'James Bond was gewoon een verkrachter'

Dat vindt Cary Fukunaga.

Jim Pedd 24 september 2021 22:30 in Algemeen
Regisseur Cary Fukunaga brengt ons eind deze maand de nieuwe James Bond-film No Time to Die. Tijdens een interview vertelde hij dat de Bond-versie van Sean Connery "min of meer" een verkrachter is.

Fukunaga refereerde naar een scène in de film Thunderball uit 1965. Daarin zien we Bond van Connery een zuster gedwongen een kus geven. In een latere scène impliceert hij dat hij informatie zal verzwijgen die haar haar baan zou kunnen kosten, mits ze met hem naar bed gaat. 'Ik denk dat mijn stilte een prijs zou kunnen hebben". Waarop hij het personage, dat "je bedoelt toch niet... oh nee" zegt een sauna in duwt en haar kleding uit trekt.

Een verkrachter
Fukunaga heeft er een duidelijk beeld over: "Is het Thunderball of Goldfinger, waarin Sean Connery's personage een vrouw min of meer verkracht? Zij zegt: 'nee, nee, nee' en hij zegt 'ja, ja, ja'. Dat zou vandaag echt niet kunnen."

No Time to Die verandert het volledig. In die film heeft de franchise voor het eerst echt gelijkheid tussen de mannelijke en vrouwelijke personages.

Gek is dat niet, want er is een heel nieuw personage (Nomi) die de nieuwe 007 is, nu Bond met pensioen is. Waar Bond oud en roestig is, geldt dat duidelijk niet voor Nomi, die keihard het gevecht aan gaat.

36 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

centr1no

Avatar

Nog zo een die 2 regels tekst uit een film compleet letterlijk neemt en alle context negeert.

Dat zou vandaag echt niet kunnen.
Jawel, want het is gelukkig maar een klein groepje idioten dat vindt dat er eerst een contract door beide partijen moet worden ondertekend voor er ook maar geflirt kan worden.

Leo Teenhakker

Avatar

Ok, de woke ziekte en diversiteitsvirus heeft nu ook de James Bond franchise bereikt. Waarom zouden de scenes van Sean Connery niet kunnen? Jamea Bond is een agent werkzaam voor een van de oudste inlichtingendiensten ter wereld. Op dat niveau en in die kringen vinden verkrachtingen, moorden en aanslagen plaats. Dit is in elk land het geval en elke overheid gedoogd dit om haar eigen spionnen te beschermen en strategisch voordeel te behalen tegenover haar rivalen. Waarom zou je dit niet kunnen verfilmen in deze tijd? En even serieus: als iemand die veel boeken over verschillende geheime diensten heeft gelezen kan ik vertellen dat er geen gelijkheid is binnen die diensten tussen man en vrouw. De mannen worden opgeleid voor de moeilijkste en meest geweldadige veldtaken. De vrouwen worden opgeleid voor administratieve taken en undercover-acts om bepaalde assets te verleiden tot het geven van info. Een vrouwelijke James Bond is dus niet realistisch of serieus te nemen, tenzij het een erotische film wordt.

RogueWon

Avatar

Hier wat meer uit het artikel van Hollywood Reporter:

Perhaps the biggest hurdle for the film was bringing its globe-trotting lothario into Hollywood’s post-#MeToo reality. After all, No Time to Die began development in 2016, before the industry embarked on a period of self-reflection in the wake of Harvey Weinstein’s downfall for predatory behavior. Though Craig’s oeuvre puts a greater emphasis on the quality of drinks than the quantity of women, the history of Bond includes casual misogyny and worse. “Is it Thunderball or Goldfinger where, like, basically Sean Connery’s character rapes a woman?” Fukunaga asks. “She’s like ‘No, no, no,’ and he’s like, ‘Yes, yes, yes.’ That wouldn’t fly today.” At Fukunaga’s suggestion, Phoebe Waller-Bridge was brought in to work on the draft he wrote with Neal Purvis and Robert Wade, who have worked on every Bond film since 1999’s The World Is Not Enough. The perception was that the Fleabag creator was used, post-reckoning, to make Bond more woke. But Fukunaga dismisses that idea. “I think that’s the expectation, a female writing very strong female roles, but that’s something Barbara wanted already,” he insists. “From my very first conversations with [Broccoli], that was a very strong drive. You can’t change Bond overnight into a different person. But you can definitely change the world around him and the way he has to function in that world. It’s a story about a white man as a spy in this world, but you have to be willing to lean in and do the work to make the female characters more than just contrivances.”

GreenHornet

Avatar

Ongelooflijk deze mensen leven echt in een Woke bubbel. Toestemming vragen, je voelt het wel als het wederzijds is. Als geheimagent doe je alles voor informatie.

kokosnoot

Avatar

Er komt vast een woke tijd waarin men een geheim agent....een moordenaar noemt xD en zegt...ja dat kan nu toch echt niet meer.

TomV_

Avatar

Wtf...

poptasi

Avatar

denk niet dat mata hari tegen haar zin met mannen aanpapte om informatie te vergaren voor haar vaderland

Bigds9fan

Avatar

Ok dan boycot ik de film van deze idioot. No problemo.

RogueWon

Avatar

Sommigen van jullie zeggen: in de spionnenwereld is verkrachting normaal - een van de tactieken om je doelen te bereiken. Maar in deze specifieke scene is hij toch gewoon uit op seks? En niet om informatie te achterhalen? Kan iemand dat toelichten? Ik ken de film niet.

Master Of Films

Avatar

RogueWon "Ik ken de film niet."
Dan zal ik het graag aan je toelichten. De gehele 24-delige James Bond-collectie is bij Pathé Thuis te huur. En zo kan jij de film zien en hier uit kan je voor jezelf de conclusies trekken. Smiley face

Spider-fan

Avatar

Veel van die scènes kunnen niet meer, en konden toen al niet. En zouden nooit mogen kunnen door de hele geschiedenis.
In Man with the Golden Gun doet Moore ook wel dat soort dingen, al viel het bij Moore over het algemeen wel mee, en het is vanaf Dalton weg - dan misbruiken alleen schurken vrouwen nog. Ik ken vrij veel vrouwen die Bond vreselijk vinden en dat komt door dit soort scènes. In de boeken vindt Bond dat zijn soort werk ook niet door vrouwen gedaan moet worden, die moeten thuis bij hun potten en pannen blijven, zo staat er letterlijk.
Dat filmpje van Connery zegt genoeg.

aeverhoog

Avatar

Gelukkig gebeuren dat soort dingen tegenwoordig nooit meer. Iedereen is zo lekker woke en past zo goed op anderen dat dit tegenwoordig echt niet meer kan.

Beyonder

Avatar

Cancellen die films

Artificialis

Avatar

We stammen allemaal af van verkrachters, mocht dat enige geruststelling geven. Vrouwenrechten is pas iets dat in de vorige eeuw vorm heeft gekregen.

Civilian Supreme

Avatar

Deze week nog een stukje Bond op tv gezien, iets met een spaceshuttle die gevangen werd, het zijn oude films maar ik kan er niet meer naar kijken, het is best slecht allemaal. Connery speelt wel heel goed een seksverslaafde Bond maar daar kan ik me nu totaal niet aan storen.

Bigds9fan

Avatar

@Spider-Fan

Het waren ook andere tijden. Men geloofde lang dat vrouwen kleinere hersens hadden als mannen en dat ze daarom geen stemrecht mochten hebben.

En zelf nu nog worden vrouwen gediscrimineerd.

Beyonder

Avatar

En dat is ook zo. Is gewoon wetenschap.

"En niet een beetje minder. Ook als je corrigeert voor lichaamsgewicht en lengte dan nog is een vrouwenbrein gemiddeld 8 procent lichter, ongeveer een ons. Een ons is veel op 1400 gram"

Artificialis

Avatar

Bigds9fan "Het waren ook andere tijden. Men geloofde lang dat vrouwen kleinere hersens hadden als mannen en dat ze daarom geen stemrecht mochten hebben."

Dat vrouwen kleinere hersenen hebben is geen geloof, maar een biologisch vastgesteld feit. Er wordt gezegd dat het formaat geen invloed heeft, maar ik vrees dat Kathleen 'bimbo' Kennedy haar achterstand ten opzichte van George Lucas toch wel degelijk daar aan te danken heeft.

Sunspot

Avatar

Tja, moeilijk, andere tijd sowieso!

Lijkt soms wel soort van verkrachting.

Maar goed, het hoeft ook niet weer heel WOKE te gaan.

Sowieso kan een (genoeg) aantrekkelijke vrouw/agent makkelijk een man in bed krijgen, man moet meer moeite doen.

Maar sowieso, een agent hoeft toch geen sex te hebben met iemand om informatie te krijgen, misschien in paar gevallen, maar dan moet je wel de looks/attitude hebben, om niet op te vallen natuurlijk.

Sowieso willen vrouwen vaak gedomineerd worden, maar niet overheerst, gewoon op een coole manier.

Zo is het gewoon, vrouwen zijn ook vatbaarder 'spullen', voorraad, is zo gegaan, evolutie.

Je ziet het overal om je heen.

Maar gaat ook om films, het moet snel. In het echt zou Connery meer het hof maken, meer tijd nemen, maar dat maakt een film te lang natuurlijk

kokosnoot

Avatar

Voor de mensen die denken dat gewicht in hersens alles zeggend is, je hebt ook mensen die maar 10% tot 20% hersens hebben en die doen bovengemiddeld vaak uni. Er is naast gewicht ook nog zo iets als het aantal connecties tussen neuronen en specifieke hersengedeeltes. Gewicht zegt niet alles. Verbindingen daartegen zeggen heel veel.

Bigds9fan

Avatar

Ok, ik heb het verkeerd verwoord. Men vond dat vrouwen niet de hersenen hadden om te kunnen stemmen.

En ik ga echt niet alle vrouwen afkraken omdat er eentje toevallig Star Wars vernaggeld zou hebben.

Daarnaast waren de regisseurs van de films mannen dus die hebben net zoveel schuld.

Vooral omdat de Star Trek films van Abrams net zo onlogisch zijn.

Nature

Avatar

Allemaal achteraf geklets.
Alles met een Woke bril bekijken lijkt me vermoeiend.

Dan moeten ze als hun lef hebben die hele Bond franchise alsnog cancelen.

4WholeFriedChickens

Avatar

Tsja....als dat het verhaal is dat de film verteld...?

Film vertellen een verhaal, als dat verhaal je niet aanstaat, move along. Ga niet proberen een element daarvan te cancellen.
Als je op die tour gaat, heb je over een paar jaar alleen nog androgyne mensen zonder uitzonderlijke kwaliteiten want die zijn dan taboo...

Zeffie Zwarts

Avatar

Helemaal mee eens. Ik vond James Bond ook een en oversekste malloot die meer aan seks denkt, dan aan zijn taak

Draven

Avatar

Hoe zit het dan in de film Kingpin waarin Lin Shaye een 'landlady' speelt die een orale beurt krijgt van Roy Munson (Woody Harrelson) om de huur te betalen. Is zij dan ook een verkrachter?

Master Of Films

Avatar

^
En niet te vergeten. Disclosure uit 1994, daar waar Michael Douglas verkracht werd door Demi Moore.


centr1no

Avatar

Spiderfan "Veel van die scènes kunnen niet meer, en konden toen al niet. En zouden nooit mogen kunnen door de hele geschiedenis."
Hoezo niet?
Het is een fictief karakter. James Bond was geen lieverdje, geen fijne vent. Waarom zou je dat in de films niet duidelijk kunnen maken?
Iedereen met een beetje gezond verstand snapt dat dit geen realistische situatie is en ook in de jaren 60 werd gedrag zoals in deze scène niet gezien als normaal of een voorbeeld.
Spiderfan "Dat filmpje van Connery zegt genoeg."
Het is totaal uit context genomen en ook nog eens uit een interview waarin die vrouw de helft van de tijd probeert mysoginistische uitspraken aan Connery te ontlokken.
Door, net zoals waar hier het hele 'artikel' over gaat, die ene uitspraak uit context te herhalen of vragen over te stellen probeert ze Connery af te schilderen als iemand die het heel normaal vind om vrouwen af en toe een mep te geven.

Guido96

Avatar

En toch is Thunderball een van de beste bond films!

Draven

Avatar

Heel goed voorbeeld MOF.

GreenHornet

Avatar

Film als Disclosure kan vandaag de dag niet meer gemaakt worden. De man is altijd het slachtoffer, vrouwen hebben niks gedaan.

Goku32

Avatar

Hahahaha dan krijg je straks na de laaste bond film, een nieuwe bond waar hij geen flirt meer mag zijn hahahahah. Echt de films worden er niet beter op

Beyonder

Avatar

Heb weer eens een paar Bond films gezien. Geen verkrachter. Eerder andersom. Die vrouwen werpen zich gewoon op Bond. Ik snap niet waar die heisa vandaan komt.

NieuwsFilm

meest populair