaar kan zijn. Ik vind het vrij naïef om te denken dat Disney hun god kan passeren met de vertegenwoordiging van wat regenboogpoppetjes in het Westen. Héél naïef.

Arnold_FF7

Avatar

Je bedoel ze luisteren naar Twitter. Er zijn genoeg karakters in de strips die ze hadden kunnen kiezen die ltbgq waren of van een ander huidskleur hadden dan blank. Maar dat is te moeilijk voor ze dus gaan ze karakters die bekender zijn aanpassen om het voor elkaar te krijgen.

Daarnaast waar is hun trots als het gaat om diversiteit zodra films naar China gaan.

NieuwsFilm

meest populair