'A Clockwork Orange'-hoofdrolspeler Malcolm McDowell kan de film na 50 jaar nog steeds niet zien

Het blijft een lastige zit.

Malcolm McDowell speelt de hoofdrol in de iconische A Clockwork Orange van de legendarische Stanley Kubrick. De film vierde recent zijn 50ste verjaardag. McDowell blikt voor de gelegenheid terug op de film.

Tijdens een recent interview liet de acteur namelijk weten dat hij het niet aan kan om de dystopische misdaadfilm nog eens te bekijken. De film, een bewerking van de gelijknamige roman van Anthony Burgess, volgt een groep gewelddadige jongens, die bekend staat als de Droogs. McDowell speelt Alex en is de leider van de bende.

Gewelddadig
Na een reeks (door drugs veroorzaakte) gevechten met een andere bende en verschillende, verontrustende en brute aanvallen, wordt Alex gearresteerd, voordat hij wordt onderworpen aan een experimentele vorm van therapie om hem op het rechte pad te zetten.

Dit jaar viert A Clockwork Orange dus zijn 50-jarig jubileum, met een heruitgave in 4K, maar oorspronkelijk werd de film bij release verboden, vanwege al het geweld en de brutaliteit waarmee de kijker geconfronteerd wordt. McDowell heeft er tot op de dag van vandaag zelf ook nog steeds moeite mee.

Reactie
Zo zegt de hoofdrolspeler: "Als ik heel eerlijk ben, kan ik de film niet meer opnieuw bekijken. Het blijft een moeilijke zit... Ik bedoel, de 4K-versie ziet er natuurlijk beter uit. De kleuren en de kwaliteit zijn stukken beter, maar het blijft dezelfde film. Maar ik ben wel zeer trots dat ik erin zit. Ik bedoel, dit is filmgeschiedenis! Niet veel acteurs kunnen dat zeggen over hun projecten!"

"Het is al zo vaak voorgekomen dat de film werd vertoond op een filmfestival en dat ik er opnieuw naar moet kijken. De laatste keer was 10 jaar geleden, tijdens het Cannes Film Festival. Ik zat naast de Warner Bros bazen om de 40ste verjaardag te vieren, en dan moet je wel meekijken... Ik ben dan ook zo blij dat we niet opnieuw terugkeren naar Cannes, anders had ik de film vast en zeker weer moeten kijken!"

NieuwsFilm

meest populair