Vrouw George Clooney krijgt baan bij Strafhof in Den Haag

Vrouw George Clooney krijgt baan bij Strafhof in Den Haag

Dit is niet de eerste keer dat Amal Clooney gaat werken bij het ICC.

Amal Clooney, de vrouw van George Clooney, gaat aan de slag als speciaal adviseur voor Internationaal Strafhof in Den Haag. De bekende mensenrechten- en strafrechtadvocate is gevraagd om zich mede te buigen over de zaak rondom Darfur (Soedan).

Clooney is een van de zeventien experts die door Karim Khan, de nieuwe aanklager van het Haagse Strafhof (internationaal bekend als het ICC), is aangesteld.

De zaak gaat over het voormalige Darfur-conflict tussen de regering en niet-Arabische rebellengroepen dat begon in 2003. De regering won en honderdduizenden Soedanezen verloren het leven.

De regering heeft zich schuldig gemaakt aan de schending van vele mensenrechten, vandaar deze zaak. In 2006 volgde een vredesakkoord, maar de slachtoffers eisen alsnog gerechtigheid.

Eerder stond Clooney de slachtoffers van het conflict in de Afrikaanse regio bij in de zaak tegen Ali Kushayb. Hij was de leider van de Janjaweed, een bewapende militie die werd gesteund door de overheid.

In 2004 werkte de powervrouw ook al tijdelijk bij het ICC. In 2017 keerde ze terug om de eilandengroep Malediven te vertegenwoordigen, die gerechtigheid zocht voor de vervolgde moslimminderheid in Myanmar.

NieuwsFilm

meest populair