Genderneutrale Gouden Kalveren vallen heel slecht bij acteurs

Genderneutrale Gouden Kalveren vallen heel slecht bij acteurs

Niet iedereen is blij met deze inclusiviteit.

Het Nederlands Filmfestival heeft besloten om de prijzen voor de beste acteur en de beste actrice samen te voegen tot één genderneutrale prijs. Dat betekent dus dat er geen Gouden Kalf meer is voor de Beste Acteur en de Beste Actrice, maar wel voor de Beste Hoofdrol. Een besluit dat niet goed lijkt te vallen bij grote delen van de Nederlandse filmgemeenschap.

Tegenover het Algemeen Dagblad laat Huub Stapel weten dat hij het een besluit vindt "om van te kotsen". Wat hem betreft zou het NFF zich meer bezig moeten houden met "het behoud van de cultuur" dan "met dit soort onzin".

Heel wat commentaar
Naast Stapel laat ook acteur Yorick van Wageningen weten dat hij allerminst blij is. Hij heeft zelfs besloten zijn lidmaatschap van de Nederlandse Academy op te zeggen.

In zijn brief heeft hij onder meer kritiek op het feit dat de keuze gemaakt is zonder deze voor te leggen aan de leden van de Academy. Bovendien vindt hij "het gekozen moment om dit te doen" wel heel slecht. "De hele cultuursector is de afgelopen anderhalf jaar vermoord. Tienduizenden makers staat het water tot aan de lippen. Talent is vernietigd. En uitgerekend op dit moment nemen jullie zonder ledenraadpleging een beslissing op basis van buitengewoon geladen identiteitspolitiek waarvan je op je vingers kunt natellen dat die de komende tijd de discussie gaat beheersen."

Maar wat NFF-directeur Silvia van der heiden speelt de discussie rond genderinclusiviteit al jaren en is het daarom belangrijk om mee te gaan met de tijd. Daarmee staat het NFF trouwens niet alleen, want het Filmfestival van Berlijn koos dit jaar ook voor genderneutrale prijzen.



NieuwsFilm

meest populair